Nieuws

13 April 2015:
DD 1 lijdt verwachte nederlaag tegen De Stukkenjagers

Dat wij het in Tilburg tegen de Stukkenjagers moeilijk zouden krijgen was van tevoren ingeschat. Met iets meer geluk had de uitslag (7-3 tegen) wat gunstiger kunnen uitpakken, maar aan een nederlaag tegen dit sterke team met twee dames in de gelederen viel niet te ontkomen. Aan onze kant misten wij Arie Werksma wegens rugklachten; zijn vervanger was de aan DD 2 onttrokken Theo van Orsouw.

De verslaggeving kan in majeur beginnen met een prachtige overwinning van Gerrit Prakken tegen niemand minder dan Herman Grooten aan bord 1. In een met 1. Pf3 geopende partij, die lange tijd gelijk op gaat, weet hij een kwaliteit voor te komen. Met groot geduld en precisie wint hij het eindspel op magistrale wijze.

–
,

Aan bord 2 treft John van der Wiel als tegenstander Anne Haast. In een Siciliaanse partij neemt Anne pion a6 onder vuur en dwingt John daarmee tot herhaling van zetten met remise als resultaat. Volgens John betreft het hier een thema uit een partij Shirov-Kasparov, waarbij Kasparov remise uit de weg ging en in de nederlaag moest berusten.

De wedstrijd behelsde een tweetal “fixed games”, d.w.z. dat in twee partijen vanwege het kunnen behalen van resultaten voor een titel de tegenstanders van tevoren bekend waren. Een daarvan was Bianca M?hren aan bord 3 tegen Peter Gelpke. De partij belandt in een toreneindspel met een pion meer voor onze man, maar Bianca verdedigt zich keurig en in wederzijdse tijdnood wordt de partij  remise.

–
,

Aan bord 4 moet Ron Dickhoff zich manmoedig verdedigen in een toren/ lopereindspel met pion minder, dat helaas uiteindelijk verloren gaat. Bord 5 werd bemand door Lars Vistisen, die in een Siciliaanse partij met 2. c3 zienderogen pionnen achter komt. Met actief spel probeert hij dit te compenseren, hetgeen uiteindelijk niet lukt met een nederlaag als gevolg.

De tweede “fixed game” was die van Edgar Blokhuis aan bord 6 tegen Stefan Beukema. In een Spaanse partij met sterk gesloten stelling wordt het evenwicht niet verbroken en is remise het gevolg. Ook aan bord 7 houdt Rogier van Egmond in een 1. c4 geopende partij de zaken gelijk en besluiten de combattanten tot remise.

Martijn Otten, bord 8, krijgt in een Franse partij in het middenspel met toren en paard aan beide zijden een pion, extra, zij het een dubbelpion op de a-lijn. Met actief spel brengt de tegenstander door het oprukken van de g- en h-pion Martijn echter in verloren positie, zodat deze moet capituleren.

Aan bord 9 ontstaat bij Maarten van Zetten in een Siciliaanse partij met wederzijdse kansen een toreneindspel met een pion minder voor Maarten, echter met volop tegenspel. Spijtig genoeg gaat een tweede pion verloren en is de partij niet meer te houden.

Tot slot is aan het staartbord invaller Theo van Orsouw de pechvogel. In een eindspel van dame en twee torens aan beide zijden, wat beslist remise had moeten worden, maakt Theo een verschrikkelijke blunder en verliest daarmee een volle toren en de partij.

Ondanks deze forse nederlaag kunnen wij  tevreden zijn. Met 7 matchpunten en 37½ bordpunten blijven wij op de veilige vijfde plaats in de rangschikking en zullen wij ons ongeacht de uitslag van de laatste wedstrijd tegen Sas van Gent – in de eerste klasse KNSB handhaven.

Willem Reimer

Berichten: