Boekenverkoop 5
Toernooiboek voor de Toekomst: R. Olthof Zeist, 2000
€ 10,-  Foto
Toernooiboek voor de Toekomst: R. Olthof, eigen beheer, Zeist 2000, gebonden en als nieuw, 176 pagina's, algebrai. notatie. De gewoonte om een gedegen toernooiboek te maken raakt in deze tijd van Internet in onbruik. Het Toernooi van de Toekomst volgt deze trend niet en komt met een uitgave die teruggrijpt op een oude traditie. Alle activiteiten die rondom deze schaaktienkamp in november 1999 plaatsvonden zijn in dit boek vastgelegd. De partijen vormen de hoofdmoot en worden door de spelers zelf van commentaar voorzien. Winnaar van de tienkamp werd Friso Nijboer, gedeeld tweede werden Ian Rogers en Paul van der Sterren. Een bijzonder aspect is de aandacht voor eindspelcompositie. Het verslag van het Olthof-40 Jubileumtoernooi bevat een keur aan eindspelstudies van een select gezelschap uit binnen- en buitenland. Hoogtepunten uit de Bossche schaakhistorie completeren het beeld van een uniek verjaarstoernooi.
Sicilian 1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. Lb5 Ld7: G. Kosanovic 1998 € 3,50  Foto
Sicilian 1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. Lb5 Ld7: G. Kosanovic, Best Chess Editions, 1998, 100 pagina's, figurine notatie, repertoireboek, goede staat. De totaal onbekende GM uit Servië flansde dit boekje over het Siciliaans in elkaar. Voor alle duidelijkheid: de Rossolimovariant gaat met 2...Pc6. De 53-jarige auteur heeft 82 partijen bijeen gescharreld en voegt daar nog wat varianten aan toe. Al met al een middelmatig boekje, maar je weet nooit wie je er gelukkig mee kan maken.
Queen's Gambit Accepted: K. Smith & J. Hall Dallas, 1995 € 3,-
 Foto
Queen's Gambit Accepted: K. Smith & J. Hall, Chess Digest, Dallas 1995, redelijke staat, paperback, 170 pagina's, algebrai. notatie. In totaal 11 hoofdstukken met diverse 'lijnen' die voorkomen in het Aangenomen Damegambiet, 1. d4 d5 2. c4 dxc4. Hier is sprake van een boek dat snel in elkaar is gesmeten; de gehele indruk is van een treurige oppervlakkigheid. Ook is men ruim omgesprongen met het begrip 'wit', op sommige pagina's staan soms maar 6 regels en dat is ook een manier om een boek van 170 bladzijden te produceren. Het is onvoorstelbaar dat dit item ooit is verkocht voor 41 gulden. Degene die toch geen bezwaar heeft tegen bovenstaande kan het aanschaffen voor de prijs van €3,-.


World Correspondence Chess Championships I-VII: T. Harding Londen, 1979
€ 9,-  Foto
World Correspondence Chess Championships I-VII: T. Harding, Batsford, Londen 1979, hardcover met omslag, 152 pagina's, figurine notatie, goede staat. Dit boek bevat 700 finale-partijen van het wereldkampioenschap correspondentieschaken over de periode 1950-1976. Het eerste wereldkampioenschap werd gehouden in 1950 en eindigde in 1953. De winnaar was de Australische schaker Cecil Purdy. De meeste potjes zijn in korte notatie weergegeven, maar Harding geeft hier en daar nog aanvullende varianten. Verder is het boek doorspekt met diagrammen en tabellen. De huidige wereldkampioen is de Rus Aleksandr Dronov, ter volledigheid. Tegenwoordig wordt er nog steeds correspondentieschaak gespeeld, maar met de komst van diverse sterke schaakprogramma's en databases is de lol er wat af.
Aljechin-Trio: A. Soltis/L. Christiansen 1988/1999 €7,-  Foto
Aljechin-duo: A. Soltis/L. Christiansen, 1988/1999, paperback, totaal 480 pagina's, algebrai./figurine notatie, nette uitvoering. In dit specifieke geval gaat het om twee boekjes. De eerste titel is Beating the Alekhine Defence van de Amerikaan Andrew Soltis. Chess Digest is de uitgeverij van dienst. Het tweede boekje heeft de titel Alekhine's Defence en is een uitgave van Moravian Chess. Het telt 400 pagina's, bestaat uitsluitend uit partijen met korte notatie en is verdeeld in 35 hoofdstukken, ieder met een verschillende variant. Deze twee boekjes kosten samen €7,-.
Das Kandidatenturnier für die Weltmeisterschaft 1956: M. Euwe & W. Muhring Nederhorst, 1980 €7,-  Foto
Das Kandidatenturnier für die Weltmeisterschaft 1956: M. Euwe & W. Muhring, Variant, Nederhorst den Berg 1980, paperback, keurig exemplaar, 192 pagina's, algebrai. notatie. Het kandidatentoernooi dat in 1956 door de F.I.D.E. werd georganiseerd en in Amsterdam afgewerkt was een dubbelrondig toernooi. Er deden tien deelnemers mee en Vasili Smyslov kwam als winnaar tevoorschijn met 11½ punt. De tweede plaats was voor Paul Keres en derde werd David Bronstein, een Russische aangelegenheid dus. Euwe voorziet 90 spannende partijen van diepgravend commentaar en Muhring nam de rondeverslagen op zijn conto. En dat leverde een uitstekend schaakboek op.


A Complete Defence to 1P-K4: B. Cafferty & D. Hooper Oxford, 1979 € 11,- Foto
A Complete Defence to 1P-K4: B. Cafferty & D. Hooper, Pergamon Press, Oxford 1979, paperback, goede staat, 150 pagina's, Engelse notatie, repertoireboek. De Russische verdediging of Petroff-verdediging wordt regelmatig toegepast door het grootmeestergilde. Op clubniveau komt het minder voor omdat het spel snel vervlakt en men deze opening als enigszins saai betiteld. Er wordt door de auteurs ook aandacht besteed aan andere openingen die kunnen ontstaan vanuit de beginzetten, maar het leeuwendeel gaat over het Russisch in al zijn vormen.
Black is Ok: A. Adorjan Boedapest, 1994
€ 8,- Foto
Black is Ok: A. Adorjan, Eigen beheer, Boedapest 1994, paperback, prima staat, 170 pagina's, figurinenotatie. Dit boek is volledig bedoeld voor de schaker achter de zwarte stukken. De Hongaar Adorjan komt op de proppen met partijen die uitsluitend met 1. e4 c5 beginnen. Zo worden het Morragambiet, het vleugelgambiet, Grand Prix, Alapin- en andere systemen door Adorjan zo aangepakt dat aan het eind zwart als winnaar tevoorschijn komt of minstens remise heeft. Een Hongaarse uitgave, maar alles kan simpel nagespeeld worden. Adorjan was zo aardig om het boek te voorzien van een handtekening en een ansichtkaart van Boedapest.


Willem Jan Muhring, Een Tijdsbeeld: F. Henneberke Ijmuiden, 1978 € 4,-
Foto
Willem Jan Muhring, Een Tijdsbeeld: F. Henneberke, Vermande, Ijmuiden 1978, paperback, 376 pagina's, prima staat. Biografie over IM Willem Jan Muhring (1913-1999). Het vreemde is dat de auteur zo'n uitgesponnen boek moest schrijven over iemand die tamelijk onbekend gebleven is in het Hollandse schaakleven. Muhring's grootste wapenfeit bij het publiek kreeg hij door zijn rol als 'aangever' voor Euwe tijdens de Teleac-uitzendingen over de match Spasski-Fischer in 1972. Qua partijen komt de lezer zeker aan zijn trekken, in zijn goede tijd was de hoofdpersoon een actief speler.
Schaken: P. Langfield Utrecht, 1978
€ 3,50 Foto
Schaken: P. Langfield, Spectrum, Utrecht 1978, paperback, goede staat, 96 pagina's. Behalve een historisch overzicht geeft dit boek informatie over alle belangrijke onderdelen van het moderne schaakspel en bekende beoefenaars in heden en verleden. Enorm gedateerd, maar voor de nieuwsgierigen ook leuk om te weten hoe zelf een bord en stukken te vervaardigen. En in welk schaakboek kom je zulke kennis tegen? Met veel tekeningen, enige partijen, foto's en korte levensbeschrijvingen van topspelers die inmiddels geen topspeler meer zijn.


Tschigorin; 9: L. Abramov Hamburg, 1960 € 22,- Foto
Tschigorin; 9: L. Abramov, Wildhagen Verlag, Hamburg 1960, hardcover in rood linnen, mooie staat, algebrai. notatie. Dit boek bevat 400 partijen van Michail Tschigorin (1850-1908). Hij wordt beschouwd als de eerste grootmeester die een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de z.g. Russische schaakschool. Zijn beste prestatie boekte hij te Hastings in 1895, waar hij de tweede plaats behaalde voor Lasker, de toenmalige wereldkampioen. De partijen zijn afgedrukt zonder commentaar en zoals gebruikelijk bij Wildhagen volgt na elke 5 zetten een diagram zodat het mogelijk is om het een en ander zonder bord na te spelen. Een apart inlegvel met uitgewerkte varianten bij sommige potjes kan men achterin aantreffen.
Koop Tjuchem Toernooi 1994 Groningen, 1995 € 6,- Foto
Koop Tjuchem Toernooi 1994: Eigen Beheer, Groningen 1995, paperback, 205 pagina's, figurine notatie, nette staat. Het was twintig jaar geleden een traditie dat medio december een groot schaaktoernooi werd georganiseerd. Zo ook eind 1994. Er verscheen een boek over dit evenement met daarin totaal 219 partijen uit de grootmeestergroep in korte notatie, 30 potjes uit diverse andere groepen, foto's en uitgebreide rondeverslagen door Eric Hoeksema. In het deelnemersveld stuit men op eminente namen als o.a. Koelmans, Delemarre en oud-lid Monté. Er is ook een winstpartij van Willem Goudriaan aanwezig.
Schach Ohne Scheuklappen 5: samenstelling J. Bosch Alkmaar, 2006 € 7,50
Foto
Schach Ohne Scheuklappen 5: samenstelling J. Bosch, New In Chess, Alkmaar 2006, paperback, 142 pagina's, mooi exemplaar, figurine notatie. De serie Secrets of Opening Surprises was een groot succes. Allerhande afwijkingen in de opening kwamen in de deeltjes ter sprake, met de bedoeling om de tegenstander flinke ladingen zand in de ogen te gooien. In deze Duitse vertaling worden 17 zonderlinge openingen behandeld, o.a. de Nadanjanaanval, het Vitolinshgambiet (genoemd naar de Letse aanvalsspeler) en het Slavische tempo-offer. Een keur van grootmeesters is verantwoordelijk voor de desbetreffende hoofdstukken, zoals Nakamura, Kavalek, Tiviakov en Rogozenko.


Wie Spielt man Königsindisch?: D. Levy & K. O'Connell Düsseldorf, 1980
€ 4,- Foto
Wie Spielt man Königsindisch?: D. Levy & K. O'Connell, Walter Rau Verlag, Düsseldorf 1980, paperback, als nieuw, 96 pagina's, Duitstalig. In een tiental hoofdstukken worden in dit repertoireboek op basale wijze de geheimen van het Koningsindisch uit de doeken gedaan. Aan de orde komen de vierpionnenaanval, Sämisch, Averbach, klassiek, Petrosian, fianchetto met e5 en zonder e5, moderne Benoni en het Wolgagambiet. De twee Engelse auteurs leggen aan de hand van voorbeelden uit hoe men deze opening speelt. Diverse onderliggende ideeën en strategische plannen worden voor beide kleuren aangeleverd. Een vriendelijk boekje voor de schaker die meer wilt weten over deze fascinerende opening.
Groningen WK-kwalificatietoernooi PCA 1993 Groningen, 1994
€ 8,-
Foto
Groningen WK-kwalificatietoernooi PCA 1993: Eigen beheer, Groningen 1994, paperback, 278 pagina's, algebrai. notatie, goede staat. Dit boek bevat alle partijen die in Groningen werden gespeeld, dus ook die van het open toernooi en de groepen A en B. De Engelsman Michael Adams en de schaker uit India Vishy Anand wonnen het PCA-toernooi met 7½ uit 11. Er deden tal van grootmeesters mee, het boek bevat veel foto's en rondeverslagen en de meeste partijen zijn afgedrukt d.m.v. korte notatie. De hoofdklassers Erik Hoeksema en Herman Grooten zijn verantwoordelijk voor iets meer uitleg bij sommige cruciale potjes.


Die Weltmeister des Schachspiels 1/2: G. Barcza c.s. Hamburg, 1975 € 16,- Foto
Die Weltmeister des Schachspiels 1/2: G. Barcza c.s., Rattmann, Hamburg 1975, gebonden, goede staat, Duitstalig, 346 pagina's, algebraische notatie. Uit het Hongaars vertaald. In het eerste deel van dit boek komen partijen aan bod van Morphy, Anderssen, Steinitz, Lasker, Capablanca, Aljechin en Euwe. Alle potjes worden door de schrijvers toegelicht. Het tweede gedeelte laat partijen zien van Botwinnik, Smyslov, Tal, Petrosian, Spasski en Fischer. Het eerste hoofdstuk beschrijft in grote trekken de geschiedenis van het schaakspel en de totstandkoming van het wereldkampioenschap.


The c3 Sicilian: G. Lane Ramsbury, 1990 € 2,50
Foto
The c3 Sicilian: G. Lane, Crowood Press, Ramsbury 1990, paperback, gebruikt, 202 pagina's, algebrai./figurine notatie, Engelstalig, repertoireboek. Gary Lane, een Engelse IM, probeert met dit boek aan te tonen om het Siciliaans te bestrijden met 2. c3. Met 40 intensief geanalyseerde partijen tracht hij de lezer te overtuigen. Ooit zei de Georgische GM Roman Dzindzichashvili dat hij 2. c3 een 'sheepish move' vond, maar misschien hebben anderen hier een meer 'genuanceerde' mening over. Het boekje is in ieder geval ter aanschaf verkrijgbaar voor €2,50.


E.C.O. Busted: S. Pickard Dallas, 1993 € 7,- Foto
E.C.O. Busted: S. Pickard, Hays Publishing, Dallas 1993, paperback, gebruikt, 240 pagina's, algebrai. notatie. De Encyclopedia of Chess was sinds 1977 aan een herziening toe en E.C.O Busted voorziet in die behoefte. In totaal 535 weerleggingen, herwaarderingen, nieuwtjes, verbeteringen en correcties in diverse verschillende openingen komen aan de orde. Verder kan dit boek een aanvulling vormen voor de aandachtige student om bepaalde stellingen verder uit te werken en te analyseren.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z