Nieuws

25 Augustus 2013:
9e en laatste ronde

Na acht vermoeiende ronden was het moeilijk maar nog eenmaal moest de uiterste motivatie uit de tenen worden getrokken om Wenen waardig te kunnen verlaten. We hebben ons best gedaan.

Wim kreeg met zwart een stelling die hij niet helemaal vertrouwde en dan is er maar één remedie: een goed geplaatst remise-aanbod en dat werd gracieus aanvaard.

Zelf was ik ook gauw klaar: ik had een grootmeester met een Elo van 2267 als tegenstander. Dat lijkt op een zeehond die de 100 m hardlopen doet. Ik was er toch niet gerust op, want hij had in dit toernooi toch wat leuke scalpjes verzameld en dus bood ook ik na een lange afwikkeling in een doodse stelling remise aan. Hij dacht nog wel na maar berustte in het onvermijdelijke.

Adri gaf zijn toernooi nog wat extra glans door met behulp van positioneel laakbare methoden zijn tegenstander een kwaliteit en daarna nog veel meer afhandig te maken.

Ronald had met zwart in een Spanjaard positioneel groot voordeel weten te verkrijgen. Helaas overzag hij een misselijk penninkje van zijn tegenstander en dat kostte twee pionnen en later ook de partij.

Jan Willem verloor in een Siciliaanse verdediging een pion. Toen moet er iets heftigs zijn gebeurd want toen we weer keken had hij ineens een pion meer. Er ontstond echter een potremise toreneindspel van 3 tegen 2 op één vleugel, maar Jan Willem wilde van geen remise weten. De beslissing viel toen de uiterste vertrekdatum van zijn vliegtuig naar huis dreigde te worden overschreden, hetgeen hem door medepassagier Adri duidelijk werd gemaakt. Ik neem aan dat het daardoor alsnog remise is geworden.

Na de ronde hebben Wim en ik ons nog verpoosd op het plein voor het Raadhuis alwaar een bandje oeroude dixielandjazz ten gehore bracht met Methusalem zelf op de bas en andere min of meer bejaarden op de overige toeters en bellen, het geheel opgefleurd door een rood geverfd en goed gebekt zangeresje. We kwamen de tijd tot aan de prijsuitreiking dus wel door. Bij de prijsuitreiking viel nog op Ivan Sokolov met een 16e plaats de beste Nederlander was. In een later bericht zullen we wat meer details over de uiteindelijke plaatsing van de DD-ers geven.

Stand:

A-groep: Henk 5, Ronald 4, Jan Willem 3½
B-groep: Adri 5½, Wim 4½

Henk Happel,

Berichten: