Nieuws

26 April 2024:
DD 1 verliest in de laatste ronde maar wel met een IM-resultaat voor Rick

In de seizoensafsluiter toog het eerste van DD naar Amsterdam. Veel stond er voor ons niet meer op het spel: de tweede plaats in de eindrankschikking was al zeker. Alleen twee meesterresultaten waren nog te behalen. Rick moest dan wel remise maken tegen 2281+ en Jeroen moest winnen van 2659+. Helaas had VAS niemand van dat laatste kaliber in de gelederen maar voor Rick was er al snel iemand gevonden. In een vooruitgespeelde partij werd het inderdaad remise tegen Ramon Koster en scoorde Rick zijn laatst benodigde IM-resultaat. Gefeliciteerd, Rick!

Voor VAS stond er nog wel een mogelijke degradatie op het spel. Die kans was zeer klein maar ze namen geen risico. De Canadese grootmeester Charbonneau werd ingevlogen en werd het gemiddelde ratingverschil per bord een slordige 70 elo-punten in het voordeel van VAS. Hoewel VAS uiteindelijk een nipte overwinning boekte, zag het er toch lang naar uit dat de wedstrijd in 5-5 zou eindigen. Rogier had een gewonnen eindspel op het bord maar het was allemaal nog niet zo simpel. Onder druk van de klok vergaloppeerde Rogier zich en was het meteen remise.

Dat het nog zo spannend was geworden was voornamelijk te danken aan de keurige overwinning van invaller Mark Bueno aan bord 4 die met zwart van de sterke Victor Hendriks (2279) won. In een Italiaanse partij vercombineerde Hendriks zich, verloor een stuk en moest opgeven toen een tweede stuk verloren ging. Uitstekende prestatie van Mark!


,

Van de overige partijen heb ik weinig gezien. Gerrit hield nog lang stand tegen de eerder genoemde grootmeester en ook Ronald kon het grote ratingverschil niet overbruggen. De overige partijen werden remise waarbij Noah weer liet zien dat zijn rating zo'n 200 elo-punten achterloopt.

Al met al een goed seizoen: tot en met de zesde ronde was DD ongeslagen en volop in de race om promotie. We zagen een meesterresultaat voor Rick, de doorbraak van Noah, Jeroen en Lars die goed in vorm staken en een ongeslagen John. De ouderen, waar ik mijzelf ook toe reken, hadden het wat zwaarder. Wat ook opviel waren de uitstekende resultaten van de invallers uit het tweede: Mark, David, Pim en Andrey scoorde gezamenlijk 4½ uit 5. Dank aan Raymond voor zijn bereidheid om spelers uit het tweede af te staan.

Ik wens iedereen een mooie schaakzomer!

Edgar Blokhuis

20240426 DD 1

Berichten: