Nieuws

13 Oktober 2021:

KNSB klasse 4F: DD 3 – HWP Zaanstad 1

Na anderhalf jaar mochten we eindelijk weer onze eerste KSNB wedstrijd spelen. We moesten nog een beetje geduld hebben, aangezien we een bye hadden in de eerste ronde. Iedereen was ruim op tijd voor de wedstrijd en bleken allemaal zin te hebben om weer te mogen spelen. Nadat de wedstrijdleider had uitgelegd over de regels mochten we allemaal onze eerste zetten doen. We hadden een sterke tegenstander met een ratingsverschil van ongeveer 300 waarin we al van tevoren wisten dat het een moeilijke wedstrijd zou worden.

Adri Voermans (3) speelde een Siciliaans verdediging, de Scheveningen variant met gelijke rokades waarin Adri in het centrum probeerde af te breken en zijn tegenstander op de koningsvleugel met zijn dame en een gevaarlijke zwarte loper. Na het verlies van een belangrijke pion op e5 begon het steeds moeilijker te worden voor onze thuisspeler en werd er een stuk geofferd op g7. Na een paar zetten bleek er een mat te komen die onvermijdelijk was en besloot Adri om na twee uren op te geven (0-1).

Een uurtje later moest Max van Herpen (7) ook opgeven na het bereiken van een dame en pionnen eindspel. Max bleek een Slavische verdediging te hebben gespeeld. Beide spelers stonden gelijk maar toen Max de dames heeft geruild stond hij opeens heel slecht. Hij heeft iets verkeerd berekend en zijn tegenstander kwam sneller in het spel met zijn koning om de pionnen aan te vallen wat de partij kostte (0-2).

De tegenstander van Daniel Diaz (2) speelde de Aljechin-verdediging en forceerde mij om mijn loperpaar op te geven, wat ik zelf jammer vond. Maar mijn tegenstander (2100 rating) begon veel tijd te besteden waarin hij in tijdnood kwam en onnauwkeurigheden begon te maken. Ik deed mijn best om de partij zoveel mogelijk moeilijk te maken en offerde zelf een pion in het centrum om de stelling complexer te maken. Nadat mijn tegenstander een vork kreeg met mijn paard op zijn torens begon ik sterk op de koningsvleugel aan te vallen wat leidde tot materiaalverlies van mijn tegenstander. Hierna heeft hij het opgegeven en hadden we eindelijk onze eerste punt binnen (1-2).

Tom Vokurka (6) speelde de Schots opening en verloor daarna twee pionnen ergens in het middenspel. Naderhand heeft hij ze weer gewonnen met zelfs een beter stelling met een sterke aanval gericht op de koning die nog in het centrum zat. Maar helaas toen heeft Tom een blunder gemaakt wat hem de partij kostte (1-3).

De tegenstander van Lilian de Martin (5) bleek als ik me niet vergist het Londen systeem gespeeld te hebben. De spelers hadden tegenovergestelde rokades. Later in de partij hadden beide kanten veel kansen om elkaar aan te vallen. Lilian’s tegenstander had een sterke vrij a pion in het middenspel die steeds dreigde om te promoveren. Lilian deed haar best om nog aan te vallen en zelfs mat te dreigen maar haar tegenstander was net op tijd en bracht een nieuwe dame op het spel en gaf vervelende schaakjes wat leidde tot mat na een paar zetten (1-4).

Frans Wentholt (4) speelde de Catalaanse opening (vermoed ik). In een toren en pionnen eindspel stond Frans een pion achter maar hij had meer initiatief doordat zijn tegenstander een pion op e7 had die gedekt was door een passieve toren. Wat er precies is gebeurt heb ik niet gezien maar ik vermoed dat het partij remise had kunnen zijn als de positie gesloten zou blijven en niks te forceren. Uiteindelijk heeft Frans zijn partij verloren (1-5).

Frans van Kampen (8) speelde ook een soort Catalaanse opening en stond in een pionnen eindspel met toren en gelijke lopers een pion voor. Het bleek moeilijk voor Frans om de positie open te breken aangezien zijn tegenstander ook zijn best deed om het leven van Frans moeilijk te maken. Onze speler kwam in tijdnood en heeft besloten om geen risico’s meer te nemen en speelde remise. Dit was onze eerste half puntje (1.5-5.5).

Als laatste speelde Raymond Timmermans (1) 5.5 uren lang zijn partij tegen een 2100 speler. Hij had hiervoor thuis goed de eerste 25 zetten voorbereid en toevallig kwam het ook voor op het bord. Zijn tegenstander offerde twee stukken en Raymond bleef steeds goed en snel verdedigen (door zijn voorbereiding) en het leek alsof Raymond het makkelijk zou hebben door alle stukken af te ruilen en in een voordelige eindspel terecht te komen. Maar ergens had Raymond een minder goede zet gedaan en kwam uiteindelijk in een moeilijk eindspel met een loper, paar en een pion tegen een toren en een pion van zijn tegenstander. De stelling was nog steeds remise en Raymond had per ongeluk zijn pion verloren en later ook zijn paard door een vork waardoor hij moest opgeven (1.5-6.5)

Kortom was het een zware 1.5-6.5 nederlaag tegen een sterke tegenstander. Op naar de volgende wedstrijd tegen SHTV 2!

Daniel Diaz

Berichten: