Boekenverkoop 12Schachmatt: K. Richter Berlijn, 1958 € 4,-  Foto
Schachmatt: K. Richter, Walter de Gruyter, Berlijn 1958, paperback, 96 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Slechts 96 pagina's telt dit boekje, maar niet het vele is goed, maar het goede is veel. Kurt Richter was een schrijver die zijn lezers altijd wist te boeien met zijn schrijfsels. Welke rechtgeaarde schaker wil er nou niet meer weten over mat zetten met  lichte en zware stukken, of met een pion? Doorbreken via de f-lijn, het dameoffer, het tweepaardenmat, mataanval aan de rand en in het midden en het magische veld f6? Sla het open en wordt binnengezogen in een wereld van fantasierijke wendingen die zich afspelen op het schaakbord. Natuurlijk ook opgaven en de bijbehorende oplossingen en veel grappige "kurzpartien'' van veelal onbekende Duitse spelers die als voorbeeld dienen bij de bovengenoemde thema's.
Dutch Defence: M. Gurevich Belgrado, 1994 € 2,-  Foto
Dutch Defence: M. Gurevich, Chess Informant, Belgrado 1994, 160 pagina's, figurine notatie, paperback, gebruikt. Deze monografie handelt uitsluitend over de variant 1.d4 f5 2.c4 Pf6 3.g3. Het grootste gedeelte is gewijd aan partijfragmenten + jaar en namen spelers, nummer informator waar de complete partij is te vinden en een evaluatie. 100 partijen die werden gespeeld tussen 1980 en 1997 zijn in het boek opgenomen en worden samen met een index van namen achterin aangetroffen.


The Labourdonnais System in the Sicilian Defence B32: A. Neumann Bologna, 1995 € 6,-  Foto
The Labourdonnais System in the Sicilian Defence B32: A. Neumann, S1 Editrice, Bologna 1995, paperback, 270 pagina's, goede staat, figurine notatie. In dit boek draait het om posities die kunnen ontstaan na de zetten 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 e5. De zet die het verschil maakt is 4...e5, in de Sveshnikov speelt zwart eerst 4...Pf6 en dan e5.Over de Duitse samensteller valt niet veel te melden, behalve dat hij een grote hoeveelheid partijen bij elkaar heeft gezocht die gespeeld werden gedurende de jaren negentig van de vorige eeuw. Ook is er niet bezuinigd op diagrammen en staan er talrijke partijen en zijvarianten ter beschikking tot de lezer.
Neuerungen Im Rétisystem: A. Kuligowski Nürnberg, 1987 € 1,50  Foto
Neuerungen Im Rétisystem: A. Kuligowski, Münster-Verlag, Nürnberg 1987, brochure, 60 pagina's, algebrai. notatie, gebruikt. De klassieke Réti is een opening die begint met 1. Pf3 d5 2. c4. Het plan voor wit is om d5 onder vuur te nemen vanaf de flank, of om de pion te verlokken naar d4 te komen. Wit combineert dit door de loper naar g2 te spelen om druk uit te oefenen op de centrumvelden. In deze brochure zijn 100 partijen afgedrukt in korte notatie en de Poolse schaker Kuligowski geeft af en toe zijn visie op bepaalde varianten. Ook de koningsindische aanval komt aan bod, dit systeem kan via een omweg tot stand komen. De titel is misleidend, alles werd midden jaren '80 gespeeld en niet door de minste van de toenmalige spelers.
Schnellkurs der Schacheroffnungen Theorie: J. Konikowski Hollfeld, 2002 € 8,-  Foto
Schnellkurs der Schacheroffnungen Theorie: J. Konikowski, Beyer Verlag, Hollfeld 2002, gebonden, 300 pagina's, figurine notatie, als nieuw. Wie enige basiskennis wil vergaren hoe een bepaalde opening moet worden gespeeld kan veel informatie halen uit deze titel. De Poolse veelschrijver Jerzy Konikowski heeft alle openingen op een rijtje gezet en geeft theoretische beschouwingen en kenmerken die van belang kunnen zijn. Complete partijen komen niet voor, wel erg veel variantenreeksen. Daarom is het nogal moeizaam om helemaal door te nemen, maar degene die aan een breed repertoire wil werken kan er misschien iets nuttigs in vinden.
Chess Treasury of the Air: T. Tiller Londen, 1966 € 2,50  Foto
Chess Treasury of the Air: T. Tiller, Penguin, Londen 1966, pocket, 286 pagina's, algebrai. notatie,  gebruikt. Voordat de televisie zijn intrede deed maakte BBC radio tussen 1958 en 1964 een uitmuntende serie programma's over het schaakspel. De schaakexperts aan deze onderneming waren een wie is wie van de Britse schaakwereld: Gerald Abrahams, Bob Wade, C. H. O’ D. Alexander, Leonard Barden en Harry Golombek, maar ook schakers uit het buitenland verleenden hun medewerking, zoals Euwe en Gligoric. In 1966 verscheen deze bloemlezing met o.a. simultaan- en olympiadepartijen van beroemde spelers, ongekroonde koningen (summiere karakteristieken van Rubinstein, Schlechter, Levenfisch), consultatie potjes (1.a3?!), matches tegen luisteraars, blunders en favoriete schermutselingen, sportiviteit en vermakelijke verhalen die met het schaakspel van doen hebben. Bobby Fischer wordt in het voorwoord bedankt voor zijn bijdrage, maar dat zal een truc geweest zijn om de verkoop te bevorderen. Toch vlot geschreven en onderhoudend.


Schachtaktik Zug und Bereich: E. Voellmy 1946 € 10,-  Foto
Schachtaktik Zug und Bereich: E. Voellmy, Heinrich Majer Verlag 1946, gebonden en in goede staat, 128 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. Schachtaktik Zug und Bereich bestaat uit 2 delen en Voellmy geeft een uitgebreide toelichting bij thema's als bezetting nieuwe/verlaten oude velden, ruimtewerking, veelzijdige zetten en slaan/niet slaan. Enkele fraaie partijen dienen als voorbeeld. Erwin Voellmy (1886-1951) was een sterk Zwitsers schaker en wiskundeleraar. Hij verzorgde 40 jaar een schaakrubriek voor een krant in zijn woonplaats Basel en schreef diverse schaakboeken. Ook was hij drie keer kampioen van Zwitserland en wel in 1911 (gedeeld), 1920 and 1922.


Chess Opening Essentials 4: S. Djuric & D. Komarov Alkmaar, 2010 € 17,-  Foto
Chess Opening Essentials 4: S. Djuric & D. Komarov, New in Chess, Alkmaar 2010, paperback, als nieuw, 256 pagina's. Vierde deel van een toegankelijke handleiding omtrent schaakopeningen. In dit deel worden alle mogelijke openingen die met 1.Pf3 en 1.c4 beginnen uiteengezet en de lezer krijgt zodoende veel basisinformatie over de Reti, Koningsindische aanval en de Engelse opening. Maar ook zonderlinge openingen zoals de Reaganaanval 1.h4, Sokolsky 1.b4 en en de Ware opening 1.a4 worden toegelicht. Makkelijk en overzichtelijk omdat belangrijke zetten en sleutelposities zijn afgedrukt in kleur. Compleet en duurzaam vanwege het basale karakter. Zet de plannen voor beide kleuren uiteen, kernachtige introducties en handig, elke opening wordt geillustreerd met een aantal partijen. Het helpt de beginner en gevorderde speler in zijn zoektocht naar begrip van elementair openingsspel, geeft de gelegenheid om een opening te kiezen naar stijl en smaak en is een hulpmiddel voor clubspelers om hun openingen te testen.


Chess Opening Essentials 2: S. Djuric & D. Komarov Alkmaar, 2009 € 17,-  Foto
Chess Opening Essentials 2: S. Djuric & D. Komarov, New in Chess, Alkmaar 2009, paperback, als nieuw, 288 pagina's. Tweede deel van een toegankelijke handleiding omtrent schaakopeningen. In dit deel worden alle mogelijke openingen die met 1.d4 beginnen uiteengezet. Het grootste deel van het boek schenkt aandacht aan het Damegambiet in al zijn verschijningen, vormen en varianten. Makkelijk en overzichtelijk omdat belangrijke zetten en sleutelposities zijn afgedrukt in kleur. Compleet en duurzaam vanwege het basale karakter. Zet de plannen voor beide kleuren uiteen, kernachtige introducties en handig, elke opening wordt geillustreerd met een aantal partijen. Het helpt de beginner en gevorderde speler in zijn zoektocht naar begrip van elementair openingsspel, geeft de gelegenheid om een opening te kiezen naar stijl en smaak en is een hulpmiddel voor clubspelers om hun openingen te testen.


De Najdorfvariant: T. Hosking, B. Wade, N. Heymann
€4,-  Foto
De Najdorfvariant: T. Hosking, B. Wade, N. Heymann, Rochade Europa, totaal 160 pagina's, brochure, figurine notatie, prima staat. Het eerste boekje is uit de serie Developments in the Sicilian en bestaat uit een selectie van 120 Najdorfpotjes die tussen 1985 en 1987 werden gespeeld. Het werd samengesteld door Tony Hosking en Bob Wade, ook zijvarianten worden in dit deeltje toegelicht. Het tweede boekje is getiteld Schnellkurs in Sizilianisch en de samensteller is de Duitse schaker Norbert Heymann. Hij verzamelde een groot aantal bekende en ook onbekende Najdorfpartijen uit de jaren '90 van de vorige eeuw. Uitleg bij de partij is summier, maar het geeft een aardig beeld over deze opening. Samen €4,-.


Chess Opening Essentials 3: S. Djuric & D. Komarov Alkmaar, 2009 € 17,-  Foto
Chess Opening Essentials 3: S. Djuric & D. Komarov, New in Chess, Alkmaar 2009, paperback, als nieuw, 336 pagina's. Derde deel van een toegankelijke handleiding omtrent schaakopeningen. In dit deel worden alle Indische openingen uiteengezet. Het verstrekt een solide basis en is veelomvattend omdat het alle varianten belicht die kunnen opduiken. Makkelijk en overzichtelijk omdat belangrijke zetten en sleutelposities zijn afgedrukt in kleur. Compleet en duurzaam vanwege het basale karakter van het boek. Zet de plannen voor beide kleuren uiteen, kernachtige introducties en handig, elke opening wordt geillustreerd met een groot aantal partijen. Het helpt de beginner in zijn zoektocht naar begrip van elementair openingsspel, geeft de gelegenheid om een opening te kiezen naar stijl en smaak en is een hulpmiddel voor clubspelers om hun openingen te testen.


Lasker, Volume 11: L. Rellstab Hamburg, 1958 €16,-  Foto
Lasker, Volume 11: L. Rellstab, Wildhagen Verlag, Hamburg 1958, hardcover in rood linnen, iets vergeeld, verder in goede staat, 570 pagina's, algebrai. notatie. Emanuel Lasker (1868-1941) was een Duits wiskundige en schaakgrootmeester. Van 1894 tot 1921 was hij wereldkampioen schaken. Toen hij 11 jaar was werd hij door zijn vader naar Berlijn gestuurd om de kost te verdienen. Hij wist zich staande te houden en verdiende een goede boterham met schaken in koffiehuizen. Op zijn twintigste schreef hij zich in voor een sterk toernooi in Breslau. Hij kwam daar als winnaar tevoorschijn en besloot zich nog meer in het schaken te verdiepen. In 1894 werd hij wereldkampioen en wist zijn titel te behouden in tweekampen tegen talrijke sterke grootmeesters. In 1921 moest hij uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de Cubaan Capablanca. Lasker speelde nog een aantal sterke toernooien maar het kwam niet meer tot een revanche. In 1937 verhuisde hij naar Amerika waar hij in 1941 overleed. In dit deel dat werd samengesteld door de Duitse speler Ludwig Rellstab staan alle serieuze, vrije en simultaanpartijen die Lasker tussen 1889 en 1937 speelde.
Ajedrez Stawton No. 4
€34,-  Foto
Ajedrez Stawton No. 4: De naam van dit fraaie en complete schaakspelletje is waarschijnlijk afgeleid van het Stauntonmodel. Het oorspronkelijke doosje is bijgeleverd. De elegante en in goede staat verkerende kunststof stukken zijn voorzien van een vilten voetje. De koningshoogte is 7,2 cm en de hoogte van de dame is 6,5 cm. De firma José Oriol Escardibul die sinds 1840 werkzaam zijn in Barcelona en vanaf de vroege jaren '20 van de vorige eeuw schaakspellen vervaardigd is verantwoordelijk voor dit aardige en relatief unieke setje stukken.


Groningen 1946: M. Euwe & H. Kmoch Groningen, 1947 €8,-  Foto
Groningen 1946: M. Euwe & H. Kmoch, Niemeijer's uitgeversmaatschappij, Groningen 1947, gebonden en in redelijke staat, 388 pagina's, algebraische notatie.Het was een mirakel dat een dergelijk groot toernooi georganiseerd kon worden, 15 maanden na de oorlog. Het was ook het eerste toernooi waar een nieuwe lichting Russische grootmeesters aan de deur klopte. En ze waren zeer succesvol. Botwinnik veroverde de eerste plaats met 14½ uit 19, Smyslov werd derde, Isaac Boleslavsky en Salo Flohr gedeeld zesde en zevende. Het was tevens het begin van de Russische hegemonie in het internationale schaak. Euwe behaalde een prachtige tweede plaats. In dit boek staan 190 partijen met licht commentaar van de oud-wereldkampioen en zijn secondant.


Ludieke Uren: J. J. Lindner Zutphen, 2005 € 5,-  Foto
Ludieke Uren: J. J. Lindner, Walburg Pers, Zutphen 2005, paperback, als nieuw, 248 pagina's. Ludieke Uren is geen gewoon spelletjesboek. Geen overvloed aan doorgaans onleesbare spelregels, maar een subjectieve, culturele en historische benadering van het spelen. Lindner, voormalig journalist van de Volkskrant en ruim vijftig jaar lid van Discendo Discimus, beoefent zelf een aantal denksporten en is zijn hele leven al gek van spelletjes. In Ludieke Uren beoordeelt hij tientallen bekende en minder bekende spellen. Risk, Monopoly en kolonisten van Catan uiteraard, maar ook Pandoeren, Kruisjassen en Triktrak; vergeten spellen, waar onze (over)grootouders zich mee vermaakten. De auteur speelde vele jaren schaak in de hoofdklasse en is tegenwoordig actief voor DD 3. Met dit boek verweeft hij zijn eigen ruime spelervaring met geschiedenis, literatuur en anekdotes.
The Gruenfeld Defense: L. Shamkovich & J. Cartier Dallas, 1997 € 3,50  Foto
The Gruenfeld Defense: L. Shamkovich & J. Cartier, Hays Publishing, Dallas 1997, paperback, goede staat, 192 pagina's, repertoireboek, algebrai. notatie. Leonid Shamkovich (1923-2005) was een Russische GM en kwam na veel omzwervingen in Amerika terecht waar hij de rest van zijn leven bleef wonen. Hij licht in dit boek zeven verschillende systemen toe die gebaseerd zijn op de Grunfeld, waaronder de afruilvariant en de Russische variant met 5.Db3. Over Jan Cartier valt weinig te vertellen, de twee werkten eerder samen aan een boek met als titel Tactical Chess Training. Met veel diagrammen en een index, maar ook met veel ruimte tussen de regels, iets waar Amerikaanse uitgeverijen zich vaak aan schuldig maken.
Sizilianisch mit Lb5: R. Kraut Schwieberdingen, 1996 € 5,-  Foto
Sizilianisch mit Lb5: R. Kraut, Schachverlag Kania, Schwieberdingen 1996, paperback, gebruikt, algebrai. notatie, 352 pagina's, repertoireboek. De Duitse IM Rainer Kraut (1966) is verantwoordelijk voor de samenstelling van dit boek. Het bestaat uit twee delen, het eerste deel handelt over de variant 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 en het tweede deel over 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.Lb5. Weinig verschil zal men zeggen, maar het schaakspel is doordrenkt met kleine nuances. In ieder geval heeft de schrijver er een hoop tijd en werk ingestopt met het idee om de bekendere varianten in het Siciliaans te omzeilen. De uitleg en toelichting is leesbaar, maar de gemiddelde lezer moet zijn ogen wat meer inspannen wat betreft de partijfragmenten. Achterin zijn als bonus 11 complete partijen afgedrukt die ooit werden gespeeld in de Duitse Bundesliga.


Sicilian Defence Moscow Variant: M. Skoko Belgrado, 1998-99 € 4,50  Foto
Sicilian Defence Moscow Variant: M. Skoko, Best Chess Editions, Belgrado 1998-1999, goede staat, figurine notatie, totaal 256 pagina's. De Moskouse variant of Rossolimovariant met 3.Lb5 is op drie manieren tegen te spelen, met 3..Pd7, 3...Ld7 en 3...Pc6. De Servische IM Milan Skoko stelde over deze speelwijze 2 boekjes samen. Het deeltje met 3...Pc6 bevat 44 uitvoerig geanalyseerde potjes en 45 partijen met alleen de notatie. De inhoud aangaande de afwijking met 3...pd7 bestaat uit 20 nauwkeurig bekeken partijen en 39 partijen waarvan de notatie. Een aantal Bulgaarse en voormalige Joegoslavische spelers was verantwoordelijk voor de analytische arbeid, samen €4,50.


Lehr- und Handbuch der Endspiele 1: A. Chéron Hamburg, 1960 € 7,-  Foto
Lehr- und Handbuch der Endspiele 1: A. Chéron, Schach-Archiv, Hamburg 1960, paperback, 354 pagina's, algebraische notatie, goede staat. Tweede herziene druk. In dit deel komen diverse toren-eindspelen en toreneindspelen tegen lichte stukken aan bod. André Chéron (1895-1980) was een Frans speler, eindspelspecialist en maker van eindspelstudies. Hij was kampioen van Frankrijk in 1926, 1927 en 1929 en speelde voor Frankrijk op de Olympiade van 1929. Deze titel is het eerste deel van in totaal vier over het eindspel. Wat opvalt aan de inhoud is de enorme diepgang en nauwkeurigheid. De lezer zal al zijn aandacht nodig hebben, want de auteur was nogal een diepzeeduiker en gek op lange varianten. Oorspronkelijk in het Frans verschenen vanaf 1952, en enige jaren later vertaald naar het Duits. Voor de schaker die meer wil weten over de laatste fase van het schaakspel.
Chess Player Trio: Chess Player Nottingham, 1981 € 3,-  Foto
Chess Player Trio: Chess Player, Nottingham 1981, figurine notatie, totaal 246 pagina's, gebruikt, Engelstalig. Dit trio bestaat uit de volgende titels: 1...b6! van Kapitaniak , Torre Attack van Jimmy Adams en Sokolsky Opening van M. Thomas en A. Gillam. Alle volledige potjes die U tegenkomt in deze drie deeltjes zijn in korte notatie. Weliswaar openingen met een kwade geur, maar toch aardig om eens mee te experimenteren. Afzonderlijk verkrijgbaar voor €1,25, in 1 koop slechts €3,-
The Kings of Chess: W. Hartston Londen, 1985 € 7,-  Foto
The Kings of Chess: W. Hartston, Pavilion Books, Londen 1985, hardcover met omslag, goede staat, 192 pagina's, Engelstalig en algebrai. notatie. De oudste herkenbare versie van schaken stamt waarschijnlijk uit Perzië, maar er zijn aanwijzingen dat dit spel gebaseerd is op een nog oudere variant voor vier personen die elk aan een zijde van het bord zaten. Verschillende versies verspreidden zich naar China en Japan en westwaarts naar de Arabische wereld om via Italie en Spanje uiteindelijk in heel Europa door te dringen. De Engelse IM William Hartston (1947) schetst de geschiedenis  van het schaakspel in korte streken en gaat hoofdzakelijk dieper in op de achtereenvolgende wereldkampioenen die het spel voortbracht. Dat doet hij d.m.v. een biografie, foto's en 1 aansprekende partij. The Kings of Chess is daardoor een fijn naslagwerk geworden, met veel tekeningen, foto's en feitjes.