Boekenverkoop 15


Mastera Shakhmatnoj Kompozitsii: V. Melnitshenko Kiev, 1984 € 4,-  Foto
Mastera Shakhmatnoj Kompozitsii: V. Melnitshenko, Zdorovja, paperback, redelijke staat, 152 pagina's, Kiev 1984, algebrai. notatie. De kans is gering dat 1 van de 445 stellingen in dit boek zou kunnen ontstaan vanuit een ''normale'' partij schaak. Toch zijn deze puzzels een probaat middel om de algehele techniek te verbeteren. Oplossingen en verhelderende varianten worden door de auteur Victor Melnitshenko bijgeleverd. Over hem is weinig bekend, behalve dat hij hoogstwaarschijnlijk van Oekrainse komaf is.
English Opening: The Chess Player 1985/Oloumouc 1996 1985/1996 € 3,-  Foto
English Opening: The Chess Player 1985/Oloumouc 1996, totaal 103 pagina's, brochure, algebrai./figurine notatie, redelijke staat, met enige notities. Twee brochures over de Engelse opening. De eerste titel, English Opening a Line for Black werd samengesteld door de Schotse schaker Tony Dempsey (1955). Hij gaat in deze titel dieper in op de variant 1.c4 e5 2.Pc3 Pc6 3.g3 g6 en toont fragmenten, trekt conclusies en doet mogelijke aanbevelingen. Deze variant komt ook ter sprake in de tweede brochure, nu echter worden 389 Engelse partijen in korte notatie aan de lezer voorgeschoteld. Het Engels is een populaire opening, club- en topschakers spelen het graag. Samen €3,-
Izbrannye Kompozitsii: Samenstelling ''A. Grin'' Moskou, 1985 € 7,-  Foto
Izbrannye Kompozitsii: Samenstelling ''A. Grin'', Fizkultura i sport, Moskou 1985, paperback in goede staat, 386 pagina's, Russischtalig. 600 geselecteerde composities en studies, zoals de titel doet vermoeden, van vijf experts op dit specifieke gebied van het schaken en wel van ''A. Grin'' (pseudoniem voor Alexander Gulyaev), A. Dombrovskis, R. Kofman, A.L. Kuznetsov en A. Popandopulo. De vijf worden ingeleid met een introductie en een foto en laten daarna hun fragmenten zien.
Schach Eröffnungen: K. Richter & R. Teschner Berlijn, 1981 € 3,-  Foto
Schach Eröffnungen: K. Richter & R. Teschner, Walter de Gruyter, Berlijn 1981, paperback, redelijke staat, 234 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig, openingsboek. Damepion-, flank- en koningspionopening, 1.e4 zonder e5. De twee Duitse schrijvers geven omvangrijke beschrijvingen omtrent elke opening en daaropvolgend een partij uit de praktijk. Op een variant meer of minder wordt niet gekeken en in totaal kan de schaakstudent 125 fraaie partijen naspelen die inherent aan een specifieke opening zijn. De titel geeft een goed en beknopt beeld hoe een bepaalde opening behandeld moet worden en staat ook bekend onder de naam De Kleine Bilguer. Deze samenwerking van Kurt Richter (1900-1969) en Rudolf Teschner (1922-2006) werd in 1953 gepubliceerd en er volgden vele herdrukken.


Nitshja!: L. Verchovskij, Fizkultura i sport Moskou, 1979 € 4,-  Foto
Nitshja!: L. Verchovskij, Fizkultura i sport, Moskou 1979, paperback, redelijke staat, 112 pagina's, algebrai. notatie. Voor elke rechtgeaarde schaker zijn gewonnen partijen de kers op de taart. Remises zijn af en toe niet te vermijden en verliespartijen zijn te pijnlijk en worden zo snel mogelijk vergeten. Maar potjes die na harde strijd een remise opleverde kunnen ook mooi en meeslepend zijn. En zeker de moeite waard om na te spelen. In dit boekje staan er een groot aantal van voornamelijk Russische topspelers zoals o.a. Tal, Botwinnik, Geller, Riumin en Aronin, maar ook van relatief onbekende spelers die uiteindelijk besloten om het punt te delen. De auteur ging ook op zoek naar patcombinaties en komt met praktische voorbeelden. Aanbevolen.
Slovar Shakhmatnoj Kompozitsii: N. Zelepukin Kiev, 1982 € 4,-  Foto
Slovar Shakhmatnoj Kompozitsii: N. Zelepukin, Zdorovja, Kiev 1982, gekartonneerd, 208 pagina's, algebrai. notatie. Vertaald naar het Nederlands zou Lexicon (naslagwerk) van de schaakcompositie een adequate vertaling kunnen zijn. De inhoud bestaat uit 315 studies en eindspelen uit velerlei landen en ook is een beknopte uitleg bij de trefwoorden toegevoegd. De lezer moet dan wel uitgerust zijn met enige kennis van de Russische taal.
Play Winning Chess: Y. Seirawan & J. Silman Redmond, 1990 € 9,-  Foto
Play Winning Chess: Y. Seirawan & J. Silman, Tempus books, Redmond/Washington 1990, paperback, in prima staat, 224 pagina's, algebrai.notatie, leerboek. In Play Winning Chess wordt de loop van de stukken uitgelegd, simpele strategie en de filosofie achter het spel, een veelvoud aan fundamentele en leerzame voorbeelden in de vorm van een vraag- en antwoordgedeelte en duidelijke uitleg bij de aangeleverde voorbeeldpartijen. De Amerikaanse speler Yasser Seirawan (1960) behoorde vele jaren tot de top in de schaakwereld. Hij kreeg assistentie van IM Jeremy Silman.


Estetika shakhmat: I. Linder Moskou, 1981 € 5,-  Foto
Estetika shakhmat: I. Linder, Sovetskaja Rossija, gebonden, keurige staat, 240 pagina's, Moskou 1981, algebrai. notatie. Toen Rusland veertig jaar geleden nog een grootmacht was in het schaken beschreef de historicus Isaac Linder (1920-2015) in tientallen boeken de creativiteit van Russische topspelers. De inhoud van deze titel is een mix van bekende en relatief onbekende partijfragmenten, recent maar ook uit een ver verleden en ook aandacht voor studies en problemen.
Anglijskoe Natshalo: V. Bagirov Moskou, 1989 € 4,-  Foto
Anglijskoe Natshalo: V. Bagirov,  Fizkultura i sport, paperback, Moskou 1989, slechte staat, 464 pagina's, algebrai. notatie. De Russisch-Letse GM Vladimir Bagirov (1936-2000) stelde dit boek over het symmetrisch Engels samen. In totaal twaalf hoofdstukken zijn de meest gangbare en speelbare varianten van commentaar voorzien. Het eindresultaat is een uitermate gedetailleerd werk over deze moeilijke en complexe opening.
Shakhmatnaja kompozitsija v Donbasse Donetsk, 1969 € 7,50  Foto
Shakhmatnaja kompozitsija v Donbasse: N. Zelepukin, I. Dorokhov, A.S. Kakovin en A.Tutlajants, Izdatelstvo Donbass Donetsk 1969, gekartonneerd en in redelijke staat, 192 pagina's. De Donbass is een regio in het zuiden van Oekraine en vruchtbare grond voor studieproblemisten en experts in het eindspel . De inhoud bestaat uit o.a. fairychess en 419 eindspelstudies en problemen van voornamelijk Oekrainse origine, aangevuld met korte biografische schetsen. De vier samenstellers tonen ook veel eigen werk. Vertaald zou de titel De Schaakcompositie in de Donbass kunnen luiden.
444 Srazhennyh Korolja: A. Roizman Minsk, 1987 € 4,-  Foto
444 Srazhennyh Korolja: A. Roizman, Polumja, Minsk 1987, gebonden, 272 pagina's, algebrai. notatie en in goede staat. De Wit-Russische schaker Abram Roizman (1932-2015) verzamelde van heinde en ver 444 partijen waarbij wit of zwart zijn koning snel moest omleggen. Deze ''bedrijfsongevallen'' ontstonden uit verschillende openingen en is het bewijs dat het maken van fouten op het hoogste niveau voor komt. Een amusant boekje.


Zashtshita Grjunfelda: M. Botwinnik & J. Estrin Moskou, 1979 € 4,-  Foto
Zashtshita Grjunfelda: M. Botwinnik & J. Estrin, Fizkultura i Sport, Moskou 1979, paperback in redelijke staat, 272 pagina's, repertoireboek, algebrai. notatie. Overzicht van de meest voorkomende varianten in de Grunfeld-Indische verdediging, met uitgebreide uitleg en analyses door twee spelers waaraan niet getwijfeld hoeft te worden qua deskundigheid, oud-wereldkampioen Botwinnik en oud-wereldkampioen correspondentieschaak Estrin. 31 complete partijen vormen het sluitstuk van dit boek.
Debjut Reti: V. Osnos Moskou, 1990 € 4,-  Foto
Debjut Reti: V. Osnos, Fizkultura i Sport, paperback in redelijke staat, Moskou 1990, 316 pagina's, repertoireboek, algebrai. notatie. De Russische IM, trainer en auteur Vyacheslav Osnos (1935-2009) stelde dit boek over de Reti-opening samen. Hij analyseerde de meest voorkomende varianten en had daar 15 aparte hoofdstukken voor nodig. De lezer krijgt hierdoor een goed overzicht over deze manier van spelen. Als bonus zijn 16 complete potjes toegevoegd.
Neischerpaemye Shakhmaty: A. Karpov & E. Gik Moskou, 1983 € 6,-  Foto
Neischerpaemye Shakhmaty: A. Karpov & E. Gik, MGU, gebonden in redelijke staat, Moskou 1983,  algebra. notatie, 320 pagina's. Anatoli Karpov stelde met Evgeni Gik (1943-2016) dit boek samen. In het eerste gedeelte wordt teruggeblikt op de match om de wereldtitel in Merano die Karpov winnend afsloot tegen Kortsnoj. Verder bestaat de inhoud uit middenspelposities van toenmalig toppers en worden analyses losgelaten op recente partijen en potjes uit een ver verleden. Ook combinaties en problemen en studies worden niet geschuwd. Maar Karpov is toch wel het middelpunt van attentie en dat wordt in deze titel breed uitgemeten.


Margate 1938: Salm & Co.
€6,-  Foto
Margate 1938: Salm & Co., brochure, redelijke staat, totaal 64 pagina's, algebrai. notatie. Dit boekje bevat 45 partijen in korte notatie uit een ver verleden. Spelers aan dit roemruchte Engelse toernooi waren voornamelijke lokale schakers, maar aan deze editie namen ook buitenlandse toppers als Keres, Fine, Reshevsky en Aljechin deel. Wereldkampioen Aljechin won Margate met dezelfde score. Hastings 1938 heeft inmiddels een nieuw tehuis gevonden, €6,-
Sicilian Defence B80: samenstelling R. Hübner Belgrado, 1994 €3,-  Foto
Sicilian Defence B80: samenstelling R. Hübner, Chess Informant, Belgrado 1994, paperback, redelijke staat, 160 pagina's, repertoireboek, figurinenotatie. Deze monografie is in zijn geheel gewijd aan de Scheveningse variant van de Siciliaanse verdediging. Naast een overvloed aan partijfragmenten met vermelding van spelers, datum en plaats zijn er 100 complete partijen van de toenmalige wereldtop in opgenomen. Ook is er gebruik gemaakt van een tabellensysteem om overzicht te houden bij de diverse vertakkingen. De Duitse GM Robert Hübner was  verantwoordelijk voor de samenstelling van deze bloemlezing.
Siciliaans 2.f4/Keresaanval: New in Chess/Olomouc 1996
€3,-  Foto
Siciliaans 2.f4/Keresaanval: New in Chess/Olomouc 1996, brochure, goede staat, figurine notatie. Twee deeltjes over twee specifieke systemen van het Siciliaans. Het eerste handelt over de speelwijze 1.e4 c5 2.f4, maar deze zet kan ook geschieden na inlassing van 2.Pf3/2.Pc3. De theorie acht dit systeem niet bijzonder geschikt om openingsvoordeel te behalen en op het hoogste niveau wordt het weinig gespeeld. Toch komt de lezer tussen de 83 uitgewerkte partijen een aantal bekende namen tegen. De Keresaanval ontstaat na de zetten 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 e6 6.g4. Dit agressieve systeem werd voor het eerst gespeeld in 1943 door Paul Keres tegen Efim Bogoljubow en is nog steeds populair. 416 potjes met deze variant zijn in deze tweede brochure te vinden, beide voor €3,-

 
'Meneer' Caïssa: M. Euwe & B. Spaak Amsterdam, 1955 € 6,-  Foto
'Meneer' Caïssa: M. Euwe & B. Spaak, De Bezige Bij, Amsterdam 1955, gebonden, 154 pagina's,redelijke staat. Uit de bron van ervaringen en herinneringen van Max Euwe is dit boek ontstaan. Doch hoewel er voor iedere schaker wat uit te leren valt, is het beslist geen leerboek. Het anekdotische element overheerst. Het vertelt over de grootmeesters Reshevsky en Najdorf, over Euwe's machtigste tegenstander Aljechin en vele anderen. Het houdt zich bezig met de kwellingen van het blindschaken en schaakblindheid; het biedt interessante partijen en stellingen, het geeft de lezer een boeiende kijk op de wonderlijke gemeenschap van grote en kleine schakers. Max Euwe haalt in samenwerking met journalist Bob Spaak reisherinneringen op en vertelt van mensen en dingen. Een aardig boek om de tijd mee te verpozen.


Mijn Beste Schaakpartijen 1924-1937: A. Aljechin Lochem, 1940 € 10,-  Foto
Mijn Beste Schaakpartijen 1924-1937: A. Aljechin, De Tijdstroom, Lochem 1940, gebonden, enigszins vergeeld, maar nog in redelijke staat, 248 pagina's, algebrai. notatie. De inhoud van deze partijenverzameling bestaat uit vier delen: deel 1 1924-1927, partijen en matches met eeuwige Cubaanse rivaal Capablanca, deel 2 1929-1934, partijen en matches met de Duitse schaker Bogoljubow, deel 3 1934-1937, partijen en matches met Max Euwe en het vierde deel bestaat uit partijen die Aljechin speelde tegen diverse tegenstanders tussen 1924 en 1933. In totaal komen 120 partijen voorbij en ze worden allemaal nauwkeurig van commentaar voorzien door de oud-wereldkampioen.


Euwe-Aljechin 1937: A. Aljechin & M. Euwe Leiden, 1938 € 6,-  Foto
Euwe-Aljechin 1937: A. Aljechin & M. Euwe, A. W. Sijthoff, Leiden 1938, Nederlandse paperback zonder stofomslag, redelijke staat, 122 pagina's, algebraische notatie. Eind 1935 stond Nederland op zijn kop. Max Euwe deed het schier onmogelijke en behaalde de wereldtitel schaken door de Rus Aljechin te verslaan, met medewerking van Koning alcohol. Maar 2 jaar later herpakte een 'nuchtere' Aljechin zich en wist met 15½-9½ te winnen. Na afloop van de match werden er voor de vorm nog 5 exhibitiepartijen gespeeld. In dit boek komen alle dertig partijen nog een keer voorbij, voorzien van commentaar door de twee hoofdrolspelers.
De Schaakwereld 1936: Hoofdredactie E. Liket c.s. Amsterdam, 1936 € 8,-  Foto
De Schaakwereld 1936: Hoofdredactie E. Liket c.s., Uitgeverij Cepumij, Amsterdam 1936, gebonden en in redelijk staat, algebrai. notatie. Na het behalen van de wereldtitel door Max Euwe was er een toenemende vraag naar een schaaktijdschrift. Het eerste nummer van De Schaakwereld verscheen op 10 juli 1936 voor het eerst en was een zegen voor het Hollandse schaak. Het had een aantal vaste medewerkers zoals M. Euwe, L. Gans, H. Kmoch, P. F. van Hoorn, G. Oskam, Th. Kok en J. H. Wertheim. Men kon er veel lezenswaardigs in vinden zoals de vaste column van de nieuwe wereldkampioen, de schijnwerper, bij den chirurg, de vraagrubriek en wat nu?? Ook toernooi- en wedstrijdverslagen, foto's, tekeningen en een probleemrubriek waren vaste items. Het blad verscheen tot 1942 en daarna ging het ter ziele.


Kevesbabos Magyar Feladvavyok: G. Bakcsi Boedapest, 1982 € 7,-  Foto
Kevesbabos Magyar Feladvavyok: G. Bakcsi, Sport, Boedapest 1982, hardcover, 320 pagina's, nette staat, Hongaars. Sinds 1948 publiceerde György Bakcsi (1933) meer dan 1200 schaakopgaven, voornamelijk zelfmatproblemen in twee en drie zetten. Hij verzamelde 840 problemen en eindspelstudies van diverse landgenoten. Het boek bestaat uit twee gedeelten zoals miniaturen, zelfmat/helpmat, fairy chess en eindspelen met oplopende zetten (2, 3, 4 of meerdere zetten). In het tweede gedeelte vindt men problemen met 8 tot 12 stukken, zelfmat/helpmat, fairy chess en eindspelen met oplopende zetten. Zoals gebruikelijk zijn de oplossingen achterin op te zoeken.
В поисках красоты: G. Nadareishvili Tbilisi, 1986 € 7,-  Foto
В поисках красоты: G. Nadareishvili (გია ნადარეიშვილი), Sabtshota Sakartvelo, 208 pagina's, Tbilisi 1986, paperback, gebruikt, Russischtalig. De Georgische eindspelcomponist en neuroloog Gia Nadareishvili (1921-1991) stelde vele boeken over eindspelen en studies samen, waaronder 312 opgaven die van commentaar werden voorzien door een aantal grootmeesters. De inhoud van deze titel, waarvan de vertaling losjes Op Zoek naar Schoonheid luidt, bestaat uit 256 opgaven die ooit een weg vonden naar Russische tijdschriften en kranten. Oud-wereldkampioenen Botwinnik en Euwe waren bewonderaars en staan met de auteur afgebeeld op enkele foto's.
Shakhmatnye Tsadatshi-Miniatjury: A. Tishkov & Tsepiznyj Moskou, 1987 € 5,-  Foto
Shakhmatnye Tsadatshi-Miniatjury: A. Tishkov & Tsepiznyj, Fizkultura i sport, 336 pagina's, Moskou 1987, gebruikt, Russischtalig. De twee auteurs stelden 892 studies en problemen samen die een periode bestrijken van 1876 tot 1987. De eerste 364 opgaven gaat het om mat in 2 te geven. Daarna 332 opgaven waarin naar mat in 3 gevraagd wordt. De resterende opgaven hebben meerdere zetten nodig voordat het mat is gevonden. Elke pagina bevat 4 diagrammen en de oplossingen zijn desnoods op te zoeken.


600 Okontshanij: L. Portisch & F. Sarkozi Moskou, 1979 € 5,-  Foto
600 Okontshanij: L. Portisch & F. Sarkozi, Fizkultura i sport, gebruikt, Moskou 1979, 237 pagina's, paperback, Russischtalig. De Hongaarse schaker Lajos Portisch (1937) behoorde lange tijd tot de wereldtop en stond niet bekend als auteur. Hij had het te druk met schaken en was actief tussen 1956 en 2016. Toch stelde hij met zijn landgenoot Ferenc Sarkozi dit boekje samen met daarin 600 opgaven. Hij kijkt met een schuin oog naar de bedenksels van befaamde schaakcomponisten, maar laat ook fragmenten uit de toernooipraktijk zien. Partijen uit een ver verleden, maar ook momenten waarin Portisch kritisch is op zijn eigen spel.
 

Shakhmatnye okontshanija, Slon protiv konja: Y. Averbach Moskou, 1981 € 6,-  Foto
Shakhmatnye okontshanija, Slon protiv konja, ladja protiv legkoj figury: Y. Averbach, Fizkultura i sport, Moskou 1981, 288 pagina's, goede staat, Russischtalig. De inhoud bestaat uit totaal 612 eindspelen, waarvan 319 opgaven loper tegen paard met pion(nen), 173 opgaven loper tegen toren en pion(nen) en het resterende gedeelte toren tegen paard en pion(nen). Bij elke opgave is een diagram geplaatst en Averbach verstrekt de lezer de oplossing en toont de belangrijkste varianten.
Shakhmatnye okontshanija, Slonovye i konevye: Y. Averbach Moskou, 1980 € 6,-  Foto
Shakhmatnye okontshanija, Slonovye i konevye: Y. Averbach, Fizkultura i sport, Moskou 1980, prima staat, 239 pagina's, Russischtalig. €6,- In deze titel gaat Averbach dieper in op ongelijke materiaalverhoudingen zoals loper tegen meerdere pionnen, loper en pion tegen koning, loper en pion tegen koning en pion, lopers van ongelijke en gelijke kleur en paardeindspelen met enkele en meerdere pionnen. In zijn totaliteit heeft Averbach 548 opgaven in petto, sommige uit de praktijk en andere uit de wereld van de eindspelstudie en de problematiek, met uiteraard uitleg en toelichting.


Шахматный ежегодник 1960 Moskou, 1962 € 8,-  Foto
Шахматный ежегодник 1960: schaakjaarboek 1960, Moskou 1962, Fiskultura i Sport, gebonden met gekartoneerde omslag, redelijke staat, 496 pagina's. In het verleden publiceerde de Russische schaakbond elk jaar een boek waarin werd vermeld welke prestaties hun topspelers dat jaar hadden verricht. Ook in 1960 was dit het geval. Zo is er aandacht voor de match Botwinnik -Tal die een nieuwe wereldkampioen zou opleveren. Het Russisch kampioenschap, landenwedstrijden en verscheidene tabellen, maar ook minder bekende Russische spelers en hun partijen komen aan bod. Dit laatste levert een mooi beeld op welk hoog peil het schaken in Rusland zich bevindt. 146 partijen met commentaar en analyses zijn opgenomen, waaronder ontmoetingen tussen schaakclubs als Spartak, Dynamo en Locomotief. Een selectie met problemen en studies sluit het boek af.


David Janovski: S. Voronkov & D. Plisetsky Moskou, 1987 € 7,-  Foto
David Janovski: S. Voronkov & D. Plisetsky, Fizkultura i sport, Moskou 1987, gebonden in bruin linnen, goede staat, 416 pagina's, Russischtalig. De schaakjournalisten Sergey Voronkov en Dmitry Plisetsky schreven een boek over een van de origineelste spelers van zijn tijd - David Janovski (1868-1927). Zijn briljante stijl en onbevreesde combinaties hebben mede bijgedragen tot zijn populariteit. Helaas was zijn karakter en persoonlijkheid dermate temperamentvol dat hij zich wel eens overschatte. Een deel van de 175 partijen werd door Janovski zelf geanalyseerd, en de sporadische toelichting en aanvulling op zijn partijen door tegenstanders als Lasker, Tarrasch en Capablanca.
300 шахматных партий : З. Taррaш Moskou, 1988 € 8,-  Foto
300 шахматных партий: З. Taррaш, Fiskultura i Sport, Moskou 1988, gebonden in blauw linnen, goede staat, 432 pagina's, Russischtalig. In deze Russische editie van 300 Schachpartien toont Tarrasch een groot aantal partijen zien die hij speelde gedurende een periode tussen 1862 en 1894. In het voorwoord spreekt hij over 'een schaakleerboek met de nadruk op het middenspel, zonder systeem en planmatige orde'. Hij analyseert niet alleen gewonnen partijen, maar ook meerdere verliespartijen. Ook interessante autobiografische passages maken het lezen tot een boeiende bezigheid, als men tenminste de Russische taal vaardig is. Zo niet, dan zijn er de partijen die het waard zijn bestudeerd te worden. Deze editie is beknopter dan de oorspronkelijke Duitse versie.


Deutsche Schachzeitung 1892: H. von Gottschall 1892 € 24,-  Foto
Deutsche Schachzeitung 1892: H. von Gottschall, Verlag von Veit & Comp., vergeeld en in slechte staat, algebrai. notatie. De Deutsche Schachzeitung verscheen vanaf 1846 tot 1988 maandelijks in Berlijn en omstreken. In deze complete jaargang van het jaar 1892 kan de lezer partijen, opgaven, probleemschaak en eindspelen aantreffen. In het augustusnummer is een foto van Siegbert Tarrasch opgenomen, voor die tijd erg ongebruikelijk. Herman von Gottschall, Duits schaker en problemist (1862-1933), was hoofdredakteur van het blad van 1892 tot 1896. Complete jaargang €24,-
Tidskrift för Schack: Helsinki 1890 Helsinki, 1890 € 50,-  Foto
Tidskrift för Schack: Helsinki 1890, redelijke staat, enige potloodnotities, Zweedstalig, algebrai. notatie. Uitgave van de Helsingfors Schackklubb. 7 Losse nummers 2 tot 9 aansluitend uit het jaar 1890. Met enkele partijen, probleemschaak en nieuws uit binnen- en buitenland.
Paul Morphy Sein Leben und Schaffen: M. Lange Leipzig, 1894 € 70,-  Foto
Paul Morphy Sein Leben und Schaffen: M. Lange, Von Veit & Comp. Leipzig 1894, derde druk, gebonden, redelijke staat, algebrai. notatie, potloodnotities, 416 pagina's. Max Lange had een groot ontzag voor het Amerikaanse schaakgenie Paul Morphy en dat komt tot uiting in de 364 partijen die hij in dit boek van uitgebreid commentaar heeft voorzien. Helaas heeft de vorige eigenaar veelvuldig gebruik gemaakt van een potlood, maar een vlakgom kan wonderen verrichten. Per slot van rekening mogen de meeste partijen van Paul Morphy ook zo worden aangemerkt, als wonderen.


Schachmentor: L. Bachmann Ansbach, 1909 € 40,-  Foto
Schachmentor: L. Bachmann, C. Brügel & Sohn, Ansbach 1909, hardcover, 160 pagina's, redelijke staat, iets vergeeld, algebrai. notatie. 169 antieke fragmenten uit de wedstrijdpraktijk die de student behulpzaam kunnen zijn in de juiste behandeling van moeilijke midden- en eindspelen. Ook offerwendingen, gelukte en mislukte valstrikken, ontsnappingen en verzuimde winstmogelijkheden komen in dit aardige en handzame boekje voor het voetlicht.
Schachjahrbuch 1907, 1909, 1910: L. Bachmann Ansbach € 45,-  Foto
Schachjahrbuch 1907, 1909, 1910: L. Bachmann, Ansbach, Verlag von Brügel & Sohn, hardcover in linnen, redelijke staat, maar vergeeld, algebrai. notatie, Duitstalig, totaliteit ongeveer 1000 pagina's. Een bijzondere verzameling schaakpartijen uit diverse Duitse toernooien, opgaven en eindspelen en observaties over het schaakleven in Duitsland voor de Eerste Wereldoorlog. Van het jaar 1907 is deel 3 aanwezig,  van 1909 deel 1 en van 1910 delen 1 en 2. Deze 4 unieke boekjes zijn los verkrijgbaar, maar kunnen uiteraard ook in zijn geheel worden aangeschaft. Prijs per deeltje €45,-