Nieuws

22 Augustus 2013:
5e ronde, over de helft

Ter voorbereiding ditmaal naar een museum gegaan dat zo experimenteel was dat er geen toegangsgeld werd gevraagd. Als tegenprestatie keken we quasi-belangstellend rond zonder veel wijzer te worden overigens. Om bij te komen van dit elitair kunstgenot naar café Landtman gegaan waar destijds de grote Sigmund Freud het terras zijn klandizie gunde. Op afbeeldingen wil Freud nogal eens licht ontstemd kijken en als je de prijzen van Landtman kent begrijp je ook waarom. Daarna ging Jan Willem naar het Freud-museum, Adri naar een fietsenfabriek en Wim en ik naar het Hundertwasser museum. Helaas deed de tram ernaartoe het niet zodat elders verpozing werd gezocht.

Over het schaken zoals gebruikelijk gemengde berichten: Wim was weer als eerste klaar. Ditmaal had hij scherp op winst gespeeld en een leuke combinatie zou winst hebben opgeleverd als er aan het einde ervan niet een haar in de soep had gezeten in de vorm van een vijandelijk vorkje. Remise dus.

Adri had al snel een gewonnen stelling maar zijn jeugdige tegenstander wilde dat een tijdlang niet inzien zodat Adri toch nog een poosje aardig werd beziggehouden, maar hij won wel.


Jan Willem Koelmans en Henk Happel

Ronald speelde weer een modelpartij, ditmaal met de Spaanse verdediging. Hij won een kwaliteit maar helaas gaf hij in een moment van schaakblindheid een toren weg. Een zuur verlies dus.

Zelf mocht ik niet klagen. Ik kreeg groot positioneel voordeel in een damegambiet, maar mijn tegenstander verdedigde zich uitstekend en ik zag niet hoe ik er ooit door zou komen. Gelukkig schoot hij een bok zodat ik wat laat alsnog de winst kon binnenhalen.

Jan Willem heeft, na zijn tegenstander tot het uiterste uitgeperst te hebben zijn eerste zege binnen. Hard werken dus, tot in de late uurtjes, maar de voldoening was groot en wellicht was hij extra geprikkeld omdat een ijverige dienaar van Hermandad hem bij een wandeling door Wenen een preek van een half uur deed toekomen wegens wandelen door een rood stoplicht. Zie hieronder.

Stand:

A-groep: Henk 3, Jan Willem 2, Ronald 1½ 
B-groep: Adri 3½, Wim 2½

Henk Happel
,


Er doen overigens nog meer Nederlanders mee in dit toernooi. De bekendste is Ivan Sokolov, die tevens de hoogste rating van alle deelnemers heeft. Of hij het toernooi ook wint valt te betwijfelen want na 4 ronden had hij dankzij een bedrijfsongeval slechts 3 punten.

Berichten: