Nieuws

01 December 2012:
Wat is er toch aan de hand met DD 4?

Na 3 wedstrijden is pas 1 punt gehaald en daarmee staan we op de laatste plaats maar we zijn wel de hoogste in rating. Afgelopen donderdag werd slechts een gelijk spel gehaald na 2 keer met 3½-4½ te hebben verloren.

Dit keer moesten we in Zoetermeer op herhaling bij Botwinnik 3, de vorige wedstrijd was verloren tegen Botwinnik 2. Het parool was dus wraak in grote letters geschreven en de politie van Zoetermeer was al ingeseind, mocht DD 4 winnen en er zouden voertuigen van Randstadrail met graffiti besmeurd worden of boerderijen afgebrand, dat ze dan met mij contact op moesten nemen, dan zou het allemaal wel los lopen (hoopte ik). Maar het mocht allemaal niet zo zijn.


Frans van Kampen probeert om nog meer dan een half
 puntje uit de stelling te halen tevergeefs

Al meteen in de opening hadden we twee borden met een verloren stelling. Bilal offerde een stuk om 2 vrijpionnen te krijgen, maar liet vervolgens nog een paard in staan en dat was veel te veel van het goede. Tom Vokurka, die zo goed was in te vallen, accepteerde omgekeerd een offer, maar schatte het resultaat totaal verkeerd in, hij kreeg een vreselijke aanval over zich heen en bleef de hele partij achter de feiten aanlopen. Geen lollig avondje voor hem.

Inmiddels zag ik dat Wim Reimer een pion op h2 verspeelde. Had hij iets over het hoofd gezien, vroeg ik hem later. Nee, dat was voorzien, hij kon de pion terugwinnen en kreeg veel meer activiteit. En inderdaad Wim won 2 pionnen terug, maar er verdween veel materiaal en ik dacht dit wordt een standaard eindspel: een kolfje naar zijn hand. Inderdaad, lopers met ongelijke kleur en een pion meer, maar er was geen doorgang voor de koning: remise.

Daarna was er een hele tijd rust, althans op het scorebord, en werkte onze twee topborden Stefan en Lothar zich naar een duidelijk betere stelling, die daarna tamelijk snel in winst werd omgezet. Dit duo wordt een vaste waarde, vorige keer ook 2 punten.

Piet Mulder was deze keer op bord 8 gezet. Hij speelde tamelijk indirect, kreeg in het middenspel toch wel de betere positie, maar zijn tegenstander leek toch ineens een tamelijk dodelijke aanval te krijgen. In de scrimmage die volgde hield Piet zijn hoofd het meest koel. Hoewel hij vergat weer een grote reeks zetten te noteren, die op bevel van de scheidsrechter bijgewerkt moesten worden. Dat deed hij met het biljet midden op het bord, waarbij de stukken soms wat van hun plaats gingen, maar de scheidsrechter hield het allemaal in bedwang. Toen het biljet bijgewerkt was, kon hij gewoon een toren oprapen en zijn tegenstander had inmiddels gezien dat zijn stelling erg veel van een puinhoop had, dus opgeven maar. Toen stond DD dus weer voor, zoals het aan het begin van de avond voorzien was.
 
Nog 2 borden bezig. Jaap van Eesteren had de hele avond toch wel de iets betere stelling gehad, maar ik verwachtte een remise, zoveel beter was zijn stelling nou ook weer niet. Maar Jaap stak erg veel tijd in zijn speurtocht naar dat kleine gaatje dat toch winst zou geven. Volgens de analyse achteraf had hij inderdaad een gewonnen stelling bereikt, maar in grote tijdnood gaf hij een paard weg en de partij.

Frans van Kampen had ook een iets betere stelling, die toch wel erg dicht zat, wees meermalen remise af, maar kon uiteindelijk met een pion meer niet winnen, omdat de stelling op slot zat.

Al met al denk ik dat er heel hard is gewerkt, we hadden moeten winnen, maar helaas net niet gelukt. Vrouwe Fortuna ik heb nog een appeltje met u te schillen.

Max van Herpen

Berichten: