Boekenverkoop 10
How to Play Against 1.e4: N. McDonald Londen, 2008 € 9,-  Foto
How to Play Against 1.e4: N. McDonald, Everyman Chess, Londen 2008, paperback, 238 pagina's, figurine notatie, als nieuw. Het is niet eenvoudig om een antwoord op 1.e4 klaar te hebben, zeker niet als het aan tijd ontbreekt om te studeren. Als u voor moderne openingen kiest is het vaak nodig om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Dit boek verstrekt de oplossing. De Engelse GM Neil McDonald (1967) verdedigt zijn favoriete opening, de Franse verdediging, in acht zakelijke hoofdstukken. McDonald strooit met tips en adviezen, geeft waarschuwingen en toont 54 complete partijen uit de praktijk. Daardoor is het een ideaal boek geworden voor de speler die niet slaafs achter de laatste openingstheorie aanloopt. Voor meer ervaren spelers heeft McDonald nog een tweede repertoire tegen aanvalszetten als 3.Pc3 en 3.Pd2 in petto.


Wie man in Schach Gewinnt: D. King Hollfeld, 1998 €5,-  Foto
Wie man im Schach Gewinnt: D. King, Beyer Verlag, Hollfeld 1998, gebonden, nieuw, 152 pagina's, Duitstalig, algebrai. notatie. Wie man im Schach Gewinnt werd samengesteld door de Engelse schaker Daniel King. Deze titel, een vertaling uit het Engels, legt overwegend zaken uit over de opening, het middenspel en eindspel en is meer voor beginners. Schachhandbuch fur Fortgeschrittene van Treppner heeft intussen een nieuw tehuis gevonden. Met veel diagrammen, taken en opgaven, €5,-.


Die Kunst der Vereinfachung 1: Y. Razuvajev & G. Nesis Heidelberg, 1982 € 4,-  Foto
Die Kunst der Vereinfachung 1: Y. Razuvajev & G. Nesis, Schmaus Verlag, Heidelberg 1982, paperback, 104 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. Een lastige kwestie is de volgende: wanneer moet men in een partij stukken ruilen? In dit boekje van de Russen Yuri Razuvayev (1945-2012) en Gennady Nesis wordt dit haarfijn uitgelegd. Zij laten praktische voorbeelden zien die betrekking hebben op de volgende thema's: overgang eindspel na een materieel/positioneel voordeel, ruilen om winstkansen tegenstander te verkleinen en de eigen verdediging te ordenen en de typische problemen van overgang naar middenspel/eindspel. De diverse fragmenten worden rijkelijk toegelicht.
Nigel Short: Chess Prodigy: D. Short Londen, 1981 € 9,-  Foto
Nigel Short: Chess Prodigy: D. Short, Faber & Faber, Londen 1981, hardcover met omslag, als nieuw, 258 pagina's, algebrai. notatie, inleiding Leonard Barden. Nigel's leven als opgroeiende jongen en wonderkind worden in dit boek levendig beschreven door vader David Short, die hem vergezelde tijdens vele toernooien in Engeland. De 67 partijen werden van analyses voorzien door George Botterill. De 10-jarige Short veroorzaakte in 1975 een sensatie door tijdens een simultaan Kortsjnoi te verslaan. Hij werd grootmeester op 19-jarige leeftijd en speelde in 1993 om de wereldtitel tegen Gary Kasparov die verloren ging met 12½-7½. Short is inmiddels 54 jaar en nog steeds actief als professioneel schaker.


Guimard Variation 3...Pc6: E. Schiller Coroapolis, 1991 € 2,-  Foto
Guimard Variation 3...Pc6: E. Schiller, Chess Enterprises, Coroapolis 1991, paperback, omslag iets beschadigd, 92 pagina's, algebrai. notatie. De Guimardvariant van de Franse Tarrasch (1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pd2 Pc6) biedt zwart de mogelijkheid om de uitgekauwde varianten die kunnen ontstaan na 3....c5 te ontwijken. En een nevenvoordeel is dat bepaalde varianten die in de belangstelling staan niet op het bord verschijnen. Eric Schiller heeft voor dit boekje 150 complete partijen verzameld, geeft zijn mening bij de potjes en doet suggesties. Carlos Guimard (1913-1998) was een Argentijnse GM en hij besloot na de oorlogsjaren de Franse Tarrasch met 3...Pc6 te bestrijden. Ook andere spelers zoals Botwinnik, Petrosian, Larsen, Short en Vaganian volgden later zijn voorbeeld.
An Opening Repertoire for White: R. Keene Londen, 1984 € 2,50  Foto
An Opening Repertoire for White: R. Keene, Batsford, Londen 1984, paperback, 160 pagina's, goede staat, maar vergeeld, figurine notatie, repertoireboek. De Engelsman Raymond Keene stelde deze titel samen voor de gemiddelde schaker en is gebaseerd op de zetten 1.d4/2.c4. Hij verdeelde het in vijf hoofdstukken: Damegambiet, Indische verdedigingen, gambieten en ....c5 verdedigingen, asymmetrisch en ongewone verdedigingen. 1 partij van 10 verschillende spelers die graag gebruik maakten van 1.d4/2.c4 vormt de afsluiting. Keene zette in 1984 Garry Kasparov op de eerste plaats, met als onderliggende gedachte dat dit de verkoop goed zou doen. Of dat het geval was is niet meer te achterhalen, Kasparov werd in 1985 wel wereldkampioen.


Queen's Indian Defence: S. Anapolsky 1996-97 € 2,50 p.s.  Foto
Queen's Indian Defence: S. Anapolsky, Kiev 1997, paperback, gebruikt, 238 pagina's, repertoireboek, figurine notatie. IM Sergey Anapolsky (1975) gaf in Oekraine Queen's Indian Defence E15-E19 in eigen beheer uit. Hij behandelt uitsluitend het fianchettosysteem 4.g3 en door de droge opsomming aan varianten en saaie opmaak is het minder toegankelijk dan de uitgave van Lalic, waarvan de omslag bovenin te zien is. Dit boek is echter overgegaan in andere handen, maar het boekje van Anapolsky is nog altijd te koop, €2,50


New Sicilian Gambits: A. Soltis Dallas, 1993 € 2,50  Foto
New Sicilian Gambits: A. Soltis, Chess Digest, Dallas 1993, paperback, goede conditie, 126 pagina's, algebrai. notatie. In dit werkje worden een aantal gambietvarianten in de Siciliaan bekeken die beginnen met rustige derde zetten, zoals 3.c3 en 3.Lb5. In 5 hoofdstukken komen het 2-pionnengambiet, Moskouvariant 1 en 2, Rossolimo en het Fischerachtige 6.b4 aan de orde, verduidelijkt met 23 bijbehorende partijen. Zoals gewoonlijk bij uitgeverij Chess Digest wordt er vaak gebruikt gemaakt van 'wit' en ruimte tussen de passages, maar dat is niet echt storend en de vele diagrammen vergemakkelijken het naspelen van de amusante potjes.
Middenspel: hardcover Hengelo 1962-4 € 12,-  Foto
Middenspel: hardcover, goede staat, 400 pagina's, een uitgave van de Losbladige Schaakberichten,  Hengelo 1962-1964. Schakers waren in het verleden aangewezen op de Losbladige Schaakberichten. Tegenwoordig kan men gebruik maken van computers, laptops en mobieltjes. En databases waar een paar miljoen potjes op terug te vinden zijn. Deze ouderwetse papieren uitgave bevat 230 complete grootmeesterlijke partijen die gespeeld werden tussen 1961 en 1964 en het commentaar is van Euwe, Bouwmeester, Muhring en van den Berg. Voor personen die hun middenspel willen verbeteren is dit een informatief boek. De meeste partijen zijn onbekend en werden in diverse toernooien gespeeld. De nadruk ligt op allerlei thema's die voorkomen in het middenspel, zoals koning in het midden, koningsaanval, zwakke pionnen, voorsprong ontwikkeling, loper tegen paard enz. De lezer krijgt een kleine inleiding en daarna onderricht in middenspelposities.


Das Klassische Damengambit 2: R. Schwarz Hamburg, 1971 € 7,50  Foto
Das Klassische Damengambit 2: R. Schwarz, Rattman, Hamburg 1971, gebonden in groen linnen, prima staat, 238 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek, Duitstalig. De inhoud bestaat uit 111 partijen met uitvoerig analyses en commentaar. De meeste potjes werden gedurende de jaren vijftig en zestig gespeeld, maar het boek kan van belang zijn voor degene die zijn geluk wil beproeven met deze speelwijze. De volgende vier systemen komen aan de orde: A. Cambridge-Springs, Anti-Cambridge en Manhattanverdediging, B. afruilvariant, C. gambietsysteem en D. half-klassiek systeem.
Diverse titels Franse Verdediging

 Foto
Diverse titels Franse Verdediging: vier verschillende auteurs schreven in het verleden een paperback over de Franse Verdediging. Het eerste boek is The French Defence, een Engelse vertaling dat oorspronkelijk werd samengesteld door Svetozar Gligoric, de Joegoslavische GM. Het is een kloek repertoireboek, gebruikt en niet in grootse staat en voorzien van de Engelse notatie. Het telt 314 pagina's en behandelt de meest voorkomende systemen van het Frans. Het verscheen bij uitgeverij RHM in 1975 en ook Wolfgang Uhlmann, kenner bij uitstek van deze opening, heeft meegewerkt aan de totstandkoming. Verder krijgt de lezer 72 potjes aangeleverd met toelichting. Voor de verdere 3 achtereenvolgende boeken is de algebraische notatie gebruikt. Het tweede boek heeft als titel Play the French en werd geschreven door John Watson, Amerikaans IM. Repertoireboek en dus geen partijen, gebruikt, jaar van uitgave 1984, uitgeverij van dienst Cadogan Chess en 224 pagina's dik. Watson staat bekend als een autoriteit wat betreft deze opening. De belangrijkste hoofdstukken gaan over de doorschuifvariant, de ruilvariant, Tarrasch en het doolhof van de Winawer. Titel nummer 3 is getiteld Französische Verteidigung en is van B. Slotnik. Het verscheen in 1982 bij Rudi Schmaus in Heidelberg, repertoireboek met 168 bladzijden en is door de vorige eigenaar flink onder handen genomen. Verschillende varianten worden beknopt uiteengezet, zoals klassiek, Aljechin-Chatard, Anderssenaanval, McCutcheon, Steinitz, Tarrasch en Winawer. Het laatste en vierde boek is van Rolf Schwarz en heet Die Französische Verteidigung. Het werd uitgegeven in 1952 door Sportverlag Berlin, telt 208 pagina's en is in redelijke staat. In dit curieuze repertoireboek zijn de meest buitenissige vormen van de Franse verdediging te vinden, zoals Guimard's 3...pc6, Diemergambiet, Haberditz 3..f5 en nog veel meer scherpe en mindere scherpe frivoliteiten. De boeken kosten in volgorde €5,-, €4,50, €3,- en €4,-
Queens Gambit Accepted & Declined: J. Watson & J. Konikowski Coraopolis 1985/6 € 4,-  Foto
Queens Gambit Accepted & Declined: J. Watson & J. Konikowski, Chess Enterprises, Coraopolis 1985-1986, algebrai. notatie, Engelstalig, gebruikt. De Amerikaanse expert John Watson presenteert een openingrepertoire dat spelers met de witte stukken kunnen hanteren tegen het Aangenomen Damegambiet of het Slavisch. De zetvolgorde garandeert een gecompliceerd middenspel met aanvalsmogelijkheden in tegenstelling tot andere varianten die kunnen leiden tot saai spel en een tendens tot snelle remises. In het boekje over het geweigerd Damegambiet, om precies te zijn de ruilvariant,  heeft de Poolse auteur Jerzy Konikowski (1947) 36 complete partijen toegevoegd. Deze twee boekjes mogen naar een nieuwe bestemming voor €4,-


Das Unsterbliche Spiel: W. Lauterbach Dusseldorf, 1957 € 5,-  Foto
Das Unsterbliche Spiel: W. Lauterbach, Rau, Dusseldorf 1957, paperback, 170 pagina's, gebruikt, algebrais. notatie, Duitstalig. Dit boek is voornamelijk gewijd aan de studie en het schaakprobleem. De schrijver begint echter met de notatie en welke mogelijkheid de individuele stukken hebben. Daarna krijgt de lezer een verzameling aan eindspelfragmenten voorgeschoteld die in de praktijk voorkwamen en waar het een en ander mis ging. Wat dan wel het juiste plan was wordt uitvoerig uit de doeken gedaan. Ook bevat het enkele foto's en achterin staat een uiteeenzetting over de Italiaanse opening en enkele befaamde partijen. De auteur toont duidelijk zijn enthousiasme voor het schaakspel, maar de indeling en vormgeving is nogal chaotisch.


The Art of Attack in Chess: V. Vukovic Londen, 1965 € 8,-  Foto
The Art of Attack in Chess: V. Vukovic, Pergamon Press, Londen 1965, hardcover, redelijke staat, 422 pagina's, Engelse notatie. Deze Engelse vertaling verscheen voor het eerst in 1965 en het boek wordt door velen beschouwd als een klassieker in de literatuur van het schaakspel. Het werd vaak herdrukt en in 2011 kwam uitgeverij Everyman Chess met een algebraische editie op de proppen. Vladimir Vukovic verheldert de basisprincipes en de meest gecompliceerde vormen van aanval op de koningsstelling. Kenners beweren dat na bestudering van dit meesterwerk de sterkte van de individuele speler aanzienlijk in kracht zal toenemen. Vladimir Vukovic (1898-1975) was een Kroaat die in 1951 de Internationaal Meestertitel kreeg toegekend, hij speelde in 1927 voor Joegoslavie op het tweede bord tijdens de eerste schaakolympiade.
Chess Training: N. Povah Londen, 1981 € 4,-  Foto
Chess Training: N. Povah, Faber & Faber, Londen 1981, hardcover met omslag, algebrai. notatie, 176 pagina's, goede conditie, Engelstalig. De Engelsman Nigel Povah (1952) kan bogen op twee titels, IM in het klassieke spel en GM in correspondentieschaken. Hij gaf vele jaren schaakles op scholen en besloot om zijn ervaringen te delen. Chess Training is vooral bedoeld voor spelers met een rating van 1400 tot 1900, dus ongeveer van gevorderde tot de betere clubschaker. Eindspelen, openingen en het middenspel worden op een eenvoudige manier uitgelegd en ook wordt aandacht geschonken aan de tactische mogelijkheden in het middenspel. Een prima leerboek om het spel naar een hoger niveau te brengen.
The Basis of Combination in Chess: J. Du Mont Londen, 1944 € 7,-  Foto
The Basis of Combination in Chess: J. Du Mont, Routledge & Sons, Londen 1944, gebonden in rood linnen, 218 bladzijden, Engelse notatie. Voor degene die moeite hebben met het herkennen van combinaties kan dit boek een uitkomst bieden. Julius Du Mont (1881-1956) legt op een eenvoudige wijze uit waartoe elk stuk in staat is en doet dat met leerzame fragmenten. Ook de onderlinge samenwerking tussen twee stukken wordt begrijpelijk gemaakt. De vormgeving is plezierig en de pagina's met veel wit nodigen uit tot het snel uitwerken van de voorbeelden. Julius Du Mont werd geboren in Parijs en emigreerde naar Engeland waar hij pianoleraar werd. Voor de Eerste Wereldoorlog maakt hij ook naam als sterk schaker. Zijn bekendste boek is 500 Master Games of Chess, dat hij in 1952 samen schreef met Savielly Tartakower.


Handboek voor de Gevorderde Schaker 2, M. Euwe
Den Haag, 1956 € 7,-  Foto
Handboek voor de Gevorderde Schaker 2, Strategie en Tactiek in het Schaakspel, M. Euwe, Van Stockum & Zoon, Den Haag 1956. Gebonden in rood linnen, goede staat, 182 pagina's. Euwe's boeken staan nog altijd garant voor gedegen onderricht in het schaken. Een veelvoud van onderwerpen worden in dit boek helder uiteengezet, o.a. ongelijke pionnenverdeling, open lijn, centralisatie, de zwakke pion, veldcombinaties, bezetting van het centrum, bewegingsvrijheid van de lopers, etc.
Catalan Opening: O. Moiseev & G. Ravinsky Londen, 1984 € 2,-  Foto
Catalan Opening: O. Moiseev & G. Ravinsky, Batsford, Londen 1984, paperback, sterk vergeeld en met aantekeningen, figurine notatie, repertoireboek, 140 pagina's. Een stokoud werkje over de Catalaanse opening, rijkelijk voorzien van notaties door degene die het 33 jaar geleden kocht. Maar misschien heeft het nog enige waarde voor de speler die een voorkeur heeft voor het Catalaans? Oleg Moiseev (1925-2002) was ooit een Russisch correspondentieschaker en Grigory Ravinsky (1909-1994) schaakarbiter. Ere wie ere toekomt, samen waren zij verantwoordelijk voor Catalan Opening.


Meie Keres: V. Heuer Tallin, 1977 € 18,-  Foto
Meie Keres: V. Heuer, Eesti Raamat, Tallin 1977, hardcover met linnen band, geen omslag, 382 pagina's, Estische taal. Valter Heuer (1928-2006) besloot in 1977 om een boek te schrijven over zijn landgenoot Paul Keres. Het droeg de titel Meie Keres, oftewel Onze Keres, en behalve de biografie en veel foto's staan er ook een groot aantal partijen afgedrukt van de speler die graag wereldkampioen had willen worden, maar een groot obstakel op zijn weg vond in de gestalte van Botwinnik. Heuer was van oorsprong een journalist, maar ook op het schaakbord kon hij goed uit de voeten. Zo werd hij in 1976 kampioen van zijn vaderland, Keres was in 1975 plotseling overleden. Ook kwam de schrijver vijf keer voor Estland uit tijdens de Russische teamkampioenschappen. De potjes zijn simpel na te spelen, maar om het levensverhaal van Keres te kunnen begrijpen zal een cursus Ests gevolgd moeten worden. Wie daar geen zin in heeft kan het boek aanschaffen voor €18,-


Band 13 1.f4: R. Schwarz Hamburg, 1960 € 2,50  Foto
Band 13 1.f4: R. Schwarz, Schacharchiv, Hamburg 1960, paperback, 160 pagina's, vergeeld, duitstalig, algebrai. notatie. Repertoireboek met uitvoerige uitleg over het Bird systeem, een speelwijze die o.a. door Bent Larsen zeer populair werd. In dit 13de deel van het Handbuch der Schach-Eroffnungen geeft Schwarz toelichting bij 85 partijen, die weer zijn onderverdeeld tot vier belangrijke hoofdstukken, het Fromsgambiet 1.f4 e5, 1.f4 d5, 1.f4 Pf6 en 1.f4 f5. De Engelsman Henry Bird begon het voor het eerst te spelen in 1855.
Schaakbrevier: J. Frank & J. Ten Have Rotterdam, 1980 € 3,-  Foto
Schaakbrevier: J. Frank & J. Ten Have, Uitgeverij Donker, Rotterdam 1980, hardcover met omslag, goede staat, 358 pagina's. Dit Schaakbrevier is in de schaakliteratuur een bonte en zeldzame vogel. Het is informatief en waardevol voor de liefhebber van het schaakspel. Het eerste deel behandelt de geschiedenis van het spel tot en met de modernste ontwikkelingen. Het tweede deel, het alfabet, brengt naast allerlei merkwaardigs, exacte toelichtingen over techniek en reglement, geeft levensbeschrijvingen van alle wereldkampioenen en biedt daarmee een compleet overzicht over het schaken en de schaakwereld. Verder zijn er beschouwingen gewijd aan talent, wonderkinderen, en verhalen die door Nabokov en Zweig geschreven werden. Rijk geïllustreerd.
My System: A. Nimzowitsch Londen, 1948 € 12,-  Foto
My System: A. Nimzowitsch, Bell & Sons, Londen 1948, hardcover, Engelstalig, gebruikt en met notaties, 302 pagina's. Engelstalige versie van het boek waarin Nimzowitsch zijn kijk op het schaakspel verkondigd, en waarin hij algemene concepten ontvouwt aangaande de verdediging met als doel om voordeel te behalen en het verhinderen van de plannen van de tegenstander. Opmerkelijke opvattingen van Nimzowitsch zijn overbescherming van stukken en aangevallen pionnen, controle over het centrum door stukken in plaats van pionnen, blokkade van vijandelijke stukken (met name doorgebroken pionnen) en voorzorgsmaatregelen of profylaxe. Deze Engelse editie is verkrijgbaar voor €12,-


Band 14 1.c4: R. Schwarz Hamburg, 1963 € 6,-  Foto
Band 14 1.c4: R. Schwarz, Schach-Archiv, Hamburg 1963, paperback, enigszins vergeeld, 300 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. 1.c4 werd in het verleden ook wel de Carls-opening of Bremerpartij genoemd. De Duitse schaker Carl Carls uit Bremen (1880-1958) speelde met wit namelijk nooit iets anders. Tegenwoordig spreekt men echter over het Engels. Het spel kan zich na 1.c4 e5 2.Pc3 Pf6 vertakken in vele mogelijkheden en dit veertiende deel van de serie Handbuch der Schach-Eröffnungen biedt een kans om meer over deze dynamische opening te weten te komen. Met 145 toegelichte partijen.
Internationaal Meestertoernooi Zandvoort 1936 Leiden, 1936 € 10,-  Foto
Internationaal Meestertoernooi Zandvoort 1936: H. Kmoch, Sijthoff's Uitgevers, Leiden 1936, paperback met omslag, 106 pagina's, in redelijke staat, algebraische notatie. Aan dit toernooi deden de volgende deelnemers mee: Keres, Becker, Euwe, Tartakower, Grünfeld, Spielmann, Fine, Maroczy, Landau, V. Doesburgh, Bogoljubov en Prins. De Amerikaan Reuben Fine won het toernooi met 8½ punt en wereldkampioen Euwe werd tweede met 7½. Prins speelde een slecht toernooi en kwam op de laatste plaats terecht met 1½.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z