Nieuws

26 Januari 2015:
DD 1 behaalt belangrijke zege op ASV

In deze maand waarin onze aandacht vooral gericht is op de verrichtingen van grootmeesters, meesters en enthousiaste DD’ers bij Tate Steel in Wijk aan Zee, lijkt het een goede zaak in herinnering te brengen dat ons eerste tiental medio december het jaar 2014 afsloot met een belangrijke 6-4 overwinning op ASV 1. Hiermede stegen wij van  plaats 9 in de rangschikking naar plaats 6, waarmee we weliswaar niet veilig zijn gezien de sterke tegenstanders die ons de laatste ronden te wachten staan, maar iets meer adem voor het verdere karwei is wel prettig.

Peter Gelpke bemande dit maal het topbord en belandde in een toreneindspel dat naar inzicht van de kenners remise moest zijn. Een en ander klopte wonderwel.

Ron Dickhoff aan bord 2 had een partij die aanvankelijk minder gunstig voor hem leek te zijn gezien het grote overwicht van de tegenstander op de Koningsvleugel. Ron weet het tij te keren en ziet kans een situatie te verkrijgen waarin remise zeker lijkt en misschien zelfs winst mogelijk is. Helaas raakt hij de draad kwijt en eindigt de zaak in mineur met een nederlaag.

Aan bord 3 hadden we dit keer ons geheime wapen in  de persoon van Sergey Fedorchuk. In een klassieke Franse partij krijgt hij een op het oog kansrijke aanval en dwingt de tegenstander na inslaan met de dame op g7 tot de lange rochade, waarna op de damevleugel een paard wordt veroverd. Zonder al te veel moeite weet Sergey de buit binnen te halen.

John van der Wiel (bord 4) trof de oudgediende Jaap Vogel. In een niet al te opwindende partij besluiten de combattanten tot remise.

Buurman Gerrit Prakken, bord 5, krijgt in een 1. Pf3 geopende partij een gevaarlijke c-pion die doorstoomt naar de onderste lijn en een stuk oplevert. Ondanks hardnekkig verzet van de opponent brengt Gerrit de partij tot winst.

Aan het zesde bord ontketent Arie Werksma middels een prachtig paardenpaar een krachtige aanval op de vijandelijke Koningsvleugel, hetgeen hem pionwinst oplevert. Wat zelden plaatsvindt geschiedt nu: Arie besluit de partij met mat!

Edgar Blokhuis, bord 7, bedient zich van zijn gebruikelijke openingssysteem  (1. d4, 2. Lf4) en neemt revanche op zijn ongelukkig geëindigde partij tegen de Toren Arnhem door gedecideerd te winnen.

Aan de borden 8 en 9 verlopen de zaken  voor Maarten van Zetten en Rogier van Egmond minder gunstig.
 
Bij Maarten lijkt de partij gelijk op te gaan totdat een stortvloed van vijandelijke witte stukken de stelling binnenkomt en de partij in ons nadeel beslist; bij Rogier ontstaat in een spannende partij voor hem een fraaie vrijpion op d6, echter ten koste van veel tijdverbruik. Dit laatste doet hem de das om : de d-pion gaat verloren en later nog een stuk (0-1).

Lars Vistisen aan bord 10 treft als tegenstander oud DD-lid Dirk Hoogland. In een Weens geopende partij trekt Lars ten aanval op de Koningsvleugel door middel van het oprukken van de h-pion. Er ontstaat een positie van twee lichte stukken (Vistisen) tegen toren (ASV), maar met tijdnood voor Lars (16 zetten in nog geen 6 minuten). Onze man weet alle moeilijkheden te overwinnen en brengt de partij overtuigend tot winst.

Begin februari wordt de competitie voortgezet en krijgen wij thuis bezoek van Caissa. Met dezelfde inzet waarmee tegen ASV het karwei geklaard werd, moet het ook tegen de Amsterdammers lukken.

Dat althans is de mening van teamcaptain

Willem Reimer

Berichten: