Nieuws

12 Februari 2013:
DD 4 wint met ruime cijfers

Eindelijk, eindelijk is het er van gekomen. Het zat het hele seizoen al niet mee, maar eindelijk heeft DD 4 zijn ware gezicht laten zien. In acht man tegen man gevechten waren er zes voor ons, een werd remise en een werd er verloren. Een duidelijk overwinning op DSC 6.

van Kampen en Mulder (links)
van Eesteren en Yalcin (links)

Frans van Kampen beëindigde het eerst zijn partij met een remise. Na een voorzichtige opening van beide kanten, wist zijn tegenstander een wat betere stelling op te bouwen, maar durfde toch niet verder de modder in te gaan. Er kunnen tenslotte ongelukken gebeuren. Frans was er blij mee.

Vervolgens ging Jaap van Eesteren onderuit. Hij had een behoorlijke drukstelling, had de kwaliteit al veroverd. De vraag was slechts hoe dit varkentje nog te wassen. Uit de nood kwam een tegenaanval tot stand, die helaas fataal uitviel voor Jaap.

Bilal had zich inmiddels bij de teamleider gemeld met: Ik heb (met zwart) een al wat betere stelling en zit veel ruimer in mijn tijd. Vind je het goed dat ik wat ondernemender ga spelen! Zit zich daar in te houden voor mij of voor het team, wil geen brokken maken. Ik mag eigenlijk niks zeggen, maar ik zeg. Natuurlijk Bilal, speel vooral je eigen spel. Vervolgens werd het spel heel onvoorspelbaar vol tactische complicaties. Hij kwam een pion achter en ik dacht hij gaat ten onder, maar gelukkig veroverde hij de pion terug en ik dacht gelukkig, hij maakt remise. Maar hij won in een toreneindspel nog een pion en daarmee de partij.

Wim Reimer moest eerst een koningsaanval over zich heen verdragen, maar toen die uitgewoed was, kon hij het spel met dubbele torens en een pion meer, naar zijn hand zetten.

Ook Stefan Boeters kreeg een forse aanval over zich heen, die maar ternauwernood met zeer koelbloedig verdedigen werd afgewend, maar toen was de partij ook over.

Piet Mulder kreeg in de opening zijn stukken niet in het spel. Hij leek totaal onder voeten te worden gelopen, maar telkens kon hij nog een ontsnapping vinden. Toen de hele lange aanval uitgewoed was, had hij drie pionnen meer, naast dame, toren en loper. Dat was, maar het is dan inmiddels het eind van de avond, nog een koud kunstje voor hem. Kan de HSB trouwens geen dispensatie verlenen aan 80 plussers voor de notatieplicht? Onze Piet vergeet dat voortdurend zoals ook de koffie die aan het begin van de avond ingeschonken, pas na de partij koud opgeslobberd wordt.

De partij van Lothar van der Sluijs was lang in evenwicht, maar dat evenwicht was zeer delicaat. De koning van Lothar lag er toch uiterst kwetsbaar bij en ik geloof dat hij herhaaldelijk met alleen zijn nagels aan de dakgoot heeft gehangen. In de krappe tijdnood liet de koele snelschaker zich kennen, zijn tegenstander maakte enkele fouten die onmiddellijk werden afgestraft.
 
De langste partij werd gespeeld door Peter Kievoet. Zijn tegenstander had al vroeg remise aangeboden. Nadat dit werd afgewezen, werd er vervolgens ingegraven. Peter kreeg een gedekte vrijpion op de 6e lijn, maar hoe de zaak op te blazen? In de beperkte tijd toegewezen door de HSB, geen geringe opgave. Na veel gemanoeuvreer, liet de tegenstander in de hoogste tijdnood, toch steken vallen, wat de overwinning opleverde.

Met deze overwinning is DD 4 eindelijk van de laatste plaats. We hadden pas één gelijkspel behaald. Met nog twee wedstrijden te gaan, wordt het nog spannend onderaan. Maar het gaat lukken, denk ik.

Max van Herpen

Berichten: