Nieuws

10 Oktober 2021:
KNSB klasse 3E: LSG 3 – DD 2

Helaas waren Henk Happel, Remco de Waard en Leo Kuiper verhinderd. Zij werden goed vervangen door Stan Cortenbach (winst), Reinhard Henn (goede partij!) en jeugdlid David Madularea (remise tegen 1940 speler).

Als eerste was Haissam klaar op bord 4. Na bijna 3 uur spelen en met goed positiespel werd een duidelijk voordelige stelling bereikt door hem. Na een tactische onnauwkeurigheid verdween dat voordeel als sneeuw voor de oktober zon. Er restte 2 pionnen voor een stuk en dat was te veel van het goede in het eindspel (1-0).

Een half uur later speelde ons jeugdlid David als invaller remise op bord 8. Op een bepaald moment dacht ik zelfs dat David winstkansen had maar blijkbaar was de stelling niet echt uit balans. Beslist een heel mooi resultaat tegen een op papier duidelijk betere tegenstander (1½-½).

Even daarna verlies Theo zijn partij op bord 5. Een typische Theo partij waarbij het bord in vuur en vlam werd gezet. Zijn vrouwelijke tegenstander behield echter prima het overzicht en langzaam doofde de aanval uit. De onderweg geofferde pionnen betaalden zich niet meer uit met verlies tot gevolg (2½-½).

Maar daar was Stan op bord 6, die in vierenhalf uur schaken een erg mooie aanvalsstelling had opgebouwd. Hij besliste zijn partij met een gedegen dame-offer dat niet aangenomen mocht worden wegens mat in drie. Een goede partij als basis voor de marathon van Leiden die zondag ook nog op het programma stond (2½-1½). Mooie winst en die partij zou hier niet misstaan met diagrammen en al!

Reinhard lukte het niet voor ons de aansluiting te realiseren. Op bord zeven speelde hij een erg ingewikkelde partij met zowel positioneel als tactisch enorm veel verschillende opties. Een vorkje werd hem fataal naar eigen zeggen maar ook toen was het nog niet gedaan. Tot in het verre eindspel werd om elk veld geknopt met uiteindelijk een matnet waaraan iet meer te ontsnappen was (3½-1½).

Gosse (bord 2) en even later ook Mark (bord 3) wisten de stand weer gelijk te trekken. Eerstgenoemde krijgt langzaam weer wat schaakgevoel en in een voor zijn doen rustige partij werd de tegenstander langzaam weggedrukt in een eindspel van Dame en Loper tegen Dame en Paard. Mark liet zich verleiden tot wederom een spectaculaire partij waarbij beide spelers het offeren en het scherpe spel niet schuwden. Maar er was een duidelijk verschil, waar Mark zijn koning redelijk beschermd was ondanks de druk van bijna alle stukken van zijn tegenstander, moest zijn tegenstander zijn open koningsstelling met kunst en vliegwerk overeind zien te houden. En toen zijn Dame mee moest gaan helpen met de verdediging was Mark snel klaar en besliste de partij met 2 a 3 krachtzetten (3½-3½).

Nog een partij te gaan. Aleksander speelde aan bord 1 en had een pion meer gekregen voor enkele open lijnen van zijn tegenstander die ook nog een klein vooruitgeschoven steunpuntje had. Aleksander speelde daar echter heel behoedzaam omheen en verzamelde steeds meer voordeeltjes. Dat leek zich ook te gaan uitbetalen toen hij een tweede front opende richting de koning van zijn tegenstander. Waarschijnlijk had Aleksander nog een paar zetten door moeten bouwen. Nu ging de stelling net te vroeg helemaal open en sloeg de aanval niet in een keer door (4½-3½)

Een remise extra had ons een punt gebracht en de eventuele winst aan bord 1 mogelijk zelfs een overwinning. We waren er heel dicht bij en moeten ronde 3 dan maar aangrijpen matchpunten te verzamelen.

Gosse

Berichten: