Over DD

Algemene informatie DD

Het Koninklijk 's-Gravenhaags Schaakgenootschap Discendo Discimus (DD) is opgericht in 1852 en daarmee één van de oudste schaakverenigingen van Nederland, zo niet de oudste – maar daarover verschillen de meningen. DD werd zes maal clubkampioen van Nederland, voor het eerst in 1927/28 en voor het laatst in 1955/56. Met een ledental dat de laatste jaren schommelt rond de 110 schakers is DD nog steeds één van de grootste verenigingen binnen de regio van de Haagse Schaakbond (HSB).

Een door leden en buitenstaanders geroemde aantrekkelijkheid van DD is het feit dat er wekelijks maar liefst drie gelegenheden zijn om te spelen, namelijk op de dinsdag- en donderdagavond en de zaterdagmiddag. De thuisbasis van DD is sinds ruim 75 jaar het legendarische Nationaal Schaakgebouw, aan de van Speijkstraat 1 in Den Haag, een groot herenhuis met bijzonder sfeervolle speelzalen, waar wereldkampioenen als Lasker en Euwe hebben gespeeld en waar, vanaf de oprichting in 1924 tot 1944, het kantoor van de wereldschaakbond FIDE was gevestigd.

Activiteiten
De agenda van DD is op alle drie speeldagen rijk bezet met activiteiten. De verschillende competities waaraan, naar keuze, kan worden deelgenomen vormen de hoofdmoot. Iedereen kan in de 'interne competitie' meedoen aan de jaarlijkse strijd om het clubkampioenschap, elke dinsdag is er de mogelijkheid een partij te spelen in de zogenaamde Keizer en men kan het in teamverband opnemen tegen andere verenigingen op regionaal of landelijk niveau. DD heeft 2 teams in de KNSB-competitie en 6 teams in de HSB-competitie. Het eerste team speelt in de eerste klasse KNSB.

Maar er is nog veel meer te doen, zoals deelnemen aan de afvalbeker competitie, die verspreid over het jaar plaatsvind.  Vooral op zaterdagmiddag is er veel gelegenheid voor snelschaken, tweemaal per jaar wordt er gespeeld om het halfjaarlijks snelschaakkampioenschap. 

Schaken is iets voor iedereen, geldt binnen DD. Voor jong en en oud, voor mannen en vrouwen, voor beginners, gevorderden en spelers van meesterniveau. Binnen DD vinden er dan ook op ieders niveau afgestemde instructies plaats – en zo nu en dan 'causerieën', om de smaak voor de mooie cultuur die het spel omringt er een beetje in te houden.

Berichten: