Boekenverkoop 4
Blick Nach Draussen: L. Steinkohl Wiesbaden, 1948
€ 5,- Foto
Blick Nach Draussen: L. Steinkohl, Limes Verlag, Wiesbaden 1948, paperback in redelijke staat, 64 pagina's, algebrai. notatie. Een verzameling van 60 partijen die werden gespeeld in Rusland, Noord-Amerika en Zuid-Amerika de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog. De schrijver geeft geen uitvoerige analyses, wel bericht hij waar het een en ander plaatsvond en weet hij iets noemenswaardigs te vertellen bij elk potje.
Handbuch des Schachspiels: P. R. von Bilguer Leipzig, 1916
€ 65,-
 Foto
Handbuch des Schachspiels: P. R. von Bilguer, Von Veit, Leipzig 1916, gebonden, redelijke staat, 1040 pagina's, algebrai. notatie. Ooit het meest bekendste en invloedrijkste schaakboek. Paul Rudolf von Bilguer (1815-1840) was een Duits schaker en theoreticus en een van de sterkste spelers van zijn tijd. Helaas stierf Bilguer vlak voor zijn 25ste verjaardag en kon hij zijn belofte niet inlossen, maar werd hij wel opgemerkt vanwege dit boek. De Duitse schaakmeester Tassilo von Heydebrand und der Lasa (1818-1899) zette zijn werk voort en het werd in 1843 gepubliceerd. Bilguer stond bekend als enige schrijver, maar het is geen geheim dat de meeste arbeid werd verricht door von der Lasa. Het boek bevat een veelvoud aan openingsvarianten, valletjes en trucjes die inmiddels (bijna) niet meer toepasbaar vanwege hun beperkte houdbaarheid. De Bilguer is gelijkwaardig aan de hedendaagse M.C.O. en is rijk aan lange kolommen met variantenreeksen, zijtakken en voetnoten.


The Quickest Chess Victories of all Time: G. Burgess Londen, 1998
€ 7,50 Foto
The Quickest Chess Victories of all Time: G. Burgess, Cadogan, Londen 1998, paperback, gloednieuw, 224 pagina's, figurinenotatie. Dit boek bevat een uitstekende en overvloedige collectie van partijen die binnen 13 zetten of minder beslist werden. De schrijver geeft grondige varianten bij de fouten en hoe die vermeden kunnen worden, en is een onmisbare gids om 'grapjes' in de opening uit de weg te gaan. Verder kan het U helpen om hardvochtiger met de vijand om te springen.


Winning Chess Traps: I. Chernev New York, 1946 € 12,- Foto
Winning Chess Traps: I. Chernev, Chess Review, New York 1946, gebonden, omslag in slechte staat, algebrai. notatie. De Amerikaanse auteur Irving Chernev (1900-1981) was een sterk speler en zijn leven lang gegrepen door het spel. Hij schreef ongeveer 20 uitstekende schaakboeken en voor Winning Chess Traps vergaarde hij 300 openingsvalletjes. Op elke bladzij staat 1 geniepigheidje, met onderaan de pagina de correcte speelwijze en aanvullende varianten.
Encyclopaedia of Chess Openings Olomouc, 1996-1998 € 8,- Foto
Encyclopaedia of Chess Openings: Olomouc 1996-1998, geniet, figurine notatie, goede staat. Totaal acht deeltjes. Koningsindisch, Schots, 2 deeltjes Grunfeld, 2 deeltjes Siciliaans Nimzowitsch, Siciliaans Sveshnikov en Siciliaans Morragambiet. Elk boekje behandelt diverse varianten en bevat ongeveer 450 potjes in korte notatie. Deze acht onderhoudende brochures zijn te koop voor €8,-

 
Combinaties uit de Schaakpartij: L. Prins Den Haag, 1935 € 8,-
Foto
Combinaties uit de Schaakpartij: L. Prins, Van Goor, Den Haag 1935, paperback, rug beschadigd, 104 pagina's, reguliere notatie. In dit leerboek krijgt de lezer 43 posities uit de praktijk voorgeschoteld. De opdracht is voor degene die aan zet is het sterkste vervolg te vinden. Het tweede gedeelte van het boek is besteed aan de oplossingen. Lodewijk Prins laat zien hoe de positie tot stand kwam door de voorafgaande zetten te tonen, en geeft de oplossingen d.m.v. uitleg en verklarende varianten. Dit aardige boekje is een overduidelijk eerbewijs aan Euwe, en ook erg leerzaam voor wie er oog voor heeft.
Trends in the...: diverse auteurs 1989-1998
€ 9,-
Foto

Trends in the....: diverse auteurs, Trends Publications, geniet, Engelstalig, algebrai./figurine notatie, goede staat. Gemiddeld bevat een Trendsdeel 38 bladzijden en ze werden uitgegeven tussen 1989 en 1998. Elke brochure bevat 100 partijen van een bepaalde opening. Er zijn er nog 20 beschikbaar en de prijs is €0,50 per stuk. De volgende deeltjes zijn te koop: g3 Grunfeld 2, Najdorf 3, Alekhine Defence, Sveshnikov 1 en 2, Anti-Sicilian, Scheveningen, Torre & Trompovsky 1 en 3, Modern Benoni, Grunfeld Exchange, Grunfeld without cd5:, Sicilian Lb5, 2.c3 Sicilian vol. 1 & 2, Kalashnikov, Catalan, Flank Openings en  Scandinavian Defence. Bij totale afname €9,-Hoogoventoernooi 1973: W. Andriessen 1973 € 2,- Foto
Hoogoventoernooi 1973: W. Andriessen, Schaakbulletin, paperback, 74 pagina's, redelijke staat, algebraisc. notatie. In dit boekje staan alle partijen in korte notatie die tijdens dit toernooi werden gespeeld. Sommige deelnemers, waaronder Sosonko, Tal en Ribli, namen een aantal partijen onder handen en voorzagen ze van commentaar. Tal won het toernooi met 10½/15. Er deden in deze editie een aantal Nederlandse spelers mee zoals Donner, Ree en Sosonko, maar die konden geen indruk maken.
Euwe Slaagt!: H. Kmoch Amsterdam, 1937 € 8,- Foto
Euwe Slaagt!: H. Kmoch, Salm & Co, Amsterdam 1937, gebonden, goede conditie, maar met enkele potloodaantekeningen, algebrai. notatie, 206 pagina's. De publicatie vond plaats in het jaar dat Euwe zijn wereldtitel weer moest afstaan aan Aljechin. We spreken dus over 1937. De schrijver, vriend en secondant, zocht 144 partijen bijeen die Euwe vanaf 1912 gespeeld had. Ook beschrijft hij zeer lezenswaardig diens stormachtige opkomst in de Nederlandse schaakwereld. Slechts hier en daar worden de zetten van commentaar voorzien. Het boek geeft een goed beeld hoeveel inzicht en talent de jonge Euwe bezat.


The Grünfeld Defence: W. Hartston Londen, 1973 € 6,- Foto
The Grünfeld Defence: W. Hartston, Batsford, Londen 1973, gebonden met omslag, goed exemplaar, Engelse notatie, 192 pagina's. Bill Hartston geeft in dit boek zijn visie op de verschillende manieren hoe de Grünfeld-opening te spelen. Diverse schema's, systemen en afwijkingen hebben een plekje in dit boek verworven en worden door de auteur uitgewerkt, zoals de ruilvariant, Russische systeem, klassieke systeem, gesloten en 4.lg5, fianchettovariant en Neo-Grünfeld. Verder staan de lezer 83 complete partijen ter beschikking. In de 70-er jaren van de vorige eeuw gold dit boek als een standaardwerk, maar de openingstheorie heeft zich in voorbije jaren verder ontwikkeld.
Wiener Schachzeitung 1925/1926: R. Wahle & A. Lewit Wenen 1925/1926 € 70,- Foto
Wiener Schachzeitung 1925/1926: R. Wahle & A. Lewit, Wenen 1925/1926, niet de originele groene omslag met gouden letters, maar een goed exemplaar, boekblok enigszins verkleurd, 376 en 384 pagina's, algebraische notatie. Toernooiverslagen- en tabellen, foto's, problemen en studies, impressies van spelers, de Wiener Schachzeitung was het toonaangevende tijdschrift gedurende vele jaren voor en na de Eerste Wereldoorlog. De liefhebber kan in dit kloeke deel veel moois aantreffen qua partijen en sfeertekeningen van hoe het schaakleven reilde en zeilde in Duitsland en Oostenrijk tijdens het interbellum.
Wiener Schachzeitung 1927: R. Wahle & A. Lewit Wenen, 1927 € 25,- Foto
Wiener Schachzeitung 1927: R. Wahle & A. Lewit, Wenen 1927, gebonden en in goede conditie, boekblok aan de zijkanten enigszins verkleurd, 384 pagina's, algebraische notatie. Toernooiverslagen- en tabellen, foto's, problemen en studies, impressies van diverse spelers die gedurende deze periode aktief waren. De Wiener Schachzeitung was vele jaren het meest vooraanstaande tijdschrift voor en na de Eerste Wereldoorlog.


Avro Schaaktoernooi 1973: M. Euwe Bussum, 1973 € 3,- Foto
Avro Schaaktoernooi 1973: M. Euwe, Unieboek bv, Bussum 1973, paperback, aantal losse pagina's, 160 pagina's, algebraische notatie. 35 jaar na het fameuze Avro-toernooi van 1938 kwamen opnieuw acht spelers bijeen, o.a. Ulf Andersson en Jan Timman, waarvan men in die tijd hoge verwachtingen had. Zij kwamen echter nog wat parate schaakkennis tekort. De Hongaar Szabo en de Rus Geller schreven het toernooi gedeeld op hun naam. In dit aardige boekje staan alle partijen met analyses, rondeverslagen/impressies en een aantal foto's en tekeningen van de spelers. De deelnemers zelf waren verantwoordelijk voor het commentaar bij de partijen.
French Defence: Tarrasch Variation: R. Keene & S. Taulbut Londen, 1980 € 2,50 Foto
French Defence: Tarrasch Variation: R. Keene & S. Taulbut, Batsford, Londen 1980, paperback, 100 pagina's, enigszins vergeeld, figurine notatie. Anatoli Karpov speelde deze opening bij voorkeur toen hij nog wereldkampioen was. Na de zetten 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pd2 worden diverse varianten en voortzettingen door de beide auteurs uitvoerig behandeld. Raymond Keene was 30 jaar geleden een sterke grootmeester en organisator, en kreeg in 1985 een hoge Engelse onderscheiding. Shaun Taulbut is voormalig Europees kampioen en IM en bestiert tegenwoordig het tijdschrift British Chess Magazine.
Diverse tijdschriften en artikelen van Maarten van Zetten


Fotos
Maarten van Zetten, regelmatig spelend voor het eerste van DD 1, heeft nog een aantal complete en incomplete oude jaargangen van Schakend Nederland en mappen met schaakartikelen in de aanbieding. Voor degene die hier interesse in heeft is het misschien handig om direct met hem in verbinding te treden. Zijn telefoonnummer is 079-3429051 en zijn emailadres maartenvanzetten@hotmail.com. Maar U kunt ook contact zoeken met webmaster Stefan Boeters of met Leen Spaans.
» Tijdschriften en artikelen van Maarten van Zetten


Sizilianisch Drachensystem: L. Polugajewski & E. Gufeld Berlin, 1982 € 4,- Foto
Sizilianisch Drachensystem/Geschlossene Variante: L. Polugajewski & E. Gufeld, Sportverlag Berlin 1982, gebonden met omslag, 250 pagina's, redelijke staat, Duitstalig. Het grootste gedeelte in dit boek gaat over de Siciliaanse draak met 2..g6. Verder behandelen Lew Polugajewski en Eduard Gufeld, ooit twee sterke Russische GM's, het systeem met 4.Dxd4 en de gesloten variant 1e4 c5 2Pc3 pc6 3g3 g6. Oude theorie, maar voor degene met interesse is dit zeker geen slechte keuze en dat voor het vriendelijke bedrag van €4,-.
Skandinavisch und Jugoslawisch: R. Schwarz Hamburg, 1969 € 7,- Foto
Skandinavisch und Jugoslawisch Band 26: R. Schwarz, Rattmann, Hamburg 1969, hardcover, algebraische notatie, goede staat, Duitstalig. De boeken van Rolf Schwarz hadden in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een goede reputatie. Over bijna elke opening in het schaakspel werd wel een boek gepubliceerd. In Band 26 komen het Skandinavisch en het Joegoslavisch aan bod, de laatste staat tegenwoordig bekend als de Pircverdediging. De bijbehorende varianten zijn nauwkeurig uitgewerkt en 150 complete partijen uit de praktijk zijn meegenomen om een en ander te verduidelijken.


Weltgeschichte des Schachs 4: G. Pollak Hamburg, 1968 € 25,- Foto
Weltgeschichte des Schachs 4: G. Pollak, Wildhagen Verlag, Hamburg 1968, gebonden in rood linnen, 280 pagina's, algebraische notatie. Adolph Anderssen (1818-1879) werd geboren in Breslau en was een Duits schaker. In 1851 won hij een sterk toernooi in Londen, dat als officieus wereldkampioenschap schaken beschouwd mag worden. Hij verloor in 1858 van Morphy (+2-7=2) en raakte zijn 'titel' weer kwijt, maar in 1862 werd hij voor de tweede keer wereldkampioen. In 1861 speelde hij voor het eerst met een tijdslimiet, wat het spel meer vaart gaf. Een match tegen Steinitz ging in 1866 verloren met 8-6. De aanpak in dit boek is hetzelfde als andere boeken van Wildhagen Verlag, dus met om de 5 zetten een diagram. Er staan 604 partijen in dit boek, met als meest voorkomende opening het Koningsgambiet, Italiaans en Evansgambiet.
Opening for White According to Kramnik 1.Nf3, vol. 3 Sofia, 2001 € 12,-  Foto
Opening for White According to Kramnik 1.Nf3, vol. 3: A. Khalifman, Chess Stars, Sofia 2001, 302 pagina's, algebrai./figurinenotatie. Repertoireboek. Na 1. Nf3 kan het spel zich in diverse mogelijkheden vertakken. In deel 3, geschreven door ex-FIDE wereldkampioen Alexander Khalifman, worden een aantal antwoorden op wit's eerste zet bekeken. Zoals het Maroczy systeem (1. Nf3 c5 2. c4 g6), Engels met 1. .. c5, moderne verdediging, Hollands en wat ongebruikelijke zijvarianten. Het is voorzien van enkele notities, maar verder zo goed als nieuw. Kramnik is een voorstander van 1.Nf3, waarschijnlijk is het boek in samenwerking met hem geschreven. Geen eenvoudige kost, ingewikkelde analyses, moeilijke varianten en meer bedoeld voor spelers met een bovenmodaal Elo.
Tournooiboek 16e Kampioenschap Rusland ? € 15,- Foto
Tournooiboek 16e Kampioenschap Rusland: Uitgeverij Schaakmat, gebonden, 72 pagina's, algebraische notatie, enigszins verkleurd, maar in redelijke conditie. Er staan 171 partijen in dit boek, de meeste in korte notatie. Sommige potjes worden wat uitgebreider van commentaar voorzien en meestal door een van de betrokken spelers. Geen verdere informatie over de samensteller van het boek, hoewel de naam van Haje Kramer een paar keer opduikt. De volgende deelnemers kwamen opdagen voor het Russische kampioenschap van 1948; Bronstein, Kotov, Furman, Flohr, Tolush, Bondarevsky, Keres, Taimanov, Aronin, Panov, Alatortsev, Ragozin, Levenfish, Averbach, Cholmov, Lilienthal, Ilivitsky en Lissitsin. Bronstein/Kotov gedeeld eerste met 12/19, Taimanov/Aronin laatste met 6 punt.


Praktische Schaaklessen 3: M. Euwe Amsterdam, 1980
€ 2,50 Foto
Praktische Schaaklessen 3: M. Euwe, Meulenhoff, Amsterdam 1980, paperback, gebruikt, algebraische notatie. In dit deel wordt de openingsfase bezien vanuit het standpunt van wit zowel als zwart. De Nederlandse oud-wereldkampioen geeft hierbij allerlei adviezen ontrent de juiste partijopzet, maar zet daarbij ook veel alternatieven uiteen. Alle gangbare openingen worden behandeld: open, halfopen, gesloten, halfgesloten en flankspelen. Voornamelijk geschreven voor de beginner.
Botwinnik 23: E. Wildhagen Berlijn, 1959 € 22,50
Foto
Botwinnik 23: E. Wildhagen, Wildhagen Verlag, Berlijn 1959, gebonden in rood linnen, algebraische notatie, goede staat. Met een voorwoord van de auteur, Duitstalig. Er staan 400 partijen van Botwinnik (1911-1995) in dit deel. Het omvat de periode 1924 tot 1958, dus U bent toeschouwer en deelnemer van de prille eerste stappen tot de hoogste titel die hij zou behalen in 1948. Met veel diagrammen wat het naspelen vergemakkelijkt. Achterin een aparte brochure met aanmerkingen en uitleg van de drievoudige wereldkampioen bij enkele van zijn diepste en moeilijkste partijen.
Die Blockade: A. Nimzowitsch Berlijn, 1925 € 30,- Foto
Die Blockade: A. Nimzowitsch, Schachverlag Kagan, Berlijn 1925, paperback, 50 pagina's, algebraische notatie, in slechte staat. "Eerst in bedwang houden, dan belemmeren, tenslotte uitschakelen!" was het motto van de beroemde schrijver en aspirant wereldkampioen schaken Aron Nimzowitsch. Dit boekje wordt beschouwd als voorloper van zijn latere werken Mein System en Die Praxis Meines System. In Die Blockade krijgt de lezer een beeld van het schaken in de jaren twintig van de vorige eeuw en speciaal de jaren 1923-1924. De filosofie die Nimzowitsch, peetvader van het modernisme ontwikkelde, worden in dit boekje met partijen aanschouwelijk gemaakt. Nimzowitsch's inzichten zijn tegenwoordig nog altijd relevant en belangrijk studiemateriaal voor de speler die vooruitgang wil boeken.
Les Echecs Spectaculaires: A. Haïk & C. Fornasari Parijs, 1987 € 8,- Foto
Les Echecs Spectaculaires: A. Haïk & C. Fornasari, Albin Michel, Parijs 1987, paperback, 262 pagina's, Franse notatie, gebruikt, fruitvlekken aan zijkant. Zoals de titel al aangeeft staan er in dit Franstalige boek 50 ''spectaculaire'' partijen die in de loop der jaren werden gespeeld. Partijen die bekend zijn, maar ook komen er een aantal onbekende potjes voorbij, zoals Kramer-Haïk en Diemer-Tromsdorff. Ook Donner heeft een plaatsje in het boek gekregen met zijn beroemde verliespartij in Buenos Aires tegen Liu Wen Che. Na elke partij volgen er een tweetal studies en problemen met oplossing. Iets meer info over de twee schrijvers? Aldo Haïk werd Frans kampioen in 1972 en 1983 en is niet erg actief meer, Fornasari blijkt een specialist in studies te zijn. Geen groots boek, Franstalige boeken hebben af en toe dezelfde kwaliteiten als Franse schakers, vaak middelmatig en nooit echt hemelbestormend.


The Sicilian Pelikan: E. Sveshnikov Londen, 1989
€ 3,- Foto
The Sicilian Pelikan: E. Sveshnikov, Batsford, Londen 1989, paperback, 280 pagina's. Repertoireboek, lichtelijk vergeeld. Men spreekt van de Pelikaanvariant na de zetten 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 e5. Zwart is bereid om wit de betere pionnenstructuur te gunnen in ruil voor actief stukkenspel. Dit resulteert in complexe posities met talrijke mogelijkheden voor beide spelers en levert vaak partijen op die bol staan van spanning. Het boek werd samengesteld door Evgenny Sveshnikov en het kan worden beschouwd als een eerste stap naar wat later bekend zou worden als de Sveshnikovvariant.
Aus Vergangenen Zeiten: L. Bachmann Berlijn, 1924 € 80,-
Foto
Aus Vergangenen Zeiten: L. Bachmann, Kagan Verlag, Berlijn 1924, hardcover in goede staat, 388 pagina's, algebrais. notatie. In dit boek wordt de ontwikkeling van het schaakspel gevolgd in Duitsland, Oostenrijk/Hongarije (de Donaumonarchie) gedurende de periode tussen 1835 en 1860. Ludwig Bachmann (1856-1937) was een Duits schaakhistoricus en gold als een van de productiefste auteurs van zijn tijd. Voor dit boek verzamelde hij 216 redelijk onbekende partijen en tussen de bedrijven door weet hij veel te vertellen over diverse spelers die in die periode actief waren. Het commentaar bij de partijen is heel summier gehouden.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z