Nieuws

19 December 2018:
Verlies voor DD 3 in de KNSB

Zaterdag 15 dec. speelden wij met 3 invallers tegen Erasmus uit R'dam die koploper is in onze poule.

Mijn tegenstander met wit, speelde tegen de verwachting in niet op koningsaanval maar op binnendringing van mijn damevleugel. Omdat zwart geen enkel aanknopingspunt meer had op de witte koningsstelling begon hij zijn damevleugel te activeren, waar hij even later voor joker stond wegens inactiviteit. Daarover heen een blunder en ik kon niets meer voor het team betekenen.

Mark van Iersel probeerde een aanval op touw te zetten maar zijn tegenstander liet dat niet toe. Na verloop van tijd bood Mark remise aan hetgeen zijn opponent niet honoreerde. Waarschijnlijke speelde de man voor het ophogen van zijn rating, maar zag uiteindelijk in dat hij niet verder kwam. Opening Gesloten Siciliaans.

Tom Vokurka speelde een merkwaardige partij met zeer goede winstkansen wegens twee verbonden pionnen op de koningsvleugel. Complicerende factor voor beiden was dat zij ieder over een paard en toren beschikten, waardoor van alle kanten vorken dreigden. Uiteindelijk strandden Tom's pogingen in eeuwig schaak. Geen geringe prestatie overigens tegen een veel hoger gerate speler.

Van de twee 'Fransen' op bord 4 en 5 heb ik weinig meegekregen. Zo rond de 20ste zet veroorloofde ik me een rondje langs de borden en concludeerde dat alle partijen wel zo ongeveer gelijk stonden. Helaas verloren zij beiden.

Erik v.d.Graaf en tegenstander hadden een gecompliceerde stelling waarin zeer nauwkeurig gespeeld moest worden om direct verlies te vermijden. Wonderwel lukt dit en remise was een feit. Goed gespeeld van Erik.

Rein de Ruiter viel in en dat mag hij vaker doen want hij won zijn partij tegen een veel hoger geklasseerde speler (1880) die wat materiaal geïnvesteerd had in de hoop het betere van het spel te krijgen, maar Rein speelde ontspannen en versterkte zijn positie steeds meer tot dat het gedaan was met het witte initiatief.

Met Peter wil het nog niet zo vlotten. Weliswaar heeft hij vaak een gelijke stand, maar dan gaat er iets fout. Zo ook vandaag.

Lothar v.d. Sluijs


Berichten: