Nieuws

23 Augustus 2013:
6e ronde, jarig, een museum en de pest in

De dag van mijn verjaardag begon goed met een lief telefoontje van mijn vriendin vanuit Nederland en een zeer attent cadeau van mijn mede-DD-strijders. Daarna in het Kunsthaus Wien een paar wijze lessen van Hundertwasser geleerd, onder andere dat het lopen op vlakke oppervlakken schadelijk is voor je geestelijke gezondheid. Alles wat recht en haaks is is van de duivel, God heeft de golven gemaakt, zoiets. Dan op weg naar de toernooizaal waar ik een kwartier eerder besteld was om, samen met de anderen die tijdens het toernooi jarig waren, een kadootje van de organisatie in ontvangst te mogen nemen. We werden met zijn zeventienen het podium op gedirigeerd waar we onder leiding van een heldentenor van de Weense Staatsoper en de Wiener Filharmoniker door de overige 700 deelnemrs werden toegezongen. Nog nooit zo voor aap gestaan, maar goed we kregen ons kadootje: voor de mannen een doosje Mozartkugeln, de vrouwen kregen ook nog bloemen en die lieten deze lichte vorm van discriminatie over zich heen gaan. Geen Dolle Mina's zeker.

U begrijpt uit deze humeurige inleiding dat het met het schaken niet zo goed ging. Ik gaf al na 10 minuten een stuk weg, maar omdat mijn tegenstander ineens bijna al zijn bedenktijd op gebruikte zat ik toch nog zeker twee uur tegen mijn mistroostige bouwval aan te kijken.

Intussen was Wim ook van zijn ongeslagen status af geholpen, nadat eerst een pion en daarna voor alle zekerheid ook maar een kwaliteit te hebben weggegeven.

Vrolijker nieuws was er van Adri die in no time met zwart het punt pakte. Als hij zo doorgaat komt hij voor eremetaal in aanmerking. Niet dat hij daar veel aan heeft, want tijdens de prijsuitreiking zit hij al in het vliegtuig naar huis.

Ronald won ook snel. Zijn tegenstander leek zich positioneel verantwoord op te stellen, maar Ronald wist via het gaatje g7 in 18 zetten de zwarte stelling te ruïneren. Zie hieronder.

Jan Willem ten slotte leek aanvankelijk op weg de Grünfeld-indische veste van zijn tegenstander op te blazen, maar kon uiteindelijk niet door diens taaie verdediging heen breken. Ook niet bij de analyse achteraf.

Stand:

A-groep: Henk 3, Jan Willem en Ronald 2½ 
B-groep: Adri 4½, Wim 2½

Henk Happel
,

Berichten: