Nieuws

05 December 2019:
HSB klasse 1b: DD 3 - SHTV 2: 2-6

Op donderdagavond traden we met DD 3 aan tegen het achttal van SHTV 2 voor de derde ronde van de HSB-competitie. Na de promotie van vorig jaar hebben we het zwaar, dus ieder punt telt. 

Op papier hadden we goede kansen en het begon op meerdere borden dan ook niet verkeerd. Toch ging het opeens helemaal mis, verloren we partijen die niet verloren hoefden te worden en misten we kansen die tot een beter resultaat hadden kunnen leiden. De uitslag was een duidelijk verlies van 2-6. Teleurstellend resultaat, dus we moeten aan de bak in de komende rondes! 
 
Een kort verslag per partij (door de spelers) volgt hieronder: 

1. Karl Baak - Stan Cortenbach
Ik kwam slecht uit de opening toen mijn tegenstander een variant speelde waar ik niet goed op was voorbereid. In het middenspel vocht ik mezelf na een paar onnauwkeurigheden van mijn tegenstander terug, kreeg goed tegenspel en stond ik waarschijnlijk beter. Om materiële gelijkheid op het bord te houden, moest hij zijn dame op een gevaarlijke lijn zetten. Geen van mijn aftrekaanvallen op de dame werkten echter, waarna ik een slechte voortzetting koos. Mijn tegenstander nam de regie over, waarna ik moest verdedigen. Daar ging het mis toen ik mat in één blunderde. Een van mijn slechtste partijen van de laatste tijd. 

2. Tom Vokurka - Evert Baak
De opening die ik had gekozen bleek wat te passief te zijn. Hierdoor kon mijn tegenstander zijn stukken met wat ruimtevoordeel beter positioneren. Hij speelde de hele partij sterk en kwam steeds wat beter te staan. Dit leidde rondom zet 30 tot een duidelijk winnende stelling voor mijn tegenstander. 

3. Gert-Jan Willighagen - Daniel Diaz
Mijn tegenstander heeft met wit gekozen voor de klassieke afruilvariant van het niet-aangenomen damegambiet. Bij het bereiken van het middenspel werd de partij scherp waarbij beide spelers verschillende kansen hadden om betere zetten te maken voor de initiatief. Met gelijk materiaal had wit een zeer sterke en vervelende vrijpion op d6 die op een gegeven moment na het afruilen van veel stukken (wegens ernstige tijdnood van mij) en een verre koning moeilijk te stoppen was. Met alleen dames  en zes pionnen van elke speler probeerde zwart wat schaakjes te geven met zijn dame, maar wit kon het net veilig goed in de gaten houden en kon de vrijpion in het centrum niet meer gestopt worden voor promotie, wat beslissend was voor het resultaat: 1-0 

4. Niels Engelen - Ed Olvers


,

5. Meile Tamminga - Frans Wentholt
Ik kwam de Siciliaanse opening goed door en mijn stukken leken beter samen te werken. Er waren wat spannende momenten, de f-lijn werd geopend met ...f7-f5 en dat was in zwarts voordeel. Toen een zwarte toren op f2 binnenviel, het idee achter de opmars, was de strijd eigenlijk al beslist. Er werd tot mat doorgespeeld.

6. Hans Smallenbroek - Piet Sikkes
Wit speelde g3 fianchetto tegen de Siciliaanse verdediging. Tot de 15e zet was de partij in evenwicht. Zwart deed enkele onnauwkeurige zetten, waarna wit overwicht kreeg. Er ontstond een veelbelovende aanval  met zeer goede winstkansen voor wit. Echter een onbegrijpelijke blunder van wit was het einde, waarna wit opgaf.

7. Jan Verheijen - Jan Kees Bartel
In een Koningsindische partij kwam een gelijke stand op het bord. Al snel besloten beide spelers de punten te delen. 

8. Tomas Scholtus - René Weerts
Het was een interessante, scherpe partij met aan mijn kant veel gemiste kansen. Mijn tegenstander speelde snel, aanvallend en energiek, maar toch had ik wel de betere positie uit de opening (Reti). Na een misrekening kwam ik een kwaliteit achter te staan, waarna mijn positie nog steeds acceptabel was. Zeker toen mijn tegenstander opeens wat minder actief ging spelen, zag ik toch wel mogelijkheden om voor de winst te gaan. Mijn zwarte loper had veel potentie in combinatie met de zwakke positie van de koning. Ik besloot vol in de aanval te gaan en dat betaalde zich bijna uit. Het werd heel tactisch en scherp maar op de cruciale momenten kon ik echter niet de winnende zet vinden, waarvoor ik zeker een paar kansen kreeg. De tijdsdruk werd aan mijn kant ook steeds groter, terwijl mijn tegenstander nog meer dan een uur op de klok had staan. Het werd op het einde nog even heel penibel voor zwart maar hij kon uiteindelijk een remise afdwingen door eeuwig schaak.  

2019-11-28
 DD 31673-SHTV 217322 -6  
1 S. Cortenbach1833-K.L. Baak18240-1 
2T. Vokurka1703-E.E. Baak18220-1 
3D.F.F.J.J. Diaz Maguiña1700-G.J. Willighagen18890-1 
4N. Engelen1633-E. Olvers17870-1 
5F. Wentholt1584-M. Tamminga17241-0 
6J.C.J. Smallenbroek1630-P. Sikkes16980-1 
7J.C.K.W. Bartel1628-J. Verheijen1568½-½ 
8T. Scholtus -R.J. Weerts1546½-½ 

Berichten: