Nieuws

26 April 2013:
Broedermoord

Eerst even wat achterstallig onderhoud. Bij navraag bleek dat Theo in de 5e ronde heeft gewonnen en Foppe Jan remise heeft gespeeld. En dan nu het nieuws van de 6e ronde.

Jan Joost was als eerste klaar. Hij kreeg een stelling die hem niet helemaal beviel en dan is een remise-aanbod snel gedaan en zijn tegenstander en landgenoot Frans Arp nam dat aan. Foppe Jan kreeg met de Pircverdediging bevredigend spel, maar zijn tegenstander hield de schade binnen de perken zodat het ook hier remise werd.

Vervolgens de broedermoord tussen Adri en Theo. Adri zette stevig in met het Blackmar Diemer gambiet, maar daar bleek Theo uitstekend op voorbereid. Hij kreeg een prima stelling en toen Adri met geweld probeerde er nog iets van te maken was het snel afgelopen.

Het langst was ik zelf bezig. Ik bestreed het Boedapester gambiet op de manier die Gligoric in zijn autobiografie  lees dat boek ook als u de Boedapester niet hoeft te bestrijden had aanbevolen. Ik behield de gambietpion, wikkelde af naar en toreneindspel, dat ik helaas net niet naar winst wist te voeren. Dat recept van Gligoric overigens, daar moest ik aldus mijn tegenstander maar niet al te veel van voorstellen. Twee grootmeesters uit de twintiger jaren hadden geschreven dat de Boedapester prima speelbaar was en daar hield hij zich aan.

Dit alles leidt ertoe dat na zes ronden ikzelf 4½ pt heb, Jan Joost heeft er 4, Theo 3½, Foppe Jan 3 en Adri 2½.

Jullie verzoek om partijtjes zal ik morgen bij mijn mede DD-ers in de week leggen.

Henk Happel

Berichten: