Nieuws

29 November 2021:... met dank aan Mark van Iersel.
28 November 2021:
Carlsen Nepomniachtchi, 3e partijNa drie partijen bij de eerste rustdag staat het tussen Carlsen en Nepomniachtchi gelijk. De derde partij was vandaag bij DD onderwerp van intense discussie onder leiding van Jasel Lopez. Het was weliswaar maar een korte fase van de partij die echt spannend was. (Ook weer fijn dat we zo ruim voor de lockdown van 17 uur konden afronden.) Maar deze fase bod ruim materiaal voor discussie over de zijvarianten. Net zoals andere commentatoren waren we verbijsterd dat er in de onderstaande stelling na de 20e zet van Carlsen geen duidelijk voordeel voor wit in zat.

Nepomniachtchi Carlsen, 3e partij, wit aan zet
28 November 2021:

KNSB-competitie 27 november

DD 1 Krimpen a/d IJssel 2 n.g.
De Amstel 2
DD 2  6-2
DD 3 Amsterdam West 2 2½-5½
CSV 2
DD 4  4½-3½

De drie DD-teams die vandaag speelden, verloren hun wedstrijden, DD 4 maar nipt. De tegenstanders van DD 1 hadden de wedstrijd afgelast.
27 November 2021:
Nieuwe coronamaatregelen: clubactiviteiten ingeperkt

Het is droevig voor de samenleving algeheel, het schaken en DD in het bijzonder, maar de gisteren afgekondigde aanscherping van de Corona-maatregelen dwingen ons om de clubactiviteiten weer in te perken. In tegenstelling tot andere clubs kunnen we gelukkig voorlopig nog met een deel van de clubactiviteiten doorgaan.
 • Clubavonden op dinsdag en donderdagavond inclusieve jeugdtraining zijn geschrapt.
 • Zaterdagmiddagactiviteiten gaan door (tot 17 uur)
26 November 2021:
Voorspelwedstrijd WK Carlsen Nepomniachtchi

Even een verzetje in deze naargeestige tijd en de opdracht is de volgende: voorspel de juiste uitslag van de match om de wereldtitel schaken en win een boek uit de bibliotheek. De spelers die vrijdag in Dubai aantreden zijn Ian Nepomniachtchi en Magnus Carlsen. De wedstrijd gaat over 14 partijen, dus wie het eerst 7½ punten heeft vergaard mag zich de winnaar noemen. Bij een uitslag van 7-7 volgen barragepartijen. U kunt Uw inzending sturen naar ruylopez61@gmail.com tot uiterlijk woensdag, 1 december. Degene die de uiteindelijke uitslag juist heeft is de winnaar. Veel succes en wijsheid toegewenst!


25 November 2021:
Eindspel loper tegen paard: de rol van de koning

In zijn trainingssessie op 23 oktober behandelde John van der Wiel de onderstaande stelling uit zijn partij tegen Przedmojski uit 1998. Door zijn actiever stuk en de pionnenmeerderheid op de koningsvleugel heeft zwart winstkansen. Hoe moet wit hier verdedigen?

Przedmojski Van der Wiel, 1998, wit aan zet
24 November 2021:

KNSB-competitie Klasse 4F: SHTV 2 - DD 3 6½ - 1½ 

Op zaterdag 6 november moesten we in de derde ronde tegen SHTV 2 spelen van de KNSB competitie. Alle eerste vier borden van DD hadden het zwaar en verloren hun partij. In de laatste vier borden werden er juist allemaal remise gespeeld, met uitzondering van 1. De wedstrijd was dus lastiger dan we in eerste instantie hadden gedacht. Wel moet ik zeggen dat ze gemiddeld bijna 200 rating sterker waren dan ons. Dankzij de hulp van mijn teamgenoten was het mogelijk om dit verslag op te stellen.

24 November 2021:
HSB-hoofdklasse: Rijswijk 1 - DD 1: 2½-5½

Ondanks een ratingnadeel van gemiddeld ruim 50 punten en de noodzaak om drie invallers op te trommelen, haalde DD 1 een duidelijke overwinning in Rijswijk. Alexander Henke, Mark Bueno, Prajit Kumar en Remko de Waard wonnen hun partijen.


Henke (rechts) Gieben
23 November 2021:
Verslag KNSB: DD 2 - Botwinnik 1 2½-5½ (6 november)

Zo vroeg in het seizoen leek dit al een heel belangrijke wedstrijd. Met 5 invallers bonden we de strijd aan tegen een opponent die mogelijk net als wij moest gaan vechten om lijfsbehoud. Het gemiddeld verschil in elo-punten was bijna 100 punten in ons nadeel. Het was zwaar maar er had toch beslist ook nog wel iets meer ingezeten dan de uitslag doet vermoeden.
22 November 2021:
Live WK-sessie Carlsen - Nepomniachtchi op 28 november

Volgende week begint de strijd tussen regerend wereldkampioen Magnus Carlsen en uitdager Ian Nepomniachtchi, waar ze in veertien wedstrijden gaan beslissen wie van hen de titel wereldkampioen mag dragen. Als schaakclub konden we dat moment natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan, en daarom zal DD op 28 november om 14.00 uur bij uitzondering op zondag de deuren openen voor een clubevent rondom deze wedstrijd. Naar verwachting zullen we het evenement tussen 17.00 en 18.00 uur weer afronden, maar het is natuurlijk moeilijk te voorspellen hoe lang de wedstrijd duurt. 
Agenda
 • Za
  04 Dec
  Snelschaken
 • Rapid/oplossen-invitatietoernooi
 • Di
  07 Dec
  gesloten
 • Do
  09 Dec
  gesloten
 • Za
  11 Dec
  Snelschaken
28 november 2021
WK-sessie
Carlsen - Nepomniachtchi
met Jasel Lopez


13.30u: Begin
17.00u: Einde