Nieuws

06 April 2012:

DD 2 terug in de KNSB!

Dinsdag 27 maart speelden we tegen RSC-Belgisch Park. Een gelijkspel was voldoende om het gestelde doel te bereiken, maar hoe vaak wordt er op de valreep niet gestruikeld…

We misten Jan Joost en Henk, die in het verre Slovenië voor onze club uitkomen in de Europese senioren kampioenschappen voor teams. Een behoorlijke aderlating natuurlijk, maar geruststellend is wel dat we over goede reserves blijken te beschikken. Pieter en Reinhard haalden 1½ punt binnen en droegen daarmee ruimschoots bij aan de overwinning.

Het wedstrijdverloop was voor ondergetekende zenuwslopend. Vrouwe Fortuna had kennelijk een wijntje teveel op en dat betekende voor de spelers en de vele toeschouwers dat zich op de borden de meest wonderlijke situaties voor deden.

Rond een uur of tien, toen Theo in een gewonnen stand pardoes zijn dame verloor, sloeg bij mij zelfs de twijfel toe. Vooral ook omdat aan de andere borden de situatie nog behoorlijk onduidelijk was…!

Eerst even recapituleren. Aan bord 1 werd Alexander door Verbaan verrast met het Blackmar-Diemer gambiet. Hij verdedigde zich onorthodox en kwam toch wel wat minder te staan. Maar je hebt daarvoor wel een pion en Verbaan moest meteen improviseren. Volgens een vooraanstaand filosoof: ieder voordeel heb z’n nadeel…

Jos aan bord 2, bestreed de Pirc met Lg2 en Pe2. Iets wat ik al eerder van hem had gezien. Terwijl Pieter aan drie werd geconfronteerd met de doorschuif in een Caro-Cann. Het zag er allemaal wat beangstigend uit. Koning in het midden, een achterstand in ontwikkeling, maar wel een pion meer. Zie boven.

Reinhard speelde het Dame-gambiet tegen met een vroeg e3 en hield de loper dus binnen de keten. Beide spelers ontwikkelden zich rustig en er ontstond een vrijwel gelijke stand waarin wit wel over het loperpaar beschikte.

Aan bord 5 kreeg Jan Willem tegen ons oud lid Peter Monté natuurlijk f2-f4 te bestrijden. Ik neem aan dat JW zich op die mogelijkheid had voorbereid. Bij Remko aan zes verscheen ook de Caro-Cann doorschuif op het bord, terwijl Theo aan zeven evenals Alexander het Blackmar-Diemer voorgeschoteld kreeg.

Vincent speelde uiteraard f2-f4 tegen v.d. Zijden, één van de drie!, maar zwart fianchetteerde niet en ontwikkelde de zwarte loper naar d6. Volgens mij niet zo goed.

En toen brak er voor mij en de toeschouwers een wonderlijke en af en toe zelfs onbegrijpelijke phase aan! Het middenspel deed ons van de ene verbazing en soms ontzetting vallen.

Terwijl Alexander, Pieter en Vincent in deze phase een licht voordeel hadden opgebouwd, Theo volkomen gewonnen stond en Reinhard gelijk, hadden Jos, Remko (tijd) en Jan Willem het moeilijk. Maar toen verscheen Fortuna op het toneel en eiste alle aandacht op.

De tegenstander van Theo wilde van geen opgeven weten en had op een gegeven moment nog een paar minuten over toen onze man plotseling zijn dame wegblunderde. Verslagenheid alom natuurlijk. Maar onze godin greep in en de Leeuwe op zijn beurt bezorgde Theo meteen daarna alsnog het volle punt! Die zal slecht geslapen hebben denk ik.

Maar we zijn er nog niet, ook Vincent vergallopeerde zich en stond eigenlijk verloren.

Jan Willem stond duidelijk minder en dat betekende,de andere borden overziende, een onzekere toekomst.

Gelukkig won Remko en vanaf dat moment lachte het geluk ons toe. Ik zag Jos zijn dame op h6 zetten en wist dat zwart het het ineens moeilijk zou krijgen. Alexander en Pieter wonnen, terwijl Reinhard remise maakte. Uiteindelijk wisten Vincent en JW ook nog het halve punt binnen te halen en na de winst van Jos werd het nog een daverende 6½-1½ overwinning.

We hebben er met z’n allen een glas wijn op gedronken! We zijn terug in de KNSB en dat is voor onze vereniging een goed ding. Als ons eerste zich weet te handhaven kunnen we terugzien op een goed seizoen.

Theo van Vorselen

Berichten: