Boekenverkoop 7


» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z


Schacholympiade Siegen 1970
€ 7,50  Foto
Schacholympiade Siegen 1970: Schach Express 18, 19 en 20, brochure, 68 pagina's, in goede staat, algebrai. notatie. Na afloop van de schaakolympiade in Siegen kwam het Zwitserse tijdschrift in september 1970 met een speciale uitgave die geheel gewijd was aan de schaakolympiade te Siegen. De inhoud bestond uit partijen, tabellen en foto's en de bijbehorende tekst was tweetalig, Duits en Engels. Er deden 60 landen mee en Rusland werd voor de tiende keer op rij eerste. 152 partijen staan in dit alleraardigste boekje afgedrukt in korte notatie.


Hoe Amateurs Schaak Spelen: W. Perquin & R. Noordijk Den Haag, 1949 € 6,-  Foto
Hoe Amateurs Schaak Spelen: W. Perquin & R. Noordijk, Van Goor, Den Haag 1949, paperback, 144 pagina's, goede staat, algebrai. notatie. Deze partijen in dit boek werden gespeeld door Belgische spelers voor en na de Tweede Wereldoorlog. Het werd uitgegeven als een antwoord op het in 1944 en 1946 te Antwerpen verschenen Het Amateurisme in het Schaakspel, nota bene geschreven door dezelfde twee Belgische auteurs en ook te vinden op deze website. Door na de Tweede Wereldoorlog de beoefening van het schaakspel als liefhebberij te bevorderen hoopte men de volkeren intellectueel nader tot elkaar te brengen en de ziel der beschaving te genezen, aldus de schrijvers. Zwaarwichtige woordkeus, maar goed gemeend.


The World Chess Crown Challenge: D. Bronstein Moskou, 1988 € 3,-  Foto
The World Chess Crown Challenge: D. Bronstein, Raduga Publishers, Moskou 1988, pocket, 160 pagina's, prima staat, algebrai. notatie. Alle 24 partijen van de match Kasparov-Karpov in Sevilla 1987, geannoteerd door GM David Bronstein. Deze persoon hoeft geen verdere inleiding. Hij was uitdager in 1951 en toenmalig wereldkampioen Botwinnik mocht in zijn handen knijpen dat hij niet verloor. Het commentaar bij de potjes in World Chess Crown Challenge is simpel en eenvoudig gehouden en dat maakt dat het lekker wegleest. De oorspronkelijke tekst werd vertaald voor een Engelse editie en in Moskou gedrukt. Ook met enige foto's.


The R.H.M. Survey of Current Chess Openings: L. Kavalek c.s. New York, 1979 € 7,50  Foto
The R.H.M. Survey of Current Chess Openings: L. Kavalek c.s., R.H.M. Press, New York 1979, ringband, figurine notatie, Engelstalig. Lubomir Kavalek (1943) was een Tsjech van geboorte en emigreerde in 1968 naar Amerika. Vanaf 1973 tot 1986 was hij hoofdredacteur van R.H.M. Press. Samen met een aantal topspelers analyseerde hij partijen die in een bepaald jaar waren gespeeld en deelde zijn conclusies met het publiek. In het eerste gedeelte diverse voorzettingen voor wit op de zesde zet in de Najdorf, dus 6. a4, Lc4, Ld3, Le2, Le3, f4, g3 en h3. Botwinnik, Gligoric, Smyslov, Timman en de Engelsman Hartston zijn verantwoordelijk voor het tweede gedeelte en daarin wordt ingegaan op verscheidene varianten van de Grünfeld. De meeste potjes in deze ringband werden gespeeld in 1978 en 1979. Niet zo 'current' als de titel doet vermoeden, maar toch de moeite waard om te lezen en met een overvloed aan partijen, €7,50
French Classical: B. Jacobs Londen, 2001
€ 8,-  Foto
French Classical: B. Jacobs, Everyman Chess, Londen 2001, paperback, 176 pagina's en als nieuw, figurine notatie. Men spreekt over het Klassieke Frans na de zetten 1. e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Pf6. Het leidt tot dynamische en onevenwichtige posities die een voorkeur hebben door zowel GM's als clubspelers. Byron Jacobs (1963), verbonden aan uitgeverij Everyman Chess, schreef het voornamelijk vanuit het oogpunt van de zwartspeler en richtte zijn aandacht op de volgende systemen: 4.e5 Pfd7, 4.Lg5 (Burn- en McCutcheonvariant) en andere voortzettingen. Verder herbergt het boek een selectie van 78 partijen van topspelers die in extenso zijn geanalyseerd.
Queen's Gambit Declined: Meran: M. Gurevic c.s. 1994 € 1,-
 Foto
Queen's Gambit Declined: Meran: M. Gurevic c.s., Fidechess Publications 1994, folder, figurine notatie, gebruikt, 60 pagina's. Na de zetten 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Pf3 Pf6 4.Pc3 c6 5.e3 Pbd7 6.Ld3 dxc4 7.Lc4 b5 staat de belangrijkste variant van het Slavisch, de z.g. Meraner op het bord. Meestal vervolgd men met 8. Ld3, maar er is in deze speelwijze nog ruimte voor eigen onderzoek. Het kwam voor het eerst op het bord in een partij tussen Schlechter en Perlis in 1906 en dankt zijn naam aan een plaatsje in Noord-Italië. In dit boekje een groot aantal varianten waar d.m.v. symbolen wordt aangegeven wie het beste spel heeft en tevens een aantal potjes die tussen 1988 en 1993 werden gespeeld door toenmalige toppers.


Taktiek in de Opening 4: A. v. d. Tak Alkmaar, 1997 € 5,-  Foto
Taktiek in de Opening 4: A. v. d. Tak, New in Chess, Alkmaar 1997, paperback, gebruikt, 156 pagina's, figurine notatie. De schaakopening zit vol valstrikken en wendingen waar men graag de tegenstander mee verrast, maar niet zelf het slachtoffer van wordt. In deze uitgave wordt de student op plezierige wijze wegwijs gemaakt in dit doolhof van combinaties en valletjes. Aan de hand van 200 leerrijke partijen leert men vele tactische finesses kennen. Bram van der Tak is een autoriteit op het gebied van de schaakopening. Hij publiceerde vele artikelen en is al geruime tijd medewerker van New In Chess. Deel 4 is gewijd aan de Damegambieten, openingen die ontstaan na 1. d4 d5 2.c4, zoals het Aangenomen Damegambiet, Geweigerd Damegambiet, Tarraschverdediging en Slavisch. Tevens komt het Damepionspel aan de orde, waarin wit afziet van 2.c4.
Max Euwe, biografie van een wereldkampioen: A. Münninghoff, M. Euwe, J. Welling Amsterdam, 1976 € 7,-  Foto
Max Euwe, biografie van een wereldkampioen: A. Münninghoff, M. Euwe, J. Welling, Andriessen bv, Amsterdam 1976, hardcover zonder omslag, 496 pagina's, goede staat. Deze biografie van Dr. Max Euwe omvat niet alleen een uitvoerige beschrijving van de schaakcarrière van de ex-wereldkampioen. Ze geeft tevens een overzicht van ruim vijftig jaar schaakhistorie en belicht Euwe's belangrijkste concurrenten, zoals Lasker, Capablanca, Bogoljubov en vooral Aljechin. Naast het biografische gedeelte van rond de 150 pagina's bevat dit werk 270 grotendeels door Euwe zelf geanalyseerde partijen.


Opening for White According to Anand 1.e4: A. Khalifman Sofia, 2006 € 10,-  Foto
Opening for White According to Anand 1. e4: A. Khalifman, Chess Stars, Sofia 2006, paperback, brandnieuw, figurine notatie. De Russische GM Alexander Khalifman gaat in dit boek uitgebreid in op een complex systeem, de Winawer. De schrijver stelt vast dat 3.e5 en 3.Pd2 ook hun voordelen hebben, maar hij beveelt 3.pc3 aan als de meest principiële zet. Ook snapt hij dat aanhangers van 3.pc3 veel moeten weten, maar dat deze zet de meeste problemen oplevert en wit de beste kans op openingsvoordeel. Khalifman schrijft dat 3. .. Bb4 onmiddellijk de balans op het bord verstoord. Zwart staat klaar om een loper voor een paard te ruilen, maar ondertussen heeft wit de koningsvleugel tot zijn beschikking en gaat zwart op de damevleugel te werk om te kunnen profiteren van wit's verzwakte pionnenstructuur. Algemeen gesproken stelt hij vast dat 4.e5 c5 5.a3 Lxc3 6.bxc3 leidt tot complexe posities waarin de witte kansen de voorkeur verdienen. Geen boek voor beginners, maar meer voor spelers met een bovengemiddeld Elo.
Karpov-Kortsjnoi: B. Larsen & M. Stean Amsterdam, 1978 € 2,-
 Foto
Karpov-Kortsjnoi: B. Larsen & M. Stean, Elsevier, Amsterdam 1978, paperback, 144 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Op 6 juni 2016 overleed Viktor Kortsjnoi. Hij behoorde vele jaren tot de wereldtop, maar werd tot zijn verdriet nooit wereldkampioen. De match om het wereldkampioenschap in 1978 was in vele opzichten dramatisch. Aan de ene kant Anatoli Karpov, het idool van de Sovjet-Unie. Tegenover hem Kortsjnoi, de uitdager en afvallige die al te oud werd geacht. Naast deze gezworen opponenten zien we in dit boek Bent Larsen als derde GM van topniveau. Hij beschrijft en analyseert alle 32 partijen en de Engelse IM Michael Stean geeft als secondant van Kortsjnoi zijn visie op de incidenten die bepalend waren voor de uitslag van de match.


Schaakjaarboek 1977 t/m 1982: H. Bouwmeester & C. van Wijgerden 1977-1983 €10,-  Foto
Schaakjaarboek 1977 t/m 1982: H. Bouwmeester & C. van Wijgerden, Spectrum, paperback, in redelijke staat, algebrai. notatie. Een overzicht van de belangrijkste nationale en internationale schaakevenementen gedurende 1977 tot 1982. De voormalige bondstrainers Hans Bouwmeester en Cor van Wijgerden voorzien alle partijen van commentaar. Ook met ronde- en toernooiverslagen, tabellen, uitslagen en resultaten. Deze 6 deeltjes kosten samen €10,-
King's Indian Sämisch Variation: R. Keene Nottingham, 1976 € 2,-  Foto
King's Indian Sämisch Variation: R. Keene, Chess Player, Nottingham 1976, paperback, 80 pagina's, redelijke conditie, Engelse notatie. Het Sämischsysteem ontstaat na de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 Lg7 4.e4 d6 5.f3 en is een methode om het Koningindisch te bestrijden. Het eerste gedeelte gaat over de belangrijkste pionnenstructuren die kunnen ontstaan en de te kiezen strategie in het middenspel. Raymond Keene, Engels GM in ruste, legt door middel van 23 partijen uit hoe bovengenoemde zaken een verbond kunnen smeden. Er bestaat ook een Sämischsysteem in het Nimzo-Indisch en beide zijn genoemd naar de Duitse schaker Frits Sämisch (1896-1975).


Englisch: A. Karpov Hollfeld, 1999 € 7,-  Foto
Englisch: A. Karpov, Beyer Verlag, Hollfeld 1999, paperback, als nieuw, 128 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. Het Engels is een populaire opening die vanwege zijn veelvoud aan ideeën door clubspelers en grootmeesters omarmd wordt. In vele WK-matches speelde de zet 1.c4 een beslissende rol. Anatoli Karpov, de twaalfde wereldkampioen, besloot een boekje open te doen en analyseerde 25 partijen, waaronder enkele persoonlijke. De strategie en tactiek achter deze intrigerende opening wordt door Karpov op een overtuigende manier duidelijk gemaakt.
Halfopen Schaakspelen/Halboffene Spiele: J. Flesch Zutphen, 1984 € 3,-  Foto
Halfopen Schaakspelen/Halboffene Spiele: J. Flesch, Thieme, Zutphen 1984, paperback, 142 pagina's, goede staat, algebrai. notatie. De schrijver toont aan dat openingen ook met minder moeite en onderhoudender kunnen worden aangeleerd. Het onderhavige boek maakt de lezer vertrouwd met het complex van de halfopen verdedigingen op een manier dat gemakkelijk te overzien en te leren is. Daarbij heeft Flesch (1933-1983) zich beperkt tot de meest bestendige systemen. Uitgelegd worden de basisprincipes van de Siciliaanse, Franse, Caro-Kann, Aljechin, Skandinavische en Pircverdediging. De schrijver roept dienstige vragen op - en geeft ook de antwoorden. Dit boek is in het Nederlands en Duits verkrijgbaar en beide uitgaven kosten elk €3,-.
Wereldtweekamp Schaken '87 in  Sevilla: H. Böhm Baarn, 1988 € 4,-  Foto
Wereldtweekamp Schaken '87 in  Sevilla: H. Böhm, Tirion, Baarn 1988, paperback, gebruikte staat, 128 pagina's, algebrai. notatie. In 1987 vond in het Spaanse Sevilla de vierde confrontatie Kasparov-Karpov plaats. Wat onmogelijk leek gebeurde: de tweekamp in Sevilla was nog dramatischer dan de vorige matches. Het boek is op unieke wijze samengesteld uit bijdragen van de toenmalige Nederlandse schaakwereldtop: Donner, Timman, Van der Wiel en vele anderen. De 24 partijen zijn uitvoerig van analyses voorzien.


Praktische Schaaklessen 1 en 3: M.Euwe Amsterdam/Baarn, 1980 € 5,-  Foto
Praktische Schaaklessen 1 en 3: M.Euwe, Meulenhoff/Tirion, Amsterdam/Baarn 1980, paperback, totaal 435 pagina's, algebrai. notatie. Deel 1 begint uit elkaar te vallen, maar deel 3 is nog in prima staat. In het eerste deel de regels en beginselen, toegelicht met allerlei voorkomende wendingen uit de praktijk en 236 opgaven om het eigen inzicht te toetsen. In deel 3 wordt het spel in de openingsfase bezien vanuit het standpunt van wit zowel als zwart. Euwe geeft hierbij adviezen omtrent de juiste partijopzet en geeft ook alternatieven. Alle gangbare openingen worden behandeld, samen €5,-.
Königsgambit Band 2 en 4: H. Harro Dahlgrün Hamburg, 1980 € 10,-  Foto
Königsgambit Band 2 en 4: H. Harro Dahlgrün, Schacharchiv, Hamburg 1980, gebonden met omslag, keurige exemplaren, algebrai. notatie. Deze boeken zijn voornamelijk bedoeld voor de meer romantische spelers. Het Koningsgambiet staat tegenwoordig niet meer zo in de belangstelling als 200 jaar geleden, maar er zijn nog altijd lieden die zich er aan wagen. In deel 2 aandacht en adviezen over het Kieseritzkygambiet, Allgaiergambiet, Rosentretergambiet/Quadegambiet, Cunninghamverdediging en Schalloppverdediging. Deel 4 gaat uitsluitend over het Falkbeertegengambiet. De layout is gelijk aan de Bilguer, dus enigszins onrustig en verwarrend. Deze twee delen kosten samen €10,-.


Losbladige Schaakberichten: M. Euwe, C. v/d. Berg c.s. Hengelo € 8,-  Foto
Losbladige Schaakberichten: M. Euwe, C. v/d. Berg c.s., Nederlands Schaakcentrum Hengelo, ringbanden, algebrai. notatie, redelijke staat. Begin jaren 50 van de vorige eeuw kwam Euwe met een nieuw project. Hij lanceerde de “Losbladige Schaakberichten”, een tijdschrift van losse blaadjes over openingsnieuwtjes die je keurig gerangschikt in ordners kon opbergen. Het bood aandacht aan actuele openingstheorie, geanalyseerde partijen van bekende spelers, midden- en eindspeltheoretische verhandelingen en verscheen 20 keer per jaar. In 1975 hield het op te bestaan, de Joegoslavische uitgave van de Informator bleek een geduchte concurrent. Discendo Discimus heeft nog ongeveer 40 ringbanden beschikbaar met allerhande schaaktechnisch onderricht van ruim 60 jaar geleden en de bandjes kosten per stuk €8,- Bij totale afname is er sprake van een aardige korting. Er staat 1 compleet geanalyseerde partij op een velletje. Als U interesse heeft in b.v. alle Spaanse, Franse of Siciliaanse potjes, dan gaan wij aan de slag om deze bijeen te zoeken en worden U toegestuurd in een ringband.


The Yearbook of Chess 1907, 1908, 1909, 1910, 1911, 1912, 1913, 1915 & 1916: E. A. Michell Londen € 200,-  Foto
The Yearbook of Chess 1907, 1908, 1909, 1910, 1911, 1912, 1913, 1915 & 1916: E. A. Michell, W. H. Watts & A. W. Foster, Londen, gebonden in rood linnen, totaal 2168 pagina's, goede conditie, originele uitgave, Engelse notatie. De Year-books of Chess verschenen ongeveer vanaf 1907 tot 1916. De boeken bevatten geannoteerde partijen die gedurende een specifiek jaar werden gespeeld. Ook kan men toernooiverslagen, tabellen, artikelen en schaakproblemen raadplegen. In de edities van 1908 en 1909 staan de adressen van elke schaakclub in Engeland. De jaargang van 1912 bevat een kalender met geboorte- en overlijdensdata van bekende spelers uit de hele wereld en vanzelfsprekend is een index met spelers/diverse openingen in alle delen aanwezig, acht Engelstalige jaargangen voor €200,-
Sicilian 2. c3 duo: M. Chandler & J. Donaldson Londen/Seattle 1981/1994 € 5,-  Foto
Sicilian 2.c3 duo: M. Chandler & J. Donaldson, Batsford/Chess Enterprises, Londen/Seattle 1981/1994, paperback, redelijke staat, totaal 224 pagina's, figurine notatie, Engelstalig. De Nieuw-Zeelandse GM Murray Chandler (1960) geeft uitleg bij de belangrijkste varianten van de Siciliaanse Alapin in 26 korte hoofdstukken. Hij legt echter wel de nadruk op de zetten 2...d5, 2...Pf6 en 2.... afwijkingen. Inside Chess Opening Novelties (ICON) werd samengesteld door de Amerikaan John Donaldson (1958) en de inhoud bestaat uit 182 partijen uit de grootmeesterpraktijk die beginnen met dit systeem, samen €5,-.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z