Nieuws

08 Februari 2024:
DD 1 wint opnieuw en blijft in het spoor van Sas van Gent

Nog altijd is de strijd om promotie naar de meesterklasse niet beslist. DD en Sas van Gent wonnen beiden hun 6e ronde wedstrijden met 5½-4½ hetgeen betekent dat Sas van Gent een enkel bordpunt voor blijft op DD.

In de wedstrijd tegen Caïssa leek het er lang niet op dat DD twee matchpunten zou kunnen binnenhalen. Aan het eerste bord met zwart had Noah het moeilijk terwijl Onno een pionnetje zonder compensatie was kwijtgeraakt in de opening. Daar konden we alleen een paar prettige
stellingen bij met name Rick en Rachid tegenover stellen. Toch was het DD dat het eerste punt binnenhaalde: het overwicht van Rick had geleid tot pionwinst en dat weet je het eigenlijk wel. Een fraaie positionele partij weer van Rick (1-0).

Even later moest Noah de koning neerleggen. In het Slavisch was Noah met zwart opgescheept geraakt met een geïsoleerde pion en ruilde wit bekwaam alle lichte stukken. De pion ging verloren en het tegenoffensief met de zware stukken van Noah was te weinig om wit echt in de problemen te brengen (1-1). Wat volgde was een behoorlijk meevaller bij Onno. Tegenstander Vroombout overzag een eenvoudige combinatie en verloor de eerder gewonnen pion terug. Het was meteen remise (1½-1½).

DD nam daarna een grote voorsprong met overwinningen van Jeroen, John en Lars. Tegen Hans Ree leek Jeroen enigszins in de problemen in de opening maar hij had goed gezien dat een tegenactie met Dg5 de zwarte problemen eigenlijk oploste. Dat was een tegenvaller voor Ree maar die bleef desondanks ambitieus spelen. Jeroen stond al wat beter toen Ree de fout
inging. Een combinatie won niet alleen een pion maar leidde ook tot de keuze voor Ree om af te wikkelen naar een verloren pionneneindspel of een verloren toreneindspel. Ree koos het laatste maar een afgesneden koning en een doorlopende vrijpion waren te veel voor de grootmeester (2½-1½).

Onze eigen grootmeester had de Aljechin verdediging van Arno Bezemer met fluwelen handschoen aangepakt maar dat had wel geleid tot een langdurig voordeeltje in de vorm van het loperpaar en bezit van de open e-lijn. Dan is John op zijn best en met kleine middelen werd de druk opgevoerd totdat stukverlies onvermijdelijk was (3½-1½).

Lars speelde een fraaie positionele partij met zwart in de Benoni. Na ruil van de zwakke loper op c8 voor een wit paard was de stelling in evenwicht maar beide spelers hadden toen al veel tijd gebruikt. In opkomende tijdnood werd Lars steeds rustiger terwijl zijn tegenstander steeds zenuwachtiger werd. Dan weet je het eigenlijk al: in tijdnood sloeg Lars toe met een beslissende aanval tegen de witte koning (4½-1½). Een mooie partij van Lars (hierbij door hem  geanalyseerd) die dit seizoen nog ongeslagen is en met 4 uit 6 en een TPR van 2289 laat zien in goede vorm te steken.


,

Met nog vier resterende partijen was het duidelijk dat het beslissende punt van Rachid zou moeten komen. Gerrit was met zwart in de problemen geraakt in het Italiaans en kreeg een aanval te verduren, Ronald was met zwart in het Catalaans opgescheept geraakt met een zwakke, achtergebleven pion op c7, en Rogier stond met wit in een Catalaanse opening lange tijd overwegend maar was nu wat minder komen te staan.

Ronald verloor de pion op c7 en moest opgeven toen even later een tweede pion verloren zou gaan (4½-2½), maar inderdaad bracht Rachid even later het beslissende punt binnen. Met wit in een damegambiet Was Rachid positioneel overwegend komen te staan met een imposant pionnencentrum en het loperpaar. Onder opoffering van een pion drong Rachid met de toren de zwarte stelling binnen op de 7e rij. De geofferde pion kon worden teruggeslagen op b7 maar Rachid koos ervoor om een verdwaalde zwarte toren volledig in te sluiten in het centrum. De zwarte toren moest worden geofferd voor een paard hetgeen resulteerde in een curieus eindspel met in totaal zeven geïsoleerde pionnen. Winst leek een kwestie van tijd en een witte koningsopmars besliste de partij (5½-2½). Prachtig gespeeld! Het was duidelijk dat Rachid erg had genoten van het getoonde staaltje wurgschaak.

Daarmee was de koek op. Gerrit had nog de hoop op remise door eeuwig schaak maar toen wit ook dat wist te bezweren was het voorbij (5½-3½). Bij Rogier resulteerde een eindspel van paard tegen paard en twee pionnen van de tegenstander. Een pion kon worden geslagen en was de stelling remise. Het bleef echter lastig vooral na 5.5 uur spelen. Een kleine fout van Rogier en het was voorbij. Eindstand: 5½-4½.

Een nipte overwinning. We zitten nog in de race maar daar is alles mee gezegd: het blijft hopen op een misstap van Sas van Gent. Volgende ronde is weer belangrijk: Sas van Gent speelt thuis tegen Voorschoten (3e) en DD speelt uit tegen Purmerend (5e).

Edgar Blokhuis

20230203 DD 1 - Caissa

Berichten: