Boekenverkoop 8
Die Alapin-Variante in der Spanischen Eröffnung: B. Lach Schwieberdingen, 1995 € 1,-  Foto
Die Alapin-Variante in der Spanischen Eröffnung: B. Lach, Kania Verlag, Schwieberdingen 1995, paperback, gebruikt, 62 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek. De Russische speler Semion Alapin (1856-1923) had een excentrieke stijl en speelde ooit na 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 de zet Lb4? Euwe had er vele jaren later geen goed woord voor over en ook Keres veroordeelde de zet omdat het de ontwikkeling van de tegenstander ten goede komt. Alapin echter had nog nooit van deze twee spelers gehoord en behaalde er redelijke resultaten mee, en dus besloot de Zweedse schaker Johnny Hector het rond 1990 ook te gaan spelen. Het resultaat was rampzalig. Geen groots boek, er worden slechts fragmenten getoond en hier en daar een oordeel wie het beste spel heeft. Meer bestemd als verrassingswapen.


Sizilianische Verteidigung Alapin: Russian Chess Report
€ 2,-  Foto
Sizilianische Verteidigung Alapin: Russian Chess Report, paperback, gebruikt, figurine notatie, 150 pagina's. Het boek is opgebouwd d.m.v. 6 partijen van elitespelers zoals Kasparov, Tukmakov, Sveshnikov en Short en waar een groep Russische IM's analyses op hebben losgelaten. Sommige schakers vinden de Siciliaanse Alapin, 1. e4 c5 2. c3, een vervelende opening om tegen te spelen. Voor hen die zich willen wapenen kunnen 291 partijen in korte notatie behulpzaam zijn met incidenteel een aanmerking of aanbeveling. Alles vond plaats tussen 1927 en 1993.
The Symmetrical English: C. Hansen Londen, 2000 € 6,-  Foto
The Symmetrical English: C. Hansen, Gambit, Londen 2000, paperback, 256 pagina's, figurine notatie, gebruikt, repertoireboek. Het symmetrische Engels bestrijkt een groot deel van de moderne theorie. De strategische verscheidenheid die men in dit boek aantreft is overweldigend: van het ingetogen symmetrisch tot de woeste gambietvarianten van de Anti-Benoni, en alles wat daar tussen zit! Het verstrekt gedetailleerde informatie over alle zijtakken die ontspringen na 1. c4 c5 en vele varianten die ontstaan uit verschillende openingen, zoals de Semi-Tarrasch, of wanneer wit de Benko of Benoni wil vermijden. Ook is er aandacht voor het egelsysteem, een populair werkpaard onder het toernooivolk. Carsten Hansen (1971), Deens FM, toont aan dat het symmetrische Engels niet het etiket verdient vervelend en oninteressant te zijn.


Karpov-Kasparov: H. Böhm & J. Mulder Amsterdam, 1985 € 2,50  Foto
Karpov-Kasparov: H. Böhm & J. Mulder, Elsevier, Amsterdam 1985, paperback, goede staat, 128 pagina's, algebrai. notatie. Gary Kasparov, de jongste wereldkampioen aller tijden schreef in 1985 geschiedenis door de beschermeling van het Kremlin te verslaan met een virtuositeit die de analytici nog lang zal bezig houden. Zo ook IM Hans Böhm die in dit boekje alle 24 partijen grondig analyseert en verduidelijkt met diagrammen. Jan Mulder voorziet als totale leek elke partij van persoonlijke indrukken en kanttekeningen. Maar misschien zit niet iedereen daar op te wachten.


Weltgeschichte des Schachs 26, T. Petrosjan Hamburg, 1963 € 12,50  Foto
Weltgeschichte des Schachs 26, T. Petrosjan: Wildhagen Verlag, Hamburg 1963, gebonden in rood linnen, algebrai. notatie, 350 partijen met veel diagrammen, gebruikt. Partijen van 1942-1962. De Armeniër Tigran Petrosjan (1929-1984) was de 9de wereldkampioen schaken, van 1963 tot 1969. In 1952 werd hij benoemd tot GM. Hij was 4 keer kampioen van Rusland. Petrosjan had een positionele stijl, gebaseerd op de leer van Nimzowitsch, en verloor zelden. Hij was een kunstenaar in het verzamelen van kleine voordeeltjes en het voorkomen van tegenspel bij de tegenstander. Zijn collega's gaven hem de bijnaam 'Ijzeren Tigran', simpelweg omdat er geen doorkomen aan was.


Thieme's Nieuwe Schaakboek: W. Unzicker Zutphen, 1976 € 3,-  Foto
Thieme's Nieuwe Schaakboek: W. Unzicker, Thieme, Zutphen 1976, gebonden zonder omslag,redelijke staat, 318 pagina's, algebrai. notatie. De oorspronkelijke uitgave verscheen onder de titel Knaurs Neues Schachbuch. Unzicker stelde dit boek samen voor beginners en gevorderden. Hij schenkt uitgebreid aandacht aan de geschiedenis van het spel, de opening, strategie en tactiek en het eindspel. Verder komen de wereldkampioenen aan bod vanaf 1834 tot 1972, met van elk een uitvoerige partij. 40 jaar oud, maar voor de beginner kan het misschien van nut zijn en de prijs is slechts €3,-.
The Queen's Indian: J.Yrjölä & J. Tella Londen, 2003 € 6,-  Foto
The Queen's Indian: J.Yrjölä & J. Tella, Gambit, Londen 2003, paperback, figurine notatie, repertoireboek, redelijke staat. Yrjölä is een Finse GM en werd twee keer kampioen van Finland. IM Tella is eveneens afkomstig uit Finland en schaaktrainer. De twee auteurs gaan uitgebreid in op de belangrijkste varianten die voortvloeien uit het Dame-Indisch. Tijdens de matches om het wereldkampioenschap tussen Karpov en Kasparov kwam deze opening vaak op het bord. Voor de speler die zowel met wit of met zwart wil winnen is het een goede keuze. Zwart zet zijn loper van de witte velden op een diagonaal en als wit niet oppast kan dit de basis vormen voor een aanval. In sommige varianten betwist wit de diagonaal d.m.v. blokkade met een pion of met een eigen fianchetto.


Kampioenschap van Nederland 1973: samenstelling H. Kramer Amsterdam, 1973 € 2,-  Foto
Kampioenschap van Nederland 1973: samenstelling H. Kramer, Moussault Ten Have, Amsterdam 1973, paperback, in slechte staat, 116 pagina's, algebrai. notatie. De Russische immigrant en meester Genna Sosonko (1943) won het kampioenschap van Nederland. Daarvoor was een beslissingsdriekamp tussen Coen Zuidema, Bert Enklaar en Sosonko noodzakelijk geworden. Zij eindigden n.l. gedrieën op de eerste plaats. Alle partijen zijn na te spelen, ook kan er worden genoten van de rondeverslagen, foto's van de spelers en diverse tabellen. Helaas laten de pagina's los en is de prijs van het boek vastgesteld op €2,- .
Gezielte Mittelspielstrategie: L. Nikolaiczuk Hollfeld, 1989 € 5,-  Foto
Gezielte Mittelspielstrategie: L. Nikolaiczuk, Beyer Verlag, Hollfeld 1989, paperback, goede staat, 180 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. Speciaal geschreven voor degene die meer willen weten over middenspelposities in het Grünfeld-Indisch. Voorin staan 100 diagrammen. Bij elk diagram worden twee of drie vragen gesteld, waarvan 1 antwoord het juiste is. Elk diagram staat voor een beslissende fase van een partij uit de praktijk, dus totaal 100 partijen. De Duitse schaker en trainer Lothar Nikolaiczuk (1954) geeft bij elk potje de beginzetten, schetst daarna de situatie zoals getoond op het diagram en licht toe welk antwoord het juiste is. Spelers die deze opening in hun repertoire hebben krijgen na het doornemen van dit boek meer kijk op de middenspelposities die inherent zijn aan deze speelwijze.


Gezielte Mittelspielestrategie: L. Nikolaiczuk Hollfeld, 1991 € 5,-  Foto
Gezielte Mittelspielestrategie: L. Nikolaiczuk, Beyer Verlag, Hollfeld 1991, paperback, goede staat, 208 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. Handig voor lieden die meer willen weten over middenspelposities in het Siciliaans. Voorin staan 100 diagrammen. Bij elke diagram worden twee of drie vragen gesteld, waarvan 1 antwoord het juiste is. Elk diagram staat voor een beslissende fase van een partij uit de praktijk, dus in totaal 100 partijen. De Duitse schaker en trainer Lothar Nikolaiczuk (1954) geeft bij elk potje de beginzetten, schetst daarna de situatie zoals getoond op het diagram en licht toe welk antwoord het juiste is. Spelers die het Paulsen-, Keres- en Najdorfsysteem van het Siciliaans op hun repertoire hebben krijgen na het doornemen van dit boek meer inzicht in de middenspelposities die deze opening herbergt.


Grootmeestertoernooi Tilburg 1977: Andriessen b.v. Amsterdam, 1978 € 5,-  Foto
Grootmeestertoernooi Tilburg 1977: Andriessen b.v., Amsterdam 1978, paperback, gebruikt en enige notaties, 192 pagina's, algebrai. notatie. Alle partijen die tijdens dit eerste toernooi in Tilburg werden gespeeld zijn in dit boek aanwezig en sommige worden van uitvoerig commentaar voorzien door een van de deelnemers. Ook met rondeverslagen en foto's van de spelers. De nog jonge wereldkampioen Anatoly Karpov wist het evenement op zijn naam te schrijven met 8 uit 11, Tony Miles werd tweede en Jan Timman werd gedeeld derde met Hort, Hübner en Kavalek. Deze voortreffelijke eerste editie bleek het begin van een traditie die in de jaren 90 eindigde.
The Semi-Slav: M. Sadler Londen, 1998 € 6,-  Foto
The Semi-Slav: M. Sadler, Chess Press, Londen 1998, paperback, 160 pagina's, goede staat, figurine notatie. De Engelsman Matthew Saddler werd in 1995 kampioen van zijn vaderland en heeft een viertal schaakboeken geschreven: Tips for young Players, Queen Gambit Declined, The Slav en The Semi-Slav (1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pf3 Pf6 4.Pc3 e6). Voor dit boek verzamelde hij 128 partijen die werden gespeeld tussen 1981 en 1997. Sadler (1974) geeft uitleg bij de varianten en reikt plannen en ideeën aan voor beide kleuren. Het bestaat uit twee gedeelten: de ingewikkelde Botwinnikvariant 5.Lg5 en de complexe Meranervariant met 5.e3 en afwijkingen. De schrijver is na een pauze de laatste jaren weer redelijk actief.


Sicilian Najdorf 6. Le3: M. Pavlovic Glasgow, 2011 € 9,50  Foto
Sicilian Najdorf 6. Le3: M. Pavlovic, Quality Chess, Glasgow 2011, paperback, als nieuw, 216 pagina's, figurine notatie. Dit boek concentreert zich op varianten waar wit opteert voor 6. Le3 in de Najdorf, welke kan uitmonden in de z.g. Engelse aanval. Milos Pavlovic (1964) is een Servisch GM en werd in 2002 kampioen van Joegoslavië. Hij leverde in het verleden ook bijdragen voor New In Chess en Chess Informant. Deze titel voorziet, doordat er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van diagrammen, in een moderne gids aangaande deze speelwijze.
Schachstrategie: E. Lasker Berlijn/Leipzig, 1928 € 30,-  Foto
Schachstrategie: E. Lasker, Walter de Gruyter & Co, Berlijn/Leipzig 1928, hardcover, iets vergeeld, algebrai. notatie, 219 pagina's, Duitstalig. De in dit boek geformuleerde algemene schaakprincipes zijn opgetekend na logische overwegingen en hebben daarom nog altijd dezelfde waarden als vroeger. Ook beroepsschakers hebben deze kennis natuurlijk in hoge mate. Eduard Lasker illustreert dit met een groot aantal voorbeelden uit de praktijk. Zeker is dat deze titel ook nu nog veel spelers kan helpen een beter schaker te worden. Een standaardwerk dat bruikbare informatie verstrekt omtrent alle facetten van het schaakspel.


Französisch Winawer: S. Kindermann & U. Dirr München, 2001 € 12,-  Foto
Französisch Winawer: S. Kindermann & U. Dirr, Chessgate, München 2001, paperback, in prima staat, 342 pagina's, figurine notatie, Duitstalig. De twee auteurs hebben een bepaalde variant in de Franse partij uitvoerig aan een onderzoek onderworpen. Na de zetten 1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Lb4 4.e5 Pe7 5.a3 Lxc3 6.bxc3 c5 7.Dg4 staat de stelling op het bord waar het allemaal om draait. We krijgen te zien hoe deze variant zich heeft ontwikkeld vanaf 1861 tot ongeveer het jaar 2000. 3...Lb4 werd voor het eerst gespeeld door Kolisch en de zet 7.Dg4 kwam voor het eerst voor in de partij tussen Rauzer en Alatortsev in 1934. In dit fraai vormgegeven boek worden 20 partijen van diverse GM's scrupuleus van commentaar voorzien, het is voorzien van een encyclopedisch gedeelte van 50 pagina's en achterin staan 365 vervolgen met verschillende afwijkingen en voortzettingen die tot een einde kunnen worden gespeeld. Een minpunt is dat dit deel van het boek een verwarrende indruk maakt.
The Nimzo-Indian Defence: T. Kosten Londen, 1994 € 5,50  Foto
The Nimzo-Indian Defence: T. Kosten, Batsford, Londen 1994, paperback, iets vergeeld, figurine notatie, 270 pagina's. Het Nimzo-Indisch is een dynamische opening waarin zwart snel ontwikkelt, met het idee wit's pionnenstructuur te ruïneren en er later van te profiteren. Wit moet het hebben van de bezetting van het centrum en het openen van de stelling voor zijn loperpaar. Het Nimzo-Indisch is op elk niveau nog steeds populair onder wit- en zwartspelers en biedt voor beide kleuren kansen. De Engelse GM Tony Kosten (1958) heeft voor dit boek vele partijen bekeken en vond 189 partijen de moeite waard om in dit boek op te nemen. Deze potjes werden begin jaren '90 gespeeld en de auteur voorziet ze in dit uitstekende boek van commentaar.


Spiegelen Springen Schuiven Draaien: J. Buijs & R. Hendriks Arnhem, 1993 € 20,-  Foto
Spiegelen Springen Schuiven Draaien: J. Buijs & R. Hendriks, eigen beheer, Arnhem 1993, als nieuw, algebrai. notatie. De meeste schakers weten niets van toegevoegde velden. Voor enkelen is het een soort toverwoord, uitspraak van een geheimzinnig genootschap waarvan zij de inwijdingsriten niet hebben ondergaan. De echte doorzetters zoeken het op in Chéron's eindspeldeel en begrijpen er vervolgens niets van. Dit boek wil de bestaande kennis over het onderwerp toegankelijk maken en bovendien het verschijnsel toegevoegde velden verklaren. Aan de hand van 59 diagrammen wordt de lezer stap voor stap in de problematiek ingewijd, beperkte oplage.


Jaargangen 64 1980 t/m 1983 1980-1983 € 20,- p.s.
 Foto
Jaargangen 64 1980 t/m 1983: Het Russische tijdschrift 64 verscheen van 1924 tot 2014. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verscheen het niet. Roemruchte namen die leiding gaven aan het blad waren Tigran Petrosian en Alexander Roshal. Deze vier jaargangen zijn gebonden in een rood linnen band en in goede staat. Er wordt nadrukkelijk ingegaan op alle gerelateerde zaken omtrent het schaken in Rusland. Een opvallend thema in deze jaargangen is het feit dat Karpov wereldkampioen is en dat zullen de lezers weten. Maar ook de naam Kasparov komt ter sprake. Vanaf 1986 is Karpov verantwoordelijk voor het tijdschrift. De lezer krijgt een overvloed aan partijen van onbekende en bekende Russische schakers voorgeschoteld en is er aandacht voor probleemschaak, studies, puzzels en een damrubriek zoals de foto's van Sijbrands en Van der Wal bewijzen. Deze jaargangen kosten per stuk €20,-.
Center Counter: J. Grefe & J. Silman Coraopolis, 1983 € 2,50  Foto
Center Counter: J. Grefe & J. Silman, Chess Enterprises, Coraopolis 1983, redelijke staat, paperback, 96 pagina's, algebrai. notatie, repertoireboek. Voormalig Amerikaans kampioen en IM John Grefe besloot om samen met Open Amerikaans kampioen Jeremy Silman een boekje te fabriceren over de Skandinavische verdediging. 23 bekende en mindere bekende partijen worden door de twee auteurs onafhankelijk van commentaar voorzien en tevens worden suggesties aangereikt voor de ondernemende speler. Ook zijn nog een aantal complete partijen toegevoegd aan het einde van het boek.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z