Nieuws

19 December 2014:
DD 4 blijft aan de leiding, maar levert punt in

DD 4 heeft haar zegereeks niet kunnen voortzetten. Dit keer werd het een gelijkspel tegen Botwinnik 2. Met een beetje geluk hadden we gewonnen, maar het mocht niet zo zijn.

Botwinnik speelt in een complex waarin ook veel wordt gebridget (dit zou waarschijnlijk een fout opleveren in Het Nationale Dictee), altijd heel gezellig met al die dames, maar dit keer was er ook een eindejaarsborrel waar veel geschaterd werd en hard geroepen, maar gelukkig leek daar geen van de schakers door te worden afgeleid.


Team voor kerstboom

Albers - Terluin

Wim Reimer was het eerste klaar (is dat niet altijd zo?), hij kwam remise overeen. Na de opening was zijn tegenstander opgezadeld met een kwetsbare koningsstelling, maar Wim kon dat toch niet uitbaten.

Daarna duurde het heel lang voordat de volgende partij tot een eind kwam. Slavik Koval, ingevallen op bord 6, stond redelijk passief na de opening, en liet zich geleidelijk aan overrompelen.

De volgende was Frans Engering, waarbij juist het omgekeerde gebeurde. Frans bouwde geleidelijk aan een overwicht op, wat gaandeweg niet meer te stuiten was.


Termaat - Vink

Borden 1 en 2

Bijna alle partijen duurden praktisch de hele avond. Stefan Boeters kwam wat slecht uit de opening, maar wist dat toch om te buigen in een naar mijn mening iets betere stelling, tot hij een stuk weggaf.


,

Jaap van Eesteren kwam remise overeen. Hij had wel wat meer ruimte op het bord, maar vond dat hij wel veel gaten in zijn stelling had. Er waren nog redelijk wat stukken op het bord en de tijd werd krap. Beide spelers hadden liever een half ei dan een lege dop.

Wim Vink had een zeer aanvallende speler tegenover zich. Voor een pion kreeg hij een zeer gevaarlijke aanval over de h-lijn en op de koningsstelling. Dit werd door Wim tot ons aller opluchting overleefd met een overschot van 3 pionnen. Maar de resterende stukken van zijn tegenstander stonden optimaal en zijn koning stond in het oog van de storm. Misschien heeft hij de winst gemist, onze hoop, nee overtuiging, in de 2e fase, maar een remise stemde ook tot tevredenheid.

De overwinning van Peter Kievoet kwam als een donderslag bij heldere hemel. Het was een wat stugge partij waarbij beide spelers bleven spelen op een zo groot greep op het centrum. Peter veroverde iets meer ruimte, tot hij plots mat kon zetten. Een stemmingverhogende gebeurtenis, althans bij het DD-deel van de toekijkenden. Want met nog één bord gaande, was de stand gelijk, en onze man had een pion meer en nog wel een bijna randpion, ver weg van de andere stukken.

Ja, u hebt het al gezien bij de aanhef van dit stuk. Alex Terluin kon zijn voorsprong helaas niet verzilveren, in het eindspel draaide zijn voordeel zelfs om in een nadeel, door de veel actievere dame van zijn tegenstander, en waren wij nog best blij met de remise.

Het was een pittig avondje schaak waarbij de mannen van DD4 er vol voor gingen en de Botwinnikers ook. En zo hoort het ook.

Max van Herpen

2014-12-18
 Botwinnik 21671-DD 417734 -4  
1A. Middelkoop1781-J. van Eesteren1855½-½ 
2R.M. de Witt1769-P. Kievoet17310-1 
3F. Michielen1780-W.P.J. Reimer1812½-½ 
4A. Termaat1761-W.J.P. Vink1824½-½ 
5A.H. Ameling1600-S. Boeters18201-0 
6M.C. van Spronsen1678-V. Koval 1-0 
7M.M. Albers1477-A.G.J. Terluin1759½-½ 
8B. de Jong1521-F. Engering16130-1 

Berichten: