Boekenverkoop 3

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z
  

Sizilianisches Flügel-Gambit: R. Schwarz Heidelberg, 1984 € 9,- Foto
Sizilianisches Flügel-Gambit: R. Schwarz, Rudi Schmaus, Heidelberg 1984, paperback, 72 pagina's, algebraische notatie, in redelijke staat, maar ietwat verkleurd. Wit gooit er in deze opening gelijk een pion tegenaan voor snelle ontwikkeling van zijn stukken. Na de zetten 1.e4 c5 2.b4 staat het vleugelgambiet van het Siciliaans op het bord, een geliefde speelwijze van de Amerikaan Frank Marshall. In dit boekje staan 50 partijen met licht commentaar die ooit in de praktijk zijn gespeeld met dit systeem. Ook Paul Keres speelde het af en toe, maar meestal tijdens correspondentiepartijen. Hij lastte dan wel eerst de zet 2.Pf3 in, en als zwart dan 2... d6 speelde volgde 3.b4. Voor de avonturiers onder ons.
A Thousand End-Games Vol. 1: C. E. C. Tattersall Leeds, 1910 €45,- Foto
A Thousand End-Games Vol. 1: C. E. C. Tattersall, BCM Leeds 1910, 212 pagina's, softcover, Engelse notatie, potloodaantekeningen van de vorige eigenaar, erg slechte staat, zou gerestaureerd moeten worden. Zeldzaam eindspelboek, meer dan een eeuw oud. C. E. C. Tattersall (1877-1957) schreef A Thousand Endgames, Volume 1, in 1910. Het was het eerste boek in de Engelse taal uitsluitend gewijd aan eindspelen. De schrijver was een sterk schaker en speelde voor de universiteit van Cambridge. De hoofdstukken die in dit boek worden behandeld betreffen het volgende: een verzameling van 480 eindspelstudies door verschillende componisten, koning en pionnen eindspelen, paard eindspelen, loper eindspelen, eindspelen met lopers en paarden, toren(s) en pion(nen) en toren/pion versus toren/paard eindspelen. Oplossingen achterin het boek, pagina's 141-211. Dit is het eerste deel, het tweede heeft een nieuwe eigenaar gevonden.


Der Bayerische Schachbund, Chronik & Festschrift: A. Diel Hollfeld, 2000
€ 10,- Foto
Der Bayerische Schachbund, Chronik & Festschrift: A. Diel, Beyer Verlag, Hollfeld 2000, gebonden en in goede staat, 296 pagina's, met enige aantekeningen. Ter ere van het 100-jarig bestaan van de Beierse schaakbond werd deze kroniek samengesteld door de schaakjournalist Alfred Diel (1924-2013). De aandachtige lezer komt meer te weten over de ontwikkeling en geschiedenis van het schaken in Beieren, meesterpartijen uit het verleden, opleiding en jeugdspelers, probleemschaak, overzicht van beste spelers met biografische gegevens en regulier weergegeven partijen, getallen, data, feiten en veel foto's en dit alles afgedrukt op glanzend papier.
Starting out: the Grünfeld: J. Aagaard Londen, 2004
€ 7,-
Foto
Starting out: the Grünfeld: J. Aagaard, Everyman Chess, Londen 2004, paperback, 176 pagina's, algebrai. notatie, goede staat, maar voorzien van notities met marker. Voor degene die de Grünfeld op zijn repertoire wil zetten kan dit boek van waarde zijn. Zwart laat wit het centrum om dit na verloop van tijd aan te tasten. De Deense IM Jacob Aagaard legt de belangrijkste ideeën uit achter deze dynamische speelwijze en doorspekt het boek met tips en waarschuwingen voor de speler die deze specifieke opening wil gaan spelen.


Oude Informators 8 t/m 84: A. Matanovic Belgrado, 1970-'97 €1,50 Foto

Oude Schaakinformators 8 t/m 84: A. Matanovic, Belgrado 1970-1997, paperback, oudere exemplaren in matige staat, recentere exemplaren in goede conditie, figurine notatie. Flink aantal Informators in de aanbieding, misschien interessant voor degene die liever een boek ter hand nemen en een hekel hebben om naar een beeldscherm te turen. De Schaakinformator verschijnt ongeveer 3 keer per jaar. Het idee is oorspronkelijk ontstaan in voormalig Joegoslavië, en men begon in 1966 met publiceren. De opzet was om de meest aansprekende partijen en theoretische nieuwtjes van topspelers te bundelen. Deze oude nummers zijn per stuk te koop voor €1,50

Sowjetschach I: A. Kotov & S. Flohr Hamburg, 1960 € 19,-
Foto
Sowjetschach I: A. Kotov & S. Flohr, Wildhagen Verlag, Hamburg 1960, gebonden in rood linnen, algebraische notatie, in prima staat. Al deze 400 partijen die in dit boek voorkomen werden gespeeld door Russische schakers tussen 1917 en 1935. Niet de absolute top is aan zet, maar toch spelers met een respectabel elo. En dat maakt het leerzaam en leuk om de potjes na te spelen. Zoals gebruikelijk bij dit Duitse uitgevershuis wordt na vijf zetten een diagram geplaatst. De meest aansprekende partijen hebben een aparte bijlage met uitleg gekregen die verzorgd werd door de beide samenstellers, twee Russische GM's.


Wiener Schachzeitung 1933: redactie A. Becker Wenen, 1933 € 30,-
Foto
Wiener Schachzeitung 1933: redactie A. Becker, Wenen 1933, gebonden in rood linnen, Duitstalig, algebraische notatie, 386 pagina's, in goede staat, met diagrammen, foto's, partijen van toonaangevende spelers uit de jaren dertig van de vorige eeuw en tabellen, probleemrubriek en index.
Schachkongress Teplitz-Schonau 1922: Inspektor J. Schorr Teplitz, 1923 € 100,- Foto
Schachkongress Teplitz-Schonau 1922: Inspektor J. Schorr, SelbstVlg des Deutschen Schachklubs, Teplitz-Schönau-Turn 1923,  gebonden, 664 pagina's, enigszins vergeeld, zeldzaam. Complete partijverzameling van het internationale meestertoernooi te Teplitz-Schönau. Deelnemers waren Grünfeld, Johner, Kostitsch, Maroczy, Mieses, Réti, Rubinstein, Sämisch, Spielmann, Tarrasch, Tartakower, Teichmann, Treybal en Wolf. Ook is er aandacht voor het eerste internationale probleemtoernooi met veel opgaven en diagrammen. Met talrijke foto's, tekeningen en tabellen. Winnaars van het toernooi werden Réti en Spielmann met 9 uit 13.Kombinationen: K. Richter Berlijn, 1965 € 5,- Foto
Kombinationen: K. Richter, Walter de Gruyter & Co. Berlijn 1965, 176 pagina's, algebraische notatie, in redelijke staat. Kurt Richter (1900-1969) was een Duitse schaker. In 1935 werd hij kampioen van Duitsland en 15 jaar later FIDE-meester. Helaas voor hem bereikte hij zijn top in een periode dat men wel wat anders te doen had dan te schaken. Hij had een schaakrubriek in de Deutsche Allgemeine Zeitung en was de schrijver van een aantal schaakboeken. De schrijfsels van Richter zijn de moeite waard, hij had de gave om op een beknopte manier kennis over te brengen. In dit boek zijn 399 middenspelsituaties bijeengebracht en de auteur laat zien op welke manier een bepaalde stelling gekraakt moet worden. Handig voor spelers die moeite hebben met het middenspel.
8e Interpolis Schaaktoernooi 1984: V. Hort & R. Verhoeven Tilburg, 1985 € 5,- Foto
8e Interpolis Schaaktoernooi 1984: V. Hort & R. Verhoeven, Interpolis, Tilburg 1985, paperback, 192 pagina's, in redelijke staat. Algebraische notatie. De rondeverslagen in dit boek werden verzorgd door 11 verschillende journalisten, o.a. J. J. Lindner, die nog steeds aktief is voor DD 2. Vlastimil Hort nam de partij-analyses voor zijn rekening. De Engelsman Anthony Miles werd winnaar met 8/11. Hübner, Ribli, Toekmakov en Beljavsky werden gedeeld tweede met 6½ punt. Er deden aan dit toernooi drie Nederlanders mee, Timman, Sosonko en Van der Wiel. De eerste in dit rijtje behaalde 5½ punt, en dat viel al met al toch wat tegen.
Wiener Schachzeitung 1931: redactie A. Becker Wenen, 1931 € 30,- Foto
Wiener Schachzeitung 1931: Redactie A. Becker, Wenen 1931, complete jaargang, gebonden in rood linnen, 388 pagina's, in goede staat.


Groningen 1946: M. Euwe & H. Kmoch Groningen, 1947 € 15,- Foto
Groningen 1946: M. Euwe & H. Kmoch, Niemeijer's uitgeversmaatschappij, Groningen 1947, gebonden en in redelijke staat, 388 pagina's, algebraische notatie.Het was een mirakel dat een dergelijk groot toernooi georganiseerd kon worden, 15 maanden na de oorlog. Het was ook het eerste toernooi waar een nieuwe lichting Russische grootmeesters aan de deur klopte. En ze waren zeer succesvol. Botwinnik veroverde de eerste plaats met 14½ uit 19, Smyslov werd derde, Isaac Boleslavsky en Salo Flohr gedeeld zesde en zevende. Het was tevens het begin van de Russische suprematie in het internationale schaak. Euwe behaalde een prachtige tweede plaats. In dit boek staan 190 partijen met licht commentaar van de oud-wereldkampioen en zijn secondant.
Les Prix de Beauté Aux Echechs: F. Le Lionnais Parijs, 1951 € 28,- Foto
Les Prix de Beauté Aux Echechs: F. Le Lionnais, Payot, Parijs 1951, paperback in redelijke staat, 508 pagina's, Franse notatie. In vroeger tijden werd een schoonheidsprijs uitgeloofd voor de mooiste partij die tijdens een toernooi of match was gespeeld. Dit boek is een goede keus voor wie fraaie staaltjes van schaakkunst wil naspelen. De schrijver zocht een groot aantal partijen die een schoonheidsprijs verdienden bij elkaar die vanaf 1876 tot 1949 werden uitgereikt. Met veel verklarende tekst en uitleg bij de partijen, echter wel in het Frans. Met een aanbeveling door Cathy van der Mije-Nicolau, vijf keer Nederlands kampioen bij de vrouwen.
Schaken voor je Plezier: H. Bouwmeester Kampen, 1990 € 8,- Foto
Schaken voor je Plezier: H. Bouwmeester, La Riviere & Voorhoeve, Kampen 1990, 175 pagina's, paperback in goede conditie, algebraische notatie. Dat alle grote meesters op hun tijd blunders maken, is door de tijd bewezen. Het is een troost voor ons minder begaafden. Multatuli had er een mooie zin voor: 'Als een hardloper een been breekt, is het feest bij de kruipers'. Het spel kan wreed zijn, want in een fractie van een seconde kan je het werk van vele uren uit het raam mikken. Maar meestal is het juist diezelfde menselijke fout, die de rijkdommen van het schaakspel in het volle licht zet. Hans Bouwmeester verzamelde samen met Ignace Hendriks 100 kapitale blunders, gerangschikt vanaf 1896 tot 1990. Ook laten zij zien hoe het dan wel had gemoeten. Een vermakelijk boek.


101 Partijen v/h. Europees Schaaktournooi Hilversum 1947: M. Euwe & L. Eggink KNSB, 1947 € 7,50 Foto
101 Partijen v/h. Europees Schaaktournooi Hilversum 1947: M. Euwe & L. Eggink, KNSB 1947, gebonden en in goede staat, 208 pagina's, algebrai. notatie. Het was ontzettend fraai weer, 15 juli 1947. Men sprak van een hittegolf en eigenlijk geen doen om binnen te zitten en een potje te schaken. Toch waren 14 deelnemers in Hilversum samengekomen om in alle ernst de degens te kruisen. Theo van Scheltinga vertegenwoordigde Nederland en behaalde een nette derde plaats. De eerste plaats ging naar O'Kelly de Galway met 10½ uit 13. Eggink schreef de rondeverslagen en Euwe hield zich bezig met het commentaar bij de partijen. De laatste plaats was stevig in handen van de Ier O'Sullivan, hij kwam op ½/13. Een verklaring hiervoor kan zijn dat sommige spelers moeite hebben met schommelingen in temperatuur.
Schachecho diverse jaargangen: O. Katzer 1955-1978 € 15,- Foto
Schachecho diverse jaargangen: O. Katzer, gebonden en in goede staat, Duitstalig. Schachecho was in het verleden een vooraanstaand Duits tijdschrift met een groot aantal GM's onder de medewerkers, o.a. Euwe, Keres, Pachman, Flohr en Unzicker. Het magazine werd rijkelijk voorzien van nieuws uit binnen- en buitenland, partijen, tabellen, toernooiverslagen en foto's, aankondigingen van verschillende toernooien, boekbesprekingen, probleemschaak en studies. Dus voor een ieder was er wel iets van zijn of haar gading te vinden. De volgende jaargangen zijn nog beschikbaar: 1955, 1965, 1966, 1968 en 1969, 1977, 1978 en de prijs is per jaargang €15,-
The Sveshnikov Sicilian: M. Krasenkov Londen, 1996 € 5,-
Foto
The Sveshnikov Sicilian: M. Krasenkov, Cadogan, Londen 1996, paperback, 160 pagina's, goede conditie, figurine notatie, repertoireboek. De Poolse GM Mikhail Krasenkov (1963) stelde dit boek samen voor club en toernooispelers en is geschreven voor beide kleuren. Achterin vindt men 40 partijen uit de grootmeesterpraktijk, met o.a. potjes van de auteur. De laatste jaren staat de Sveshnikov niet meer zo in het spotlicht, maar voor clubspelers die deze gecompliceerde speelwijze willen toepassen is dit boek een redelijke aanvulling op de wildgroei die over deze opening is verschenen.


New In Chess Yearbooks: div. auteurs Alkmaar, 1991-1999 €3,- Foto

New In Chess Yearbooks: div. auteurs, Alkmaar 1991-1999, paperback, figurine notatie. Wie aspiratie heeft om een sterke clubspeler of desnoods wereldkampioen te worden zal beslagen ten ijs moeten komen en veel moeten studeren. De New in Chess Yearbooks kunnen daarbij behulpzaam zijn. De volgende Yearbooks zijn in de aanbieding: 19, 22, 24, 26, 27, 30, 33, 36, 73, 74, 75, 76 en 83. Elk jaarboek bevat een grote diversiteit aan openingen en partijen van toonaangevende spelers. De boeken zijn in goede staat en kosten per stuk €3,-.

Siciliaans A/B: G. Ligterink/C. Baljon/P. Boersma Amsterdam, 1980/81 € 5,-
Foto
Siciliaans A/B: G. Ligterink/C. Baljon/P. Boersma, Andriessen, Amsterdam 1980/81, paperback, gebruikt, 500 pagina's totaal. Repertoireboeken, algebrai. notatie. De twee Groningse spelers analyseren in deel A drie verschillende systemen: de Sveshnikov, Rauzer (1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 Pf6 5.Pc3 d6 6.Lg5 e6 7.Dd2) en Najdorf. Bovendien krijgt de lezer 25 illustratieve partijen uit de praktijk als richtsnoer. Paul Boersma (1948) is verantwoordelijk voor Siciliaans B, en de belangrijkste hoofdstukken die hij behandelt gaan over afwijkende systemen zoals de Hongaarse variant (4.Dxd4), Rossolimo (2. .. Pc6 3.Lb5, momenteel flink in de belangstelling), Morragambiet (1.e4 c5 2.d4 cxd4 3.c3) en Alapinvariant (1.e4 c5 2.c3). Ook in dit deeltje staan 23 voorbeeldige partijen afgedrukt, samen €5,-


The Petroff Defence: A. Yusupov Zurich, 1999 € 14,-
Foto
The Petroff Defence: A. Yusupov, Edition Olms, Zurich 1999, paperback, gebruikt, 434 pagina's, figurine notatie. Het Russisch of Petrovverdediging (1. e4 e5 2. Pf3 Pf6) is een poging om snel gelijk spel te krijgen. Het wordt ook heden nog regelmatig gespeeld door mensen als Anand en Kramnik. De Russische GM Artur Yusupov (1960) had het ook op zijn repertoire en blijkbaar voelde hij zich de aangewezen figuur om dit boek samen te stellen. Hij combineert een encyclopedische verzameling van varianten met 244 oefeningen en verscheidene diep geanalyseerde potjes. Een ietwat saaie pil, qua indeling komt het overeen met de M.C.O. en de Bilguer.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z