Nieuws

08 Maart 2015:
KNSB klasse 1B: Paul Keres DD 4-6

Op Twitter werd dan wel aangekondigd dat DD op volle oorlogssterkte zou aantreden, op zaterdagmorgen is het toch altijd weer spannend of Sergei op de juiste tram stapt. Dit keer was hij slechts een kwartiertje te laat. Het blijft een tijdnoodjunk natuurlijk, maar in de wedstrijd had hij niet veel tijd nodig om zijn grootmeesterschap te tonen.


,

Peter monkelde nog steeds over zijn barre nederlaag tegen Caissa, maar hij wist zijn demonen met verve af te schudden. Geen grote theorie, maar een stelling waarin het op zelfstandig nadenken aankomt en dan kan hij zijn meesterlijk inzicht tonen.

En de overwinningen bleven maar binnen stromen. Zelf was ik erg gecharmeerd van de overwinning van Lars. Eerst h4, h5 om de korte rokade te ontmoedigen en als de tegenstander dan lang rokeert hem met a4 aan het mes rijgen.


,

Maar na deze 3½-½ stokte het. Gelukkig had Rogier na goede voorbereiding gevolgd door een scherpe berekening een stuk gewonnen. In de technisch fase ging het niet helemaal vloeiend, maar de overwinning was nooit in gevaar.

Maar de Utrechters kunnen wel schaken natuurlijk. Arie had al vroeg het loperpaar afgestaan zonder dat er iets tastbaars tegenover stond. Vervolgens werd hij langzaam maar zeker door Xander Wemmers weggespeeld.


,

De partij van de dag was de fraaie overwinning van Hugo ten Hertog op John. De Schmid Ben-Oni heeft geen reputatie als aanvalswapen maar ten Hertog wist op beide vleugels spel te verkrijgen en in de tactische fase toonde hij zijn kunnen. Ongetwijfeld een bittere nederlaag maar het aanzien meer dan waard.

Maarten wist nooit in zijn spel te komen, in het Frans bleef zijn koningsvleugel onder druk staan en zijn damevleugel acties bleven krachteloos.

De stand was nu 4½-3½, Ron had in EK voor Senioren-teams in Dresden aan het eerste bord goed gespeeld en ook nu hij was tegen de sterke Breukelmans op zijn post. Even stond mijn hart stil toen hij een mat in 4 versmade ten faveure van een beter toren eindspel, maar de overwinning was nooit in gevaar.


,

Dat Martijn vervolgens in een warboel-partij nog remise speelde, maakte voor de overwinning niet meer uit, maar het zal hem toch veel deugd gedaan hebben om de sterke Lombaers af te houden.

Een mooie en overtuigende 6-4 overwinning dus in deze o zo belangrijke wedstrijd, waarmee degradatie bijna zeker is afgewend.

Gerrit Prakken

Berichten: