Boekenverkoop 11


» Boekenverkoop index M-Z


212 Endspielstudien: F. J. Prokop Praag, 1943 € 25,-  Foto
212 Endspielstudien: F. J. Prokop, Lapacek, Praag 1943, slechte staat en met notaties, paperback, 80 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. František Josef Prokop (1901-1973) was een Tsjechische schaker en eindspelcomponist en verantwoordelijk voor twee boeken op dit gebied, namelijk 212 Endspielstudien en Zauber des Schachdiagramms (1968). Ook was hij internationaal scheidsrechter. Voor dit boekje verzamelde hij 212 van zijn mooiste eindspelstudies. In alle gevallen wint wit of maakt remise. De oplossingen zijn achterin te vinden, maar helaas vond de vorige eigenaar het nodig om zijn bevindingen met een potlood van commentaar te voorzien. Redelijk obscuur en zeldzaam werkje.


Sizilianisch mit e7-e5: R. Schwarz Heidelberg 1978 € 4,-  Foto
Sizilianisch mit e7-e5: R. Schwarz, Schachverlag RS, Heidelberg 1978, paperback, gebruikt, 134 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek, Duitstalig. De Sveshnikov zal elke doorgewinterde schaker bekend in de oren klinken. In de jaren 70 van de twintigste eeuw hebben Evgeny Sveshnikov (1950) en Gennadi Timoshchenko (1949) baanbrekend werk verricht voor deze opening. Voor die tijd stond het bekend als Lasker-Pelikan siciliaans. Emanuel Lasker speelde het één keer in zijn match tegen Carl Schlechter en de Argentijnse schaker Jorge Pelikan speelde het een paar keer in de jaren 50 van de twintigste eeuw. Zwart accepteert structurele zwaktes in zijn stelling en hij krijgt daarvoor actief stukkenspel en een sterk pionnencentrum. Tussen al de varianten die toelichting verschaffen omtrent dit complexe systeem worden tevens 70 partijen met beknopt commentaar weergegeven.
Boost Your Chess 1: A. Joesoepov Glasgow, 2010 € 5,-  Foto
Boost Your Chess 1: A. Joesoepov, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, beduimeld en gebruikt, 270 pagina's, figurine notatie.De vorige eigenaar had veel baat bij Boost your chess 1. Dit exemplaar is door hem grondig doorgewerkt, en dat bleek een wijs besluit. Hij speelt tegenwoordig in het zesde van Discendo Discimus en scoort meer punten dan in het verleden. De lezer krijgt een groot aantal opgaven in diagramvorm voorgeschoteld en moet aan het werk om de oplossing te vinden. Voor een goed antwoord worden punten vergeven en zo kan men bepalen of de leerstof is begrepen. Als de score te laag is wordt geadviseerd om het hoofdstuk nog eens door te nemen. De opgaven komen allemaal uit de praktijk en behelzen allerlei fases van het schaakspel, zoals openingen, tactiek en strategie, middenspel, eindspel en combinaties.
Budapester Gambit: O. Borik Düsseldorf, 1985 € 3,-  Foto
Budapester Gambit: O. Borik, Rau Verlag, Düsseldorf 1985, paperback, 96 pagina's, goede staat, algebrai. notatie. Repertoireboek. Na de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 e5 3.dxe5 Pg4 staat het Boedapestgambiet op het bord, een ongebruikelijk speelwijze die af en toe opduikt. Niet geheel koosjer, maar misschien bruikbaar als verrassingswapen. De Duitse IM Otto Borik heeft diverse varianten en zijtakken uitgewerkt en voorzien van commentaar. 35 complete partijen geven verder een aanvullende indruk hoe deze opening toegepast kan worden.


Garry Kasparov New World Chess Champion Oxford, 1986 € 8,-  Foto
Garry Kasparov New World Chess Champion: G. Kasparov, Pergamon Press, Oxford 1986, paperback, gebruikt, 118 pagina's, algebrai. notatie, vertaling K. Neat. Kasparov en Karpov troffen elkaar voor het eerst in september 1984. Karpov was nog steeds wereldkampioen, maar kon hij zijn titel prolongeren? Na 10 partijen had Karpov vier keer gewonnen en leek het een kwestie van tijd. Kasparov wist in het resterende gedeelte terug te komen tot 5-3. In februari werd de strijd gestaakt omdat de spelers last van vermoeidheidsverschijnselen kregen, aldus de president van de F.I.D.E. Een nieuwe match vond later in 1985 plaats en deze keer wist Kasparov na 24 partijen de wereldtitel over te nemen van Karpov. Dit boek biedt inzage over de strategie en tactiek die Kasparov gedurende de tweede match toepaste. De 24 partijen worden door Kasparov verhelderend uiteengezet en achterin staan de 48 partijen van de eerste tweekamp in korte notatie.
Skandinavisch..... Richtig Gespielt: J. Konikowski Hollfeld, 2003 € 9,-  Foto
Skandinavisch..... Richtig Gespielt: J. Konikowski, Beyer Verlag, Hollfeld 2003, hardcover, 216 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek, Duitstalig. Het vertrekpunt van deze titel is 1.e4 d5 2.exd5 Pf6. Daarna duikt de schrijver Jerzy Konikowski (1947) in de meest gangbare voortzettingen. Hij heeft hierbij de beschikking tot 24 hoofdstukken en ze worden allemaal optimaal gebruikt. Het Skandinavisch wordt op het hoogste niveau bijna niet gespeeld. De Russische en later Nederlandse schaker Sergey Tiviakov was de enige GM die het een aantal jaren geleden graag op het bord bracht. Achterin het boek zijn nog 40 partijen met volwaardig commentaar te bewonderen, maar deze zijn van minder bekende spelers en werden hoofdzakelijk bevochten in de Duitse Bundesliga.


Kurt Richter Combo: K. Richter Berlijn 1955-67 € 16,-  Foto
Kurt Richter Combo: K. Richter, Walter De Gruyter, Berlijn 1955, 1961, 1967, hardcover en 2 paperback, totaal 306 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Nee, geen aankondiging voor een Jazzformatie, maar drie boekjes die werden samengesteld door Kurt Richter (1900-1969), schaker en schrijver van schaakboeken. In 1950 werd hem de titel IM verleend. Deze drie werden door hem samengesteld. In de hardcover Kombinationen worden 356 middenspelfragmenten uit de praktijk opgevoerd en de auteur geeft direct de oplossing. Hetzelfde geldt voor Schachdelikatessen. Men krijgt 122 stellingen en fragmenten voorgeschoteld uit het rijk der 64 velden en Richter toont de juiste weg naar winst. Het derde boekje Einfälle Reinfalle is op dezelfde manier vervaardigd. 191 diagrammen worden op de lezer losgelaten, maar dit keer zijn de antwoorden achterin te vinden. In totaal moet men dus 669 praktische posities doorwerken. Na het doorwerken heeft de lezer meer inzicht gekregen betreffende midden- en eindspelen. Samen €16,-
World Chess Tournament Brussels 1987 Amsterdam, 1987 € 5,-  Foto
World Chess Tournament Brussels 1987: W. Andriessen & D. J. ten Geuzendam, Interchess, Amsterdam 1987, figurine notatie, 114 pagina's, goede staat, Engelstalig. Er deden 12 deelnemers mee aan dit toernooi, waaronder Jan Timman en John van der Wiel. De toenmalig wereldkampioen Kasparov en Ljubojevic werden gedeeld eerste met 8½ punt en Karpov kwam op plek twee. Richard Meulders, een lokale held, was geen partij in dit zeer sterke veld en behaalde slechts 1 punt. Tal deed het rustig aan, hij verving Robert Hübner die te kampen kreeg met zijn gezondheid. De lezer kan genieten van rondeverslagen, foto's en sommige partijen zijn nauwgezet van uitleg voorzien door enkele deelnemers.

   
4.d4 im Vierspringerspiel: L. Gutman Kassel, 1993 € 7,-  Foto
4.d4 im Vierspringerspiel: L. Gutman, eigen beheer, Kassel 1993, gebruikte staat, paperback, 200 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek. Na de beginzetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Pc3 Pf6 4.d4 besteedt Gutman aandacht aan de drie belangrijkste vertakkingen, namelijk de Morphy-Bogoljubowvariant met 4...Lb4, Het Belgradogambiet 4...exd4 5.Pd5 en het Schots Vierpaardenspel 4...exd4 5.Pxd4. De meeste tijd is gestoken in het analyseren van het Schots Vierpaardenspel en volgens de theoretici heeft zwart in de drie genoemde voortzettingen weinig te vrezen. De auteur probeert met dit boek aan te tonen dat wit echter het betere spel heeft. Nog altijd zijn er schakers die dit soort oude romantische openingen spelen, 4...Lb4 werd reeds in 1857 door Paul Morphy gespeeld en het Belgradogambiet beleefde zijn opkomst kort na de Tweede Wereldoorlog. Zelfs Karpov brak er ooit een lans voor, volgens hem stond garant voor opwindend en levendig spel.


Smith-Morra Accepted: K. Smith & B. Wall Coraopolis, 1992/3 €2,50  Foto
Smith-Morra Accepted: K. Smith & B. Wall, Chess Enterprises, Coraopolis 1992-1993, paperback, nette staat, algebrai. notatie. Dit deeltje bevat 400 partijen en er wordt geen uitleg verstrekt. De geofferde pion wordt in dit werkje met graagte aanvaard. Het doel van wit is een snelle ontwikkeling en aanvalskansen. Hij heeft een paard op c3 en een centrumpion, terwijl zwart kan bogen op een extra pion en meerderheid in het centrum. Wit's plan bestaat uit Lc4 en controle met torens over de d en c-lijn, met het voordeel dat zwart moeite heeft om een goed veld voor zijn dame te vinden. Deze opening wordt zelden toegepast door topspelers, maar is populair op clubniveau. Het boekje over het geweigerde Morragambiet heeft inmiddels een nieuw tehuis gevonden, €2,50
Catalan System E03-E09: Moravian Chess Olomouc, 1998/9 € 20,-  Foto
Catalan System E03-E09: Moravian Chess, Olomouc 1998-1999, paperbacks, prima conditie, 1584 pagina's, figurine notatie. Organisatoren van het toernooi in Barcelona vroegen in 1929 aan Tartakower om een nieuwe variant te bedenken als eerbetoon aan de schaakgeschiedenis van Catalonië. Echter in 1928 kwam er al een vorm van deze speelwijze op het bord tussen Réti en Leonhardt te Berlijn. Voor wie graag het Catalaans speelt kan met deze vier boeken zijn hart ophalen. De samenstellers van Moravian Chess House in Tsjechië wisten 6913 partijen te verzamelen, commentaar/uitleg afwezig. Er zijn twee systemen waaruit men kan kiezen, open en gesloten en in totaliteit komen 158 verschillende varianten en subvarianten aan bod. De partijen werden gespeeld tussen een periode van 1930 en midden jaren '90. De vier hebben een prijs van €20,-


Göring-gambiet: D. Smit Amsterdam, 1973 € 4,-  Foto
Het Göring-gambiet: D. Smit, Moussault, Amsterdam 1973, paperback, 112 pagina's, redelijke staat, algebrai. notatie. De Duitser Carl Theodor Göring (1841-1879) paste in 1877 voor het eerst deze speelwijze toe tegen Louis Paulsen. Het ontstaat na de zetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.d4 exd4 4.c3 en voor beginnende schakers en clubspelers is dit gambiet aantrekkelijk omdat het zonder overgang naar andere varianten te bereiken is. Naast het schaken was Göring filosoof en professor. Daan Smit, een correspondentiespeler, heeft voor het samenstellen duizenden partijen verzameld en doorgenomen, en aangevuld met eigen ervaringen.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z