Nieuws

04 Oktober 2014:
DD 6 WSC 5: DD scoort voldoende in eerste test

Het was zover: eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. We moesten tegen de westlanders. Het is bekend dat daar goede schakers vandaan komen. De gezonde stressloze omgeving en rust vormen een ideaal klimaat voor de schaker. Wij hadden het thuisvoordeel bestaande uit fans in de zaal en de tegenstander die eerst een moeilijke zoektocht naar parkeerplaats moet afronden voordat ze achter de borden kunnen plaatsnemen. Een aantal kwamen dus ook te laat binnen. Gelukkig waren wij nog bezig met de teamfoto.Maar er werd ook gespeeld: Gerrit Horst opende met een soort gesloten dichtgeschoven Siciliaan? Ruben kreeg een Franse doorschuiver waarbij de tegenstander ook c6? ipv c5 speelde. Frans zette een klassieke damegambiet op het bord. Tom speelde geloof ik Catalaans. Ook Theo verdedigde zich met een klassiek damegambiet, waarbij hij zich met Pe4 probeerde  te bevrijden, een favoriet van hem. Zelf had ik ook een damegambiet in gedachten, de 3e van de avond, maar nu met wit. Erik had ook gesloten Siciliaans. En Cor speelde geloof ik gedurfd koningsgambiet.


Na een uur en zo'n beetje in het middenspel beland zag ik bij Gerrit dat hij zonder rokade toch met 2 koningspionnen opmarcheerde richting tegenstander. Ruben had de tegenstander een geïsoleerde pion kunnen bezorgen. Frans had besloten tot het brutale d5. Tom had zijn loperpaar op g2 en e3 gezet waarmee het de damevleugel onder vuur nam. Bij Theo zag het er nog rustig uit en hij kon net met zijn damepaard de ontwikkeling afronden. Zelf had ik net een vervelende penning opgeheven. Erik had nog steeds niet gerokeerd al ver in de partij. Bij Cor zag het er zorgelijk uit: een kale koning die door de dame onder vuur werd genomen. Met verder tactische problemen.


Nog later kwam het eerste remiseaanbod van de tegenstander van Gerrit. Er werd gewoon doorgespeeld. Ruben was in een toren-pionnen eindspel beland met 4 tegen 5 in zijn nadeel. Frans had een moeilijke stand met geïsoleerde pion. Tom had in de tussentijd gewonnen, het eerste punt van de partij, na een uurtje of 2. Theo had ook een toren-pionnen eindspel, maar met een pion in zijn voordeel. uiteindelijk bleek dit toch niet genoeg en werd er remise overeengekomen. Zelf was ik in de problemen gekomen maar met hulp van de tegenstander was dit net weer rechtgetrokken. hij had zijn mooie halfopen e-lijn net laten dichtslippen, waardoor ik weer initiatief over de c lijn kreeg. Bij Erik had zijn tegenstander een paard op c6 midden in de stelling geplant, gedekt door een loper. Bij Cor zag het er in mijn ogen verloren uit met kwaliteit + aantal pionnen achter. Maar op de een of andere manier heeft hij het remise weten te houden. bord 1 en 2 werd intussen remise gegeven. De stand was inmiddels 3-4 in ons nadeel. Mijn partij zag er toen goed uit met goede kansen op de c-lijn. maar in tijdnood durfde ik maar niet te beslissen over de zet b5 om zijn pionnen te verzwakken. alle zware stukken en pionnen waren nog op het bord.  Uiteindelijk speelde ik mijn dame om naar de h-lijn in een poging om een goed eindspel af te dwingen. De stukken gingen eraf en het spannende tijdnood eindspel won ik met wat hulp van de tegenstander. Oja, ik klaag niet aangezien ik in de partij een enorme blunder maakte die mijn tegenstander gelukkig niet zag. Hiermee had het team net gelijkspel kunnen scoren.

Jaco Arkesteijn


2014-10-02
 DD 61597-WSC 515514 -4  
1G. Horst1657-F. v/d Gaag1634½-½ 
2R.T. Wiegerink1652-R. Merle1568½-½ 
3F.F. van Kampen1638-J. van Leeuwen16880-1 
4T. Vokurka1624-H. Haisma15721-0 
5T.J.M. van Vorselen1604-L. Kemeling1546½-½ 
6J.P. Arkesteijn1557-G. Zuyderwijk14991-0 
7E. Frima1522-J. Hofland14450-1 
8C. Tesselaar1519-C.M. v/d Wal1459½-½ 

Berichten: