Nieuws

01 November 2017:
DD 5 DSC 8: 5-3

Afgelopen donderdag kreeg DD bezoek van DSC 8. Het hoge team nummer van DSC zou misschien het idee kunnen geven dat het een zwak team is, maar ik hoorde dat ze wel 10 teams hebben. Voorafgaan was ik bang dat de teamopkomst zeer slecht zou worden met 2 afmeldingen vooraf en een verdwenen speler, maar dit viel toch mee. Ruud v Manen kwam miraculeus weer boven water dankzij Google+. En Johan Martijn ten Hove was razendsnel bereid tot invallen, zijn 2e en dus laatste invalbeurt.

Theo van Orsouw was de wedstrijdleider/scheidsrechter voor de avond, en nadat hij alle mogelijkheden en verplichtingen van het NSG had opgenoemd begonnen we.

Theo van Orsouw heeft een gedeelte van deze openingsnotities aangeleverd:

op 1 speelde Tom Scandinavisch, onregelmatig (theo). Tom had lang gerocheerd, dat kon dus spannend worden. Op 2 speelde Jaco tegen een Ben Oni, en het vervolgde in een wolgagambit, dat ik maar eens weigerde met b6. Op 3 speelde Ortwin Slavisch, met later e7-e5. Het werd snel een rommelige stelling waarbij zwart een geïsoleerde pion op d4 kreeg. Zijn tegenstandster was Marfa Blanter die in het PK op het moment flink ah scoren is. Op 4 speelde Erik volgens Theo een Grunfeld en kwam hij met groot voordeel uit de opening. Ik zag een solide pionnencentrum voor Erik en een tegenstander die dit vanuit de flanken met fianchetto's onder vuur nam.

Op 5 speelde Jan Kees en hier is zijn eigen toelichting: "In een tweepaardenspel speelde mijn tegenstander weinig actief, waardoor ik ruimte kreeg op de damevleugel. Hij kwam gedrongen te staan, hetgeen uiteindelijk materiaalverlies opleverde en ik op de koningsvleugel kon aanvallen. Ik heb daarna afgewikkeld naar een gewonnen eindspel. Hij gaf op toen een doorgebroken pion op promoveren stond."

Op 6 speelde Ruud tegen een Siciliaan met d6. Het viel me op dat bij zijn tegenstander de g pion al vroeg naar f5 was verplaatst.

Op 7 invaller Martijn die zelf Scandinavisch speelde. "het ongebruikelijke was dat mijn tegenstander g3 speelde in deze stelling".

Op 8 speelde Frans tegen de in den haag en omstreken bekende Limburger Rene weerds. Rene koos de moderne verdediging. Volgens Theo kwam Frans met een goede plus uit de opening. Rene speelt vaak zeer snel en toen ik na een zet of 10 kwam kijken viel het op dat Frans een minuut of 10 had gebruikt terwijl Rene tijd had gewonnen...

Na enige tijd was mijn eigen partij flink verslechtert. De tegenstander was via de b-lijn aan het invallen met een Toren, wist deze vervolgens naar de d-lijn te rommelen, en een pion te winnen. Schaken is een onvoorspelbaar spel, en gek genoeg gaf deze pionwinst mij weer kansen. Zijn toren stond min of meer geïsoleerd op d5, en met Dame e4 kon ik deze in problemen brengen, met tactische mogelijkheden, waarna ik in het centrum kon doorbreken. uiteindelijk kregen we tegengestelde lopers + dames + torens. Met verre vrijpion voor mij, en pluspion voor hem. Zeker nog de moeite waard om te spelen. Toen blunderde ik vreselijk mijn dame weg en was de partij meteen over.

Ortwin deed een optimistisch remise aanbod in een eindspel waarbij de tegenstandster een dubbel pion meer had. Ortwin een loper, tegen paard. Dit werd bescheiden geweigerd. Echter na een tijdje had Ortwin de 2 pionnen opgeruimd en na herhaling van het remise aanbod, werd het nu aangenomen.

Erik was als een van de laatsten aan het spelen en de stelling was behoorlijk dichtgeschoven met een pionnenmuur met iets minder ruimte voor Erik. Beide spelers hadden paarden op strategisch gaten in de stelling geplant. Beide spelers hadden een toren batterij op c-lijn geloof ik. Er was wat stress bij onze speler omdat hij niet wist wat de team stand was, en niemand wist dat toen leek het. Uiteindelijk werd remise besloten, wel ok gezien de stelling denk ik en zeker voor het team. Leuke overwinning voor
het 5e!

Jaco Arkesteijn

2017-10-26
 DD 51687-DSC 815865 -3  
1T. Vokurka1779-C. Nobel1739½-½ 
2J.P. Arkesteijn1759-A.H. Veenstra16560-1 
3H.O. Noija1723-M. Blanter1649½-½ 
4E. v/d Graaf1723-A. van der Weijde1626½-½ 
5J.C.K.W. Bartel1654-N.S. Narayan15691-0 
6R.A. van Manen1676-S. Dirkse15271-0 
7R.J.M. ten Hove1550-V. van der Kloet15051-0 
8F. Engering1630-R.J. Weerts1418½-½ 

Berichten: