Nieuws

29 November 2014:
DD 6 gaat onderuit in tijdnood tegen HO 2

Donderdag hadden wij de eer het team van Haeghe Ooievaar 2 thuis te mogen ontvangen. Het zag er op papier gunstig voor ons uit aangezien onze tegenstanders minder bordpunt, wedstrijdpunten, en ook 100 punten minder team elo hadden. Dit moest een eitje worden!

Gerrit op bord 1 kreeg in de opening een damegambiet. Frans speelde iets met Pf3, Lf4, hoe het ook heet. Toms tegenstander kwam pas laat opdagen en begon met tijdvoordeel. Theo had na 2 partijen met zwart weer eens het openingsvoordeel en hij had hiervoor het 3paardenspel uitgekozen. Erik mocht tegen de enige jonge dame uit het gezelschap spelen en zij trakteerde hem op een gesloten Siciliaan. Dimitri zette stevig in met e4 en f4. Maurice kreeg een Reti-achtig iets tegenover zich en ook Cor had een soort Siciliaanse opening.

Na een drie kwartier zag ik dat Gerrit zich iets in het defensief had laten dringen. Bij Frans zag ik een rustige strategische stand staan, ik geloof zijn favorite stijl. Toms tegenstander was toch komen opdagen en ging er flink tegenaan door vanuit een Siciliaanse stelling zonder zelf te rokeren flink op Toms koningsstelling met pionnen aan te vallen.

Theo had een lelijke geïsoleerde dubbelpion opgelopen, maar wel het loperpaar weten te behouden. Erik had problemen omdat zijn tegenstandster loper, paard en dame op c7 had gericht. Volgens eigen zeggen kon hij dit echter nog wel keepen door de dame aan te vallen. Dimitri had met zijn koningspionnen de aanval ingezet en leek iets beter te staan. Bij Mauriche had de veldslag zich al voltrokken en stond hij 1 pion achter met een 2e op vallen en nog slechts 4 stukken totaal op het bord. Bij Cor hadden tegengestelde rokades plaats gevonden en beide partijen waren flink in de aanval. Het zag er scherp uit en Cor had een sterke H toren die eenvoudig verdubbeld kon worden. Toch zag het er nog niet naar uit dat HO zich zou laten wegvagen. Als extra complicatie was Jan vd Meer ook nog binnengekomen om HO moreel te ondersteunen.

Tegen half 10 bleek dat Gerrit zich weer uit de problemen had bevrijd en het zag er gelijk uit. Bij Frans Tom en Theo kon ik nog geen voordeel of nadeel bespeuren. Erik had kennelijk toch in de c7 problemen een pion moeten afstaan. Bij Dimitri zag het er beter uit. Hij had een goed paard op e5 gezet en goed initiatief. Maurice vechtte voor zijn leven met 2 pionnen achter + ieder Toren, een wonder was hier hard nodig. Bij Cor was het zeer spannend. De h-lijn zag er nog veel belovend uit. Met D,T en loper op koningsvleugel gericht.

Tegen half 11 kwam er duidelijk tekening in de strijd. Gerrit had een moeilijk paard tegen loper eindspel, loper voor gerrit. Bij Frans zag het er nog steeds strategisch uit met 4 torens + gelijke lopers. Bij Tom was het heel moeilijk geworden. Hij had een kwaliteit, maar tegenstander had 2 ver doorgelopen pionnen. Moeilijk te zeggen wie beter stond. Theo zat lang te denken over de keus exd5 of toch maar de e pion doorschuiven. Erik had zijn pion achterstand in een remise weten om te bouwen, eerste halfje binnen. Dimitri had toren weten te winnen en dit leverde later ook het punt op. Maurice had intussen op moeten geven. Bij Cor was de partij helaas vervlakt en was het remise geworden.

De hoogste 4 borden bleven het langst in de race en het werd echt minutenwerk. Bij Gerrit ging een remise stand helaas verkeerd doordat hij door de klok ging. Bij Tom werkte het gelukkig in ons voordeel uit. De tegenstander gaf in tijdnood een stuk weg, maar Tom stond al goed. Bij Theo ook een fout in tijdnood in een remiseachtige stelling. Al met al stond het nu 3-4. De partij van Frans ging het langste door. Frans had een voordeeltje in een lopereindspel van gelijke kleur. Hij probeerde dit op alle manieren uit te melken maar de tegenstander bleef cool en later in de analyse werd min of meer besloten dat het toch remise was. helaas 3½-4½. In tijdnood viel het dubbeltje net de verkeerde kant op...

Jaco Arkesteijn

2014-11-27
 DD 61562-Haeghe Ooievaar 214853½-4½ 
1G. Horst1657-F.W. Boersma16410-1 
2F.F. van Kampen1638-D. Nierop1589½-½ 
3T. Vokurka1624-J.J. Luijendijk16221-0 
4T.J.M. van Vorselen1604-E.A.J. van Breugel15130-1 
5E. Frima1522-M.S. de Liefde1361½-½ 
6D.V. Karagantcheff1437-H. Homulle14191-0 
7M. Westerhuis1491-G.M. van den Berg15230-1 
8C. Tesselaar1519-P. van Rijn1214½-½ 

Berichten: