Nieuws

04 Juni 2019:
Nederlandse kampioenschappen voor jeugd onder de 12 jaar

Deze kampioenschappen worden sinds jaar en dag georganiseerd door de HSB en vinden plaats op Hemelvaartsdag en de twee dagen erna. Er wordt gespeeld in twee categorieën: één voor alle jeugd en één voor meisjes apart. Per dag worden drie ronden gespeeld met een bedenktijd van een uur per persoon per partij. In de speelzaal is de ruimte voor spelers en arbiters afgeschermd, zodat belangstellenden (ouders, trainers) alleen vanaf de zijlijn de prestaties van hun pupillen kunnen bewonderen. Dit om voorzeggen te voorkomen, want zoals een organisator lang geleden eens uitlegde: dat haalt het peil van de wedstrijden zo naar beneden. De winnaars in beide categorieën hebben recht op deelname aan de Europese kampioenschappen die later dit jaar ergens in Oost-Europa worden gehouden, maar de KNSB heeft inmiddels vermeld dat er geen geld is voor hun uitzending. Om die toch mogelijk te maken is hebben ouders en supporters inmiddels crowdfunding georganiseerd.

Voor dit evenement heeft ook ons lid Hayun Shin zich geplaatst en hij heeft zich in dit sterke gezelschap kranig geweerd. De eerste twee dagen ging het nogal op en neer en haalde hij 3 uit 6, maar op de laatste dag ging heel goed. Eerst won Hayun door, na in een damegambiet een pion kwijt te zijn geraakt, een koningsaanval van zijn tegenstander hardhandig af te slaan; vervolgens won hij met zwart in een Spaanse partij in een koningsaanval, ingeleid door een loperoffer en afgerond met mat zodat bij winst in de laatste ronde een hoge klassering lonkte. Het werd heel spannend. Hij kwam slecht uit de opening (damegambiet) maar met een paar stugge verdedigingszetten hield hij de schade beperkt en toen zijn tegenstander een kwaliteit weggaf leek de winst voor het grijpen. Er volgde een wanhoopsoffensief van zijn tegenstander en helaas ging het mis toen Hayun zich te passief verdedigde en de koningsaanval van zijn tegenstander alsnog doorsloeg.

Jammer natuurlijk van die laatste partij, maar Hayun, die pas 10 jaar oud is, krijgt volgend jaar de gelegenheid om het (nog) beter te doen en hopelijk moet DD dan gaan crowdfunden.

Henk Happel

Berichten: