Nieuws

02 Oktober 2017:

Lierse 1 - DD 5: 4½-3½

Afgelopen maandag begon het feest dat externe competitie heet. En wel uit tegen De Lier. DD 5 trad aan met iets gewijzigde samenstelling. Nieuw toegevoegd zijn Frans Engering, al bekend als invaller, en Ortwin Noija, die na lange schaakpauze het schaakbord weer heeft opgepakt.

Piet Hofstee wil voorlopig liever even reserve zijn, en Frans Wentholt gaat naast teamleider van het 6e nu ook speler worden.

Na een flinke zoekpartij in het 6e waren toch Casper Sterk en Martijn ten Hove gevonden om in te vallen. Iedereen was keurig op tijd aanwezig en we konden beginnen. Overigens spelen 5e en 6e nu beiden in de 2e klasse, na onze degradatie.

Op het eerste bord speelde Tom tegen een soort Hollands met Lb4. Zelf speelde ik op het 2e en tot mijn grote schrik moest ik tegen Frans Pieter vd Bos. Kennelijk was hij nu weer lid geworden van Lierse, en mijn vermoeden was dat hij expres tegenover mij was gezet omdat hij mij goed kent. Misschien wist hij ook welke openingen ik irritant vind, en zodoende kwam er een London systeem op het bord. Op bord 3 speelde Ortwin, en ik kon geen duidelijk systeem ontwaren. Ik dacht dat wit iets beter stond. Op 4 speelde Erik en er stond een Najdorf op het bord, alles nog bekende theorie.

Op 5 speelde Martijn, en hij had pittig ingezet met een Siciliaan met e4, f4, Df3. Op bord 6 speelde Jan Kees en ik meende een soort Spaans te zien. Op 7 word er een soort damegambiet gespeeld door Frans en hij heeft de c pion doorgeschoven naar c5, redelijk ongebruikelijk. op 8 speelt Caspar, de strijd lijkt zich op de dame vleugel af te spelen en c5 staat onder druk.

Na een tijdje zie ik dat bij Tom alles nog gelijk eruit ziet, wel heeft hij het loper voordeel. Bij mij is de partij op de 12e zet perfect symmetrisch, altijd zenuwslopend. Maar weer later is er toch wat gebeurd, na dameruil wat mij een dubbelpion bezorgd, besluit ik dan maar op de halfopen a-lijn de torens te verdubbelen. Ortwin heeft een loper-dame batterijtje naar h7 en de tegenstander valt aan op dame vleugel.

Erik speelt tegen een van de Westlandse schaakdames en zij is met een flinke pionnenopmars bezig. Het ruimte voordeel is voor haar. De wedstrijdleiding was trouwens in handen van Sandra vd berg, bekend van de organisatie van het Druiventoernooi.

Martijn is stevige aanval begonnen op koningsvleugel met paard op d5 en een op g5. Bij Jan Kees een gesloten centrum en onze speler lijkt a lijn te pakken. Frans heeft lopers richting vijandige koning, maar centrum ziet er gammel uit, c5 onder druk. Bij Casper ziet het er evenwichtig uit, allebei proberen met toren c-lijn te pakken.

Een van de eerste remises die ik zie is bij Jan Kees. Bij mijzelf heb ik 2 pionnen in het centrum en loper, tegenstander paard. Ik dacht zelf tijdje beter te staan. Na een hoop gerommel met zijn paard weet Frans Pieter zijn paard op de outpost d4 te zetten, (hoewel hij daar niet in gelooft) en daarna kantelt de pot. Ik mis dat een toren aangevallen staat, en het is direct uit.

Erik is een van de laatsten aan het spelen en hoewel hij zijn tegenstandster onder druk heeft is het nog niet duidelijk. Zij heeft misschien doorbraak mogelijkheden met 3 tegen 3 pionnen op de koningsvleugel. Na afloop hoor ik van Erik dat hij altijd de doorgebroken pion had kunnen ophalen, hij wint dus de partij.

Ook Frans is nog lang bezig met loper tegen paard eindspel en 2 pionnen achter. tegenstander, met loper, geeft toch weer pion weg, beiden in flinke tijdnood, maar uiteindelijk loopt het toch verkeerd af.

Bij Tom wordt het remise met tegengestelde lopers en ieder nog 6 pionnen. Bij Ortwin is geloof ik een erg ongelijke stand ontstaan met Dame tegen toren + lopers. Details zijn me ontgaan, het word toch remise.

Jaco Arkesteijn

2017-09-25
 Lierse 11636-DD 516784½-3½ 
1A. Verduijn1780-T. Vokurka1779½-½ 
2F.P. van den Bos1949-J.P. Arkesteijn17591-0 
3C. Hazeu1669-H.O. Noija1723½-½ 
4G. de Jong-v/d Berg1622-E. v/d Graaf17230-1 
5T. van Dijk1589-R.J.M. ten Hove1550½-½ 
6W. Poot1546-J.C.K.W. Bartel1654½-½ 
7D. van Berkel1625-F. Engering16301-0 
8P. van Dijk1618-C. Sterk1603½-½ 

Berichten: