Boekenverkoop


De boeken die op deze pagina te koop staan komen uit nalatenschappen en schenkingen van oud-leden en zijn over het algemeen in goede staat.

De prijzen worden bepaald door gegevens die zijn ingewonnen via websites van internationale boekverkopers over de gehele wereld, die zijn gespecialiseerd in oude schaakboeken, en websites als abebooks en zvab. In het geval van het toesturen per post komen er nog verzendkosten bij.

Bij belangstelling, voor afspraken en meer informatie: Leen Spaans, tel. 06-18338301, na 19.00 uur, of e-mail: boekenverkoop.dd1852@gmail.com. De boeken kunnen vooruit worden betaald en worden dan per post toegestuurd. Ze kunnen ook contant worden betaald en worden opgehaald in Het Nationaal Schaakgebouw, Van Speykstraat 1, Den Haag.

Het aanbod op deze pagina zal regelmatig worden uitgebreid. Voor wie behoefte heeft aan een e-mail-waarschuwing bij het binnenkomen van nieuwe boeken: e-mail aan: webmaster.dd1852@gmail.com.


Chess Player Triple: M. Thomas, J. Adams, K. J. O'Connell 1981/1982/1983 € 5,-  Foto
Chess Player Triple: M. Thomas, J. Adams, K. J. O'Connell, Nottingham 1981/1982/1983, goede staat, figurine notatie, totaal 392 pagina's. Drie Britse auteurs schreven elk een deeltje over 1 bepaalde opening. In deze
volgorde: Thomas, Konings-Indisch vierpionnenaanval (96), Adams, Janischgambiet (120) en O'Connell, Bird's opening (176). Verwarrend vanuit typografisch oogpunt, maar men krijgt wel complete partijen opgediend en uiteraard de namen van de spelers, uitslag en plaats en datum van het toernooi. Samen €5,-, los Thomas €1,50, Adams €1,50 en O'Connell €2,-
Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker Heidelberg, 1961 € 2,50  Foto
Gesunder Menschenverstand Im Schach: E. Lasker, Rau Verlag, Heidelberg 1961, paperback, goede staat, 64 pagina's, algebrai. notatie. Emanuel Lasker, wereldkampioen van 1894 tot 1921, was een pragmatische speler. Zijn fixatie lag niet op het aanwenden van openingsfinesses, maar de strijd op het bord en dan hoofdzakelijk tijdens het middenspel en eindspel waar hij taaiheid en vindingrijkheid combineerde. Dit boek, oorspronkelijk in het Engels met als titel Common Sense In Chess, werd pas in 1925 in het Duits gepubliceerd. Zoals Lasker het zelf aangaf moet het als een poging gezien worden om alle fases van een schaakpartij met behulp van algemene principes te behandelen. Het hoofdstuk over openingen is bewust onveranderd gelaten.
Het Schaakcongres Beverwijk 1946: H. Kmoch Beverwijk, 1946 € 12,-  Foto
Het Schaakcongres Beverwijk 1946: H. Kmoch, Eigen beheer, brochure, slechte staat en vergeeld, 80 pagina's, algebr. notatie. Nadat Euwe wereldkampioen was geworden besloten de staalwerkers van Hoogovens een schaakclub op te richten. Het eerste toernooi vond plaats in 1938. Na de oorlog werd het toernooi voortgezet en besloot de organisatie om buitenlandse spelers uit te nodigen. In de editie van 1946 waren de Belgische kampioen O'Kelly en de Zweed Stoltz bereid om het tegen acht Nederlandse schakers op te nemen. Helaas waren drie buitenlandse 'azen' op het laatste moment verhinderd. In deze brochure met de respectabele leeftijd van 75 jaar kan men kennis nemen van de rondeverslagen en alle partijen.Lignes et Figures: J. Savournin Aken, 1992 € 25,-  Foto
Lignes et Figures: J. Savournin, Editions Feenschach, Aken 1992, gebonden in zwart linnen, Franstalig, 308 pagina's, oplage 400 exemplaren, index in Frans, Duits en Engels. Jacques Savournin (1930) is een componist en gespecialiseerd in het zogenaamde tweezets schaakprobleem, maar ook voor meerzetten draaide hij zijn hand niet om. Hij is een internationale scheidsrechter sinds 1965. Hij schreef "Lignes et Figures: 250 Problèmes D'échecs Choisis et Commentés" (Lijnen en stukken: 250 geselecteerde schaakproblemen met commentaar), een
aanbevolen werk voor de liefhebber van het directe matprobleem.
Moderne Schachtheorie: Geschlossene Spiele: L. Pachman Praag, 1956 € 6,-  Foto
Moderne Schachtheorie: Geschlossene Spiele: L. Pachman, Artia Praag, Praag 1956, gebonden, omslag ontbreekt, goede staat, 446 pagina's, algebrai. notatie. De Tsjech Ludek Pachman schreef drie kloeke delen schaaktheorie: Open en halfopen spelen, Damegambiet en damepionspelen en Gesloten spelen en Indische verdedigingen. Weliswaar verouderd, maar voor een gemiddelde clubspeler nog altijd interessant om door te vlooien. Nimzo-Indisch, Dame-Indisch, Grunfeld-Indisch, Catalaans en Konings-Indisch zijn de voornaamste openingen die hij in dit derde deel behandelt. Er is flink gebruik gemaakt van diagrammen en zijpaadjes zoals Bird, Froms gambiet en Boedapestergambiet krijgen de nodige aandacht.


Schachcomputer Gegner & Freund: H. Pfleger & O. Weiner München, 1986 € 10,-  Foto
Schachcomputer Gegner & Freund: H. Pfleger & O. Weiner, Nymphenburger, München 1986, gebonden met omslag, prima staat, 190 pagina's, algebrai. notatie. De schaakcomputer heeft de laatste jaren een enorme metamorfose ondergaan. Tegenwoordig kan men een partij spelen op een smartphone, maar 35 jaar geleden was dat toekomstmuziek. Deze titel verschaft veel informatie over de ontwikkeling van de schaakcomputer beginnend vanaf 1769 met de 'Turk' tot de Fidelity Elite XC in 1985. Gedateerd zou men zeggen, maar de Duitse GM Helmut Pfleger en Ossi Weiner, een expert op het gebied van kunstmatige intelligentie, geven antwoord op de toen meest gestelde vragen. Ook komen 100 opgaven met diagram (en antwoorden) ter sprake waarbij verschillende typen computers elkaar bestrijden.


Morragambit: R. Schwarz Heidelberg, 1980 € 3,-  Foto
Morragambit: R. Schwarz, Schmaus Schachverlag, Heidelberg 1980, gebruikt, 142 pagina's, Duitstalig, algebrai. notatie, repertoireboek. De auteur heeft voor dit werk 90 aansprekende partijen verzameld, waaronder ook enkele correspondentiepotjes. 55 partijen werden gewonnen door wit, 22 door zwart en de rest werd remise. Het geeft wel aan dat het Morragambiet (1.e4 c5 2.d4) gevaarlijk is voor degene die 1.e4 met c5 wil gaan bestrijden. En het is niet verboden om zich via dit boekje op de hoogte te stellen hoe deze opening is te spelen met de zwarte stukken.
De Nordwalder Variant: S. Bücker Zutphen, 1986 € 1,50  Foto
De Nordwalder Variant: S. Bücker, Thieme Zutphen 1986, paperback, 88 pagina's, goede staat, algebrai. notatie. Het Koningsgambiet is altijd al een geliefd aanvalswapen voor de witspeler geweest. De opmars van de f-pion, reeds op de tweede zet, heeft zo'n strijdlustig karakter, dat er onvermijdelijk een hevig gevecht op het schaakbord  zal ontbranden. Met 2...Df6!, de Nordwalder variant, in 1980 door de auteur voor het eerst gespeeld, wordt de onmiddellijke tegenaanval ingeleid. Deze moderne conceptie leidt tot ongewone stellingen die in deze uitgave uitvoerig worden behandeld. F.I.D.E.-meester Bücker heeft al een reeks verrassende openingsideeën in de toernooipraktijk gebracht en in publicaties gemotiveerd.


Die Polnische Verteidigung: P. Zimmer Ludwigshafen, 1993 € 5,-  Foto
Die Polnische Verteidigung: P. Zimmer, Schach Profi Verlag, Ludwigshafen 1993, paperback, redelijke staat, 246 pagina's, repertoire, algebrai. notatie. De Roemeen Peter Zimmer, later verkast naar Duitsland, schreef dit aardige en informatieve boekje over de Poolse verdediging die ontstaat na de zetten 1.d4 b5. Maar hij gaat ook in op de Baker-verdediging 1.e4 a6 2.d4 b5, het Basman (St. George) gambiet 1.e4 e6 2.d4 a6 3.c4 b5 4.cxb5 axb5 5.Lxb5 Lb7 en systemen waarin wit zijn loper op g2 nestelt. De lezer krijgt 133 partijen uit de toernooipraktijk met korte observaties en achterin 538 partijen in korte notatie. Dit exemplaar is gesigneerd door de auteur.
Darstellungen und Quellen zur Geschichte des Schachspiels: W. Steinitz Zurich, 1984 € 8,-  Foto
Darstellungen und Quellen zur Geschichte des Schachspiels: W. Steinitz,  herdruk Edition Olms, Zurich 1984, gebonden, mooie staat, 264 pagina's, algebrai. notatie, Engelstalig. Oorspronkelijk uitgegeven in 1889, schrijver Wilhelm Steinitz en als titel The Modern Chess Instructor. Aan deze reprint van uitgeverij Olms is bijna niets veranderd en bestaat uit 2 delen. De beginselen van het spel, notatie en relatieve waarde der stukken komen uitvoerig aan de orde. Verderop behandelt hij zes populaire openingen, zoals het Spaans, vierpaardenspel, Ponziani, tweepaardenspel en Schots gambiet, en maakt veelvuldig gebruik van diagrammen, tabellen en kolommen. De aangrenzende pagina is bedoeld voor uitleg en varianten. Tevens wordt de match die Steinitz in 1889 tegen Tschigorin speelde van commentaar voorzien.


Rook v. Minor Piece Endings: Y. Averbach Londen, 1978 € 7,50  Foto
Rook v. Minor Piece Endings: Y. Averbach, Batsford, Londen 1978, gebonden met omslag, goede staat, 160 pagina's. Deze Engelse vertaling door Ken Neat is een herziene versie van de Russische uitgave en de inhoud kan beschouwd worden als een gedetailleerd onderzoek naar het thema toren tegen lichte stukken. Elk van de 312 voorbeelden is voorzien van een diagram. De schrijver laat zijn licht schijnen op een verscheidenheid aan posities waarin de toren het opneemt tegen een licht stuk. Soms hebben beide kleuren een of meerdere pionnen tot hun beschikking en ook dan wordt de lezer niet in het ongewisse gelaten en kan een grondige uiteenzetting tegemoet zien.
Grünfeld Defence: Exchange Variation 1981/1994 € 3,-  Foto
Grünfeld Defence: Exchange Variation: Batsford 1981/sl Editrice, totaal 216 pagina's, redelijke staat, figurine notatie, repertoire, enige notities. Twee boekjes over de afruilvariant van de Grünfeld, geschreven door de Engelse schaker en journalist Malcolm Pein, uitgave 1981, en het tweede samengesteld door een Italiaanse uitgeverij en verschenen in 1994. De eerste wat algemeen, het laatste behandelt de variant 1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 d5 4.cxd5 Pxd5 5.e4 Pxc3 6.bxc3 Lg7 7.Pf3 c5 8.Le3. Samen €3,-


The Chess Competitor's Handbook: B.Kazic Londen, 1980 € 3,-  Foto
The Chess Competitor's Handbook: B.Kazic, Batsford, Londen 1980, paperback, redelijke staat, 230 pagina's. Door het grote aantal toernooien van de laatste jaren is de toepassing van regels en hoe ze in de praktijk werken van groot belang. Daarvoor hadden organisatoren en spelers weinig tot geen verwijzing om op terug te vallen, maar die omissie werd hersteld door Bozidar Kazic (1921-1996). Ook D. Djaja, internationaal arbiter, M. Morrison, voormalig President van de F.I.D.E. spelregelcommissie en A. Elo, ontwikkelaar van het Elo-systeem leverden een bijdrage. De inhoud bestaat uit een uitgebreide uitleg van het ratingsysteem, organisatie en spelregels, en de methodiek hoe internationale titels tot stand komen. Arbiters en organisatoren die verschillende toernooivormen willen hanteren kunnen teruggrijpen naar dit standaardwerk. Kazic was in Vancouver 1971 hoofdarbiter tijdens de match tussen Fischer en Taimanov.
Das Schach-Archiv 49 Hamburg, 1999 € 3,50  Foto
Das Schach-Archiv 49: Rattmann, Hamburg 1999, paperback, goede staat, 160 pagina's, figurine notatie. Vier openingen werden voor dit deeltje door de Duitse schakers Lev Gutman, Helmut Warzecha en Hans-Marcus Elwert geanalyseerd. De ''Sevilla-variant'' van het Grunfeld-Indisch (1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 d5 4.cxd5 Pxd5 5.e4 Pxc3 6.bxc3 Lg7 7.Lc4 c5 8.Pe2 Pc6 9.Le3 0-0 10.0-0 Lg4 11.f3 Pa5 12.Lxf7), het Göringggambiet (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.d4 exd4 4.c3 dxc3 5.Pxc3 Lb4 6.Lc4 d6) en een aantal belangrijke voortzettingen, het Winckelmann-Reimergambiet (1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Lb4 4.a3 Lxc3 5.bxc3 dxe4 6.f3 c5 7.Dd2) en het Hollands 1.d4 f5 2.g4?! In zijn totaliteit nauwgezet uitgediept.
Die Alapin-Variante in der Spanischen Eröffnung: B. Lach Schwieberdingen, 1995 € 1,50  Foto
Die Alapin-Variante in der Spanischen Eröffnung: B. Lach, Kania, Schwieberdingen 1995, paperback, redelijke staat, 64 pagina's, algebrai. notitie. Omstreeks 1900 begon Semjon Alapin (1856-1923), een Russische schaker, zijn eigen idee in de praktijk toe te passen. Na de zetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 staat een beginopstelling van het Spaans op het bord, en Alapin kwam met 3...Lb4! op de proppen. Deze mogelijkheid had als voordeel dat veel theorie werd ontweken. Alapin had er af en toe succes mee, maar niet tegen de sterksten. De auteur speelde het regelmatig en de vruchten van zijn arbeid behoren tot de inhoud. Verder komen 92 incomplete partijen en de belangrijkste varianten langs.


Kniha šachových studií: L. Prokeš Praag, 1951 € 6,-  Foto
Kniha šachových studií: L. Prokeš, Prace, Praag 1951, gebonden, redelijke staat, algebrai. notatie, 230 pagina's. Ladislav Prokeš (1884 – 1966) was een productief componist van eindspelstudies. Hij werd gedeeld Tsjechisch kampioen in 1921 en speelde in het Tsjechische schaakolympiadeteam in 1927, 1928 en 1930. In 1951 verscheen "Kniha šachových studií", een bloemlezing van 623 problemen en studies die hij in van over de gehele wereld had verzameld. Prokeš was ook de geestelijk vader van een tactisch idee waarbij een toren remise maakt tegen twee opgerukte pionnen.
Chess for Fun & Chess for Blood: Edward Lasker New York, 1962 € 4,-  Foto
Chess for Fun & Chess for Blood: Edward Lasker, Dover, New York 1962, paperback, redelijke staat, Engelse notatie, 224 pagina's. De schrijver geeft zijn mening over een aantal posities die kunnen ontstaan vanuit het eindspel- of middenspel en legt de fundamenten van een solide spelvoering uit. Beroemde potjes uit het verleden en de strategie die werd gebruikt vormen een groot deel van de inhoud. In 1924 speelde Edward Lasker een opwindende partij tegen zijn beroemde naamgenoot die na 103 zetten in remise eindigde. Ook deze memorabele ontmoeting wordt de lezer in liefst 28 pagina's niet onthouden.


Zauberwelt der Kombination: J. Neistadt Berlijn, 1991 € 2,-  Foto
Zauberwelt der Kombination: J. Neistadt, Ullstein, Berlijn 1991, paperback, gebruikt en iets gehavend, figurine notatie, 190 pagina's. Combinatie! Bij dit woord blijft geen schaker onberoerd. Een eenvoudige combinatie beslaat twee zetten, maar er zijn combinaties die veel dieper gaan. Herinneringen aan nagespeelde meesterpartijen vol diepe ideeën en gepointeerde offers worden opgewekt. Tegelijkertijd ook de wens zelf een combinatiekunstenaar te worden en de tactische finesses te beheersen. De lezer wordt aan de hand van Jakow Neistadt de magische wereld van de combinatie binnengevoerd. Na het oplossen van de 357 opgaven bestaat de kans dat Uw speelsterkte aanzienlijk is toegenomen.
Basic Chess Endings: R. Fine New York, 1969 € 8,-  Foto
Basic Chess Endings: R. Fine, David Mckay Company, New York 1969, paperback, 573 pagina's, Engelse notatie, gebruikt. Reuben Fine (1914–1993) was een van de sterkste spelers tussen de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw. Hij was IGM, psycholoog, professor en schrijver van vele boeken over schaken en psychologie. In 1948 begon zijn belangstelling in het schaken te tanen en koos hij voor een maatschappelijke loopbaan. Basic Chess Endings wordt beschouwd als een belangrijk boek in de Engelse taal over het eindspel. Het verscheen in 1941 en werd opgedragen aan Emanuel Lasker die dat jaar overleed.
Deutsche Schachzeitung: samenstel. R. Teschner Berlijn, 1951 € 12,-  Foto
Deutsche Schachzeitung: samenstel. R. Teschner, De Gruyter & Co., Berlijn 1951, gebonden, goede staat, maar iets vergeeld, algebrai. notatie, 296 pagina's. In deze jaargang die loopt van oktober 1950 tot september 1951 bestaat de hoofdmoot van de inhoud uit partijen en gebeurtenissen die in Duitsland plaats vonden. Maar er is ook veel aandacht voor internationale toernooien, matches zoals Bronstein-Boleslavsky, de schaakolympiade in Dubrovnik en het duel om de wereldtitel tussen Botwinnik en Bronstein. Voor de liefhebbers ook probleemschaak en studies, sfeerverslagen van diverse toernooien en tabellen. Ook met enkele foto's. Bekende meesters zoals Mieses, Rellstab en Richter verleenden hun medewerking aan het tijdschrift.


Volshebnyj Mir Kombinatsij: A. Koblenz Moskou, 1980 € 2,50  Foto
Volshebnyj Mir Kombinatsij: A. Koblenz, Fizkultura i sport, Moskou 1980, brochure, iets beschadigd, 80 pagina's. Alexander Koblenz (1916-1993) was de trainer van Michail Tal en is verantwoordelijk voor dit boekje. Combinaties, dat is wat het meest opvalt aan de inhoud. Niet alleen zijn pupil Tal, maar ook andere spelers met flonkerende combinaties worden in de schijnwerper gezet. Verder staan er een groot aantal opgaven afgedrukt die de lezer aansporen tot het geven van een oplossing.


Izbrannye Etjudy i Zadatshi: Samenstelling V. Bron Moskou, 1969 € 5,-  Foto
Izbrannye Etjudy i Zadatshi: Samenstelling V. Bron, Fizkultura i Sport, Moskou 1969, paperback 142 pagina's, gebruikt, (Selectie van studies en problemen, vert.) De Rus Vladimir Bron (1909 -1985) verzamelde 250 problemen en studies van verscheidene experts. Zelf draaide hij zijn hand niet om in het produceren van hersenkrakers op het schaakbord, hij won tijdens zijn leven 31 toernooiprijzen met het componeren van eindspelstudies. Enkele van zijn creaties zijn te bewonderen in deze titel. Bron mocht zich vanaf 1966 IM noemen en vanaf 1975 GM op het gebied van schaakcompositie.
Etjud Glazami Grossmejsterov: Samenstelling G. Nadareishvili Moskou, 1982 € 4,-  Foto
Etjud Glazami Grossmejsterov: Samenstelling G. Nadareishvili (გია ნადარეიშვილი), Fizkultura i Sport, goede staat, Moskou 1982, 207 pagina's, paperback. De inhoud bestaat uit 312 problemen en eindspelstudies van diverse componisten, met uitleg door een grote verscheidenheid aan grootmeesters zoals Euwe, Tal, Foerman, Petrosian en Smyslov. In veel gevallen is een foto afgedrukt van de GM van dienst die commentaar levert bij een bepaalde studie. De samenstelling van deze titel was in handen van de Georgische specialist Gia Nadareishvili, zelf een componist van veel eindspelkunst.
Shakhmatnye Etjudy i Okontshanija: V. Tsjechover Moskou, 1959 € 3,-  Foto
Shakhmatnye Etjudy i Okontshanija: V. Tsjechover, Fizkultura i Sport,Moskou 1959, brochure, geen omslag, 72 pagina's. 84 problemen en studies, ontsproten aan het brein van de Rus Vitali Tsjechover (1908-1965). Hij was een sterk schaker en werd benoemd tot IM in 1950. Tsjechover publiceerde meer dan 160 eindspelstudies en was een specialist in paardeindspelen. Ook schreef het kampioenschap van Leningrad (Sint Petersburg) in 1937 (gedeeld) en 1949 op zijn naam en won hij het kampioenschap van Oezbekistan in 1944. Tevens speelde hij piano en is de variant 1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.d4 cxd4 4.Dxd4 naar hem vernoemd.
Raswitije Shakhmatnogo Etjuda: Samenstelling F. S. Bondarenko Kiev, 1982 € 3,-  Foto
Raswitije Shakhmatnogo Etjuda: Samenstelling F. S. Bondarenko, Sdorowja, Kiev 1982, paperback, slechte staat, 232 pagina's, (Ontwikkeling van de schaakstudie, vert.) De Oekrainse componist in studies en eindspelen Filip Bondarenko (1905-1993) stelde deze titel samen. Hij verzamelde 394 studies van diverse experts die werden vervaardigd vanaf 1903 tot ongeveer 1964. De oplossingen zijn achterin op te zoeken. Bondarenko had een collectie van ongeveer 30.000 studies die later gedeeltelijk werden teruggevonden. Ook publiceerde hij veel in buitenlandse tijdschriften.


The Chess instuctor 2009: J. Bosch & S. Giddins Alkmaar, 2008 € 8,-  Foto
The Chess instuctor 2009: J. Bosch & S. Giddins, New in Chess, Alkmaar 2008, paperback, als nieuw, 218 pagina's, figurine notatie. Schaaktrainer is een snelgroeiende bezigheid. In deze tijd van snel schakelen van tv-kanalen, geweldadige games en gebruik van mobieltjes kan het schaakspel vormend zijn voor het verbeteren van basale vaardigheden, zoals analyseren, besluitvorming, strategie, doorzettingsvermogen en omgaan met stress. Maar hoe leer je iemand schaken en welke materialen gebruik je? Wat is het leerplan en hoe blijven leerlingen gemotiveerd? Hoe meet je vooruitgang en hoe train je iemand met talent wanneer de harde realiteit van het praktische schaak zich aandient? In dit boek zijn alle antwoorden op deze vragen te vinden.
Zo Schaakt de Jeugd: J. Timman c.s. Amsterdam, 1976 € 3,-  Foto
Zo Schaakt de Jeugd: J. Timman c.s., Andriessen, Amsterdam 1976, paperback, 144 pagina's, gebruikt, algebrai. notatie. Karpov, Andersson, Timman en Ljubojevic, het waren ooit GM's van wereldfaam. Voor allen was het Europees jeugdtoernooi te Groningen een belangrijke eerste schrede op weg naar de wereldtop. Van de deelnemers van het Europees jeugdkampioenschap 1976 zijn drie spelers later redelijk bekend geworden, namelijk Paul van der Sterren, Jonathan Speelman en Lubomir Ftacnik. Van de rest is weinig meer vernomen. Jan Timman, Gert Ligterink en Genna Sosonko namen de partijen van dit toernooi onder het vergrootglas, wijzen op gemaakte fouten en geven aan hoe het wel had gemoeten.
Benoni: W. Hartston Londen, 1977 € 2,-  Foto
Benoni: W. Hartston, Batsford, Londen 1977, paperback, gebruikt, 112 pagina's, figurine notatie, repertoire, Engelstalig. De Benoni, (1.d4 Pf6 2.c4 c5 3.d5 e6 4.Pc3 exd5 5.cxd5 d6) populair gemaakt door Tal en Fischer, is een goede keuze voor spelers die zich willen verdedigen tegen 1.d4. De inhoud moet voldoende zijn om deze opening met de witte en met de zwarte stukken te spelen. Hoewel deze titel sterk verouderd is krijgt de lezer een idee waar het in grote lijnen om draait. William Hartston (1947) was van beroep journalist en speelde ook schaak op een hoog niveau.


Caro-Kann Exchange Variation B13: M. Luccioni Bologna, 1995 € 5,-  Foto
Caro-Kann Exchange Variation B13: M. Luccioni, s1Editrice, Bologna 1995, paperback, gebruikt, 200 pagina's, figurine notatie. Deze titel herbergt de meest speelbare varianten die kunnen ontstaan na de zettenreeks 1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 cxd5. De indeling doet denken aan het Handbuch des Schachspiels (de Bilguer), maar dit boek over de afruilvariant van de Caro-Kann is qua leesgemak toegankelijker en bevat een grote hoeveelheid complete partijen, met duiding lokatie, jaartal en welke spelers betrokken waren. De samenstelling staat op naam van de Italiaan Massimo Luccioni (1959).
Hundert Jahre Schachzweikämpfe 1851-1950: P. Feenstra Kuiper Amsterdam, 1967 € 5,-  Foto
Hundert Jahre Schachzweikämpfe 1851-1950: P. Feenstra Kuiper, Ten have, Amsterdam 1967, gebonden zonder stofomslag, goede staat, 146 pagina's, algebra. notatie, duitstalig. Tussen 1851 en 1950 werden een groot aantal tweekampen gespeeld. De belangrijkste werden verzameld door de Nederlandse schaakcomponist Pieter Feenstra Kuiper (1888- 1969). De inhoud bestaat uit partijen, maar ook uitslagen en data zijn op een snelle manier op te zoeken. Tabellen dragen hiertoe bij en bovendien is het boek verluchtigd met enige foto's van schaakmeesters.
Het Göring-gambiet: D. Smit Amsterdam, 1973 € 3,-  Foto
Het Göring-gambiet: D. Smit, Moussault, Amsterdam 1973, paperback, 112 pagina's, redelijke staat, algebrai. notatie. De Duitser Carl Theodor Göring (1841-1879) paste in 1877 voor het eerst deze speelwijze toe tegen Louis Paulsen. Het ontstaat na de zetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.d4 exd4 4.c3 en voor beginnende schakers en clubspelers is dit gambiet aantrekkelijk omdat het zonder overgang naar andere varianten te bereiken is. Naast het schaken was Göring filosoof en professor. Daan Smit, een correspondentiespeler, heeft voor het samenstellen duizenden partijen verzameld en doorgenomen, en aangevuld met eigen ervaringen.


Das Kandidatenturnier für die Weltmeisterschaft 1956: M. Euwe & W. Muhring Amsterdam, 1956 € 9,-  Foto
Das Kandidatenturnier für die Weltmeisterschaft 1956: M. Euwe & W. Muhring, Ten Have, Amsterdam 1956, gekartonneerd met omslag, gebruikt, 192 pagina's, algebrai. notatie. Het kandidatentoernooi dat in 1956 door de F.I.D.E. werd georganiseerd en in Amsterdam afgewerkt was een dubbelrondig toernooi. Er deden tien deelnemers mee en Vasili Smyslov kwam als winnaar tevoorschijn met 11½ punt. De tweede plaats was voor Paul Keres en derde werd David Bronstein, een Russische aangelegenheid dus. Euwe voorziet 90 spannende partijen van diepgravend commentaar en Muhring nam de rondeverslagen op zijn conto. Originele uitgave met foto's van de spelers.
Zo Schaakt Reshevsky: S. Reshevsky Lochem, 1950 € 8,-  Foto
Zo Schaakt Reshevsky: S. Reshevsky, De Tijdstroom, Lochem 1950, gekartonneerd met omslag, algebrai. notatie, 136 pagina's. Tijdens zijn jeugd werd Samuel Reshevsky beschouwd als een schaakwonder. Hij leerde het spel op zijn vijfde en veroorzaakte een sensatie in Europa door in een simultaantournee tal van sterke spelers te verslaan. In 1920 emigreerde de familie naar Amerika en ook daar maakte Samuel naam. In een reeks simultaans speelde hij 1500 partijen, waarvan hij er 8 verloor. Zijn ouders kregen problemen met de autoriteiten over leerplicht en in 1922 moest hij stoppen met schaken. In 1933 begon hij weer te spelen en was een van de sterkste spelers van de na-oorlogse periode. Hij werd 7 keer kampioen van de Verenigde Staten. In dit boek analyseert hij 40 van zijn mooiste partijen.
Schackstudier: samenstelling S. Krenzisky Berlijn, 1921 € 18,-  Foto
Schackstudier: samenstelling S. Krenzisky, Berlijn 1921, 32 pagina's, brochure in redelijke staat, algebrai. notatie, Zweedstalig. Deze brochure van bijna een eeuw oud bevat 49 studies en problemen van 3 Zweedse eindspelcomponisten E. Holm (1879-1941), G. Ling, waarvan niet veel is bekend en S. Krenzisky (1893-1973). Gedrukt in een kleine oplage. Deze brochure werd samengesteld door Simon Krenzisky en hij was ook zo vriendelijk om zijn handtekening voorin te zetten. Oplossingen zijn achterin weergegeven.
Theo Schuster Trio: T. Schuster 1976/1982/1996 € 4,50  Foto
Theo Schuster Trio: T. Schuster, Franckh Verlag Stuttgart 1976/1982, Falken Verlag Niedernhausen/Taunus 1996, paperbacks, goede staat, totaal 334 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. 3 boekjes van de Duitser Theo Schuster (1911-1998) met als onderwerpen de lotgevallen van grote schaakmeesters uit de jaren twintig, wereldkampioenen Steinitz tot Aljechin en toernooien/Olympiades en congressen, en een titel waarin schaker en journalist Schuster diverse openingen behandelt. De respectievelijke titels zijn Die Großen Schachmeister der Zwanziger Jahre, Schachgeschichte en Neue Schacheröffnungen, samen €4,50.

» Boekenverkoop index A-L
» Boekenverkoop index M-Z