Nieuws

19 Oktober 2017:
DD 1 – Krimpen a/d IJssel: 4½-3½

DD 1 heeft de goede start tegen Schaakmat Westland bevestigd door een overwinning tegen Krimpen aan den IJssel in de thuiswedstrijd op 7 oktober j.l.

Gemakkelijk kwam een en ander echter niet tot stand, te meer door wij twee van onze vaste spelers moesten missen. Bij een 3½-2½-achterstand hadden Arie Werksma en Lars Vistisen de zware taak twee bordpunten binnen te halen en daarmee de eindstand op 4
½-3½ voor ons te brengen.

Arie deed dat aan bord 1 door een eindspel met stuk meer tegen twee pionnen minder met geduld en vakmanschap te winnen. Lars aan bord 5 daarentegen krijgt al naar 12 zetten een flinke tijdachterstand van ongeveer 40 minuten, maar weet de tijdcontrole zonder nadeel te halen en wint de partij op gedegen wijze.


,

Aan bord 2 krijgt invaller Mark Bueno in een Siciliaans geopende partij op het oog goed aanvallend speel, maar langzaamaan worden de bordjes verhangen en krijgt de tegenstander in de slotfase winnend voordeel.


,

Groot was de teleurstelling van Gerrit Prakken aan bord 3 als hij een door hem veroverd stuk kwijt raakt en daarvoor in de plaats het moet doen met kwaliteitswinst en een aantal pionnen minder. Tot zijn en ons geluk weet hij remise te bereiken.

Buurman John van der Wiel speelt in een Caro-Kann h4 en g4 en trekt ten strijde op de koningsvleugel. Aanvankelijk weet te tegenstander de zaken in evenwicht te houden, maar de slotfase is voor John met een vol punt.

Bij Ron Dickhoff aan bord 6 wordt het evenwicht in de partij niet verbroken en is remise het te verwachten resultaat.

Eenzelfde resultaat behaalt invaller Jan Joost Lindner na een uur spelen aan bord 7, zich daarbij bedienend van de hem vertrouwde Franse opening. Maar hoe anders verlopen de zaken voor Edgar Blokhuis an het laatste bord.


Doolaard Lindner

Hij moest daar de strijd aanbinden met een uiterst jonge tegenstander (12 jaar) en door middel van een dameuitval naar h5 krijgt hij een gevaarlijk aanval op de zwarte koningsstelling. De jonge opponent verdedigt zich uitstekend en verovert een stuk tegen een pion, wat uiteindelijk genoeg is voor winst. Gezegd moet worden dat Edgar de aanval moest voeren in hevige tijdnood, waaronder wellicht een en ander gemist is.

Met een voorlopig tweede plaats in de rangschikking zien combattanten en teamleider van DD 1 de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Wim Reimer

Berichten: