Boekenverkoop 16De 32 Stukken van Hans Böhm Baarn, 1992 € 3,-  Foto
De 32 Stukken van Hans Böhm: H. Böhm, Tirion, Baarn 1992, paperback, goede staat, 160 pagina's. De auteur is internationaal schaakmeester en was in de jaren 1970-1980 professioneel actief over de hele wereld. Even veelzijdig als zijn loopbaan zijn de journalistieke bijdragen van zijn hand. In deze titel beleeft U 25 jaar in vogelvlucht: lezingen voor aankomende artsen, columns over flipperen en de Oosterse keuken, dagboeken over reizen naar Rusland en Sicilië uit de jaren zeventig enzovoort. Bewust zijn de technische schaakanalyses weggelaten en is de nadruk gelegd op stukken die lezenswaardig zijn voor een breder publiek.
Euwe - Aljechin 1937: M. Euwe & A. Aljechin Leiden, 1938 € 7,50  Foto
Euwe - Aljechin 1937: M. Euwe & A. Aljechin, Sijthoff, Leiden 1938, paperback, omslag ontbreekt, 122 pagina's, algebrai. notatie. Nadat Max Euwe in 1935 de wereldtitel van Aljechin had overgenomen, kwam er twee jaar later een revanchematch tot stand. Deze werd door Alexander Aljechin met 15½ - 9½ met overmacht gewonnen.  Na afloop van het officiële gedeelte werden er nog vijf exhibitiepartijen 'om des keizers baard' gespeeld. Alle dertig partijen zijn voor dit boek door de twee hoofdrolspelers geanalyseerd en van commentaar voorzien.
Die Praxis Meines Systems: A. Nimzowitsch Berlijn, 1960 € 4,-  Foto
Die Praxis Meines Systems: A. Nimzowitsch, Engelhardt Verlag, Berlijn 1960, hardcover, redelijke staat, 192 pagina's. De Let Aron Nimzowitsch (1886-1935) heeft zijn sporen nagelaten met betrekking tot de ontwikkeling van de openingstheorie en de strategie van het schaakspel. Zijn speelwijze werd 100 jaar geleden omschreven als bijzonder modern. Zijn belangrijkste geschrift was Mein System dat in 1925 werd gepubliceerd en in 1928 een vervolg kreeg met Die Praxis Meines Systems. Nimzowitsch paste zijn revolutionaire denkbeelden natuurlijk ook toe in zijn eigen potjes. In deze titel bespreekt hij er 109 die hij speelde tussen 1907 en 1928.


Froms Gambit: G. Deppe Heidelberg, 1979 € 2,50  Foto
Froms Gambit: G. Deppe, Schachverlag Rudi Schmaus, Heidelberg 1979, gebruikt, Duitstalig, 110 pagina's, algebrai. notatie. Het Froms gambiet kan ontstaan na de zetten 1.f4 e5 2.fxe5 d6 3.exd6 Lxd6 4.Pf3. In dit boekje staan 160 partijen als voorbeeld, observaties en verklaring bij de zetten + analyses.
Meester tegen Amateur: M. Euwe & W. Meiden Den Haag € 2,50  Foto
Meester tegen Amateur: M. Euwe & W. Meiden, Van Goor & Zonen, Den Haag, paperback, gebruikt, 192 pagina's, algebrai. notatie. Dit boek bevat 25 partijen, gespeeld tussen 'Meester' en 'Amateur'. Onder de amateurs bevinden zich zwakke spelers, die typische beginnerszetten doen, en ook gevorderden die een studie van het schaken hebben gemaakt, maar die nog niet in staat zijn de strategische samenhang van een stelling te bevatten. De inhoud laat zien hoe men gebrekkig spel herkent en benut en houdt zich d.m.v. doorlopend commentaar bezig met de eigenlijke aard van het schaakspel en bespreekt de verschillende aspecten, zoals deze in de partijen aan de dag treden.
Zauberwelt der Kombination: J. Neistadt Berlijn, 1991 € 2,-  Foto
Zauberwelt der Kombination: J. Neistadt, Ullstein, Berlijn 1991, paperback, gebruikt en iets gehavend, figurine notatie, 190 pagina's. Combinatie! Bij dit woord blijft geen schaker onberoerd. Een eenvoudige combinatie beslaat twee zetten, maar er zijn combinaties die veel dieper gaan. Herinneringen aan nagespeelde meesterpartijen vol diepe ideeën en gepointeerde offers worden opgewekt. Tegelijkertijd ook de wens zelf een combinatiekunstenaar te worden en de tactische finesses te beheersen. De lezer wordt aan de hand van Jakow Neistadt de magische wereld van de combinatie binnengevoerd. Na het oplossen van de 357 opgaven bestaat de kans dat Uw speelsterkte aanzienlijk is toegenomen.


Emanuel Lasker, Biographie eines Schachweltmeisters: J. Hannak Berlijn, 1952 € 19,-  Foto
Emanuel Lasker, Biographie eines Schachweltmeisters: J. Hannak, Engelhardt Verlag, Berlijn 1952, gebonden in rood linnen, goede staat, 315 pagina's met zwart/wit foto's, algebraische notatie. Het boek bevat de levensbeschrijving en 100 instructieve partijen van oud-wereldkampioen Emanuel Lasker. De meeste partijen werden van commentaar voorzien door Tartakower, Réti, Tarrasch, Marco, Aljechin en Reinfeld en waren al eerder gepubliceerd in verschillende internationale toernooiboeken en tijdschriften. Toch doet dit geen afbreuk aan dit Duitstalige boek. Voor degene die de aanschaf van de 'Lasker-bijbel' te kostbaar vinden is dit een goed alternatief.
The World Chess Championship: S. Gligoric Londen, 1972 € 7,-  Foto
The World Chess Championship: S. Gligoric, Batsford, Londen 1972, hardcover met omslag, gebruikt en verkleurd, 222 pagina's, Engelse notatie. De Joegoslavische GM Gligoric is verantwoordelijk voor sfeertekeningen rondom de matches en portretten van de wereldkampioenen in dit boek. De Engelse IM Robert Wade werd opgezadeld met het bijeen zoeken van alle partijen om het wereldkampioenschap vanaf 1948 tot 1972. Weliswaar in Engelse notatie, maar dat hoeft geen probleem te zijn.
Chess Secrets I Learned from the Masters: Ed. Lasker New York, 1969 € 12,-  Foto
Chess Secrets I Learned from the Masters: Ed. Lasker, Dover Publications, New York 1969, goede staat, 444 pagina's, Engelse notatie. Edward Lasker (1885-1981) werd geboren in Duitsland en emigreerde in 1914 naar Amerika. Van beroep was hij ingenieur, maar hij ontwikkelde zich tevens tot een sterk schaker van meesterniveau en schreef boeken over schaken, dammen en go. In dit aardige boek dat verscheen in 1951 laat hij zich uit over zijn indrukken, observaties en partijen tegen giganten van zijn tijd, zoals Capablanca, Bernstein, Aljechin en Lasker, die in de verte familie van Edward bleek. De schrijver staat garant voor een overvloed aan anekdotes wat de vaart er uithaalt, maar de 77 partijen maken veel goed. De 32 fraaie tekeningen van bekende schakers zijn van de Amerikaanse tekenaar Kenneth Stubbs.


Spanish 5.d4: M. Thomas Nottingham, 1979 € 3,-  Foto
Spanish 5.d4: M. Thomas, The Chess Player, Nottingham 1979, paperback, redelijke staat, 64 pagina's, figurine notatie. Over de schrijver is weinig bekend, maar hij is wel verantwoordelijk  voor dit aardige werkje. Na de zetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Pf6 volgt de zet 5.d4 en het spel kan snel scherp worden. Deze beginreeks van zetten werd vooral uitgediept en onderzocht in het vroegere Joegoslavië. De lezer krijgt een verscheidenheid aan potjes geserveerd en over het algemeen levert het avontuurlijk schaak van beide kanten op.
The Complete Vienna: M. Tseitlin & I. Glaskov Londen, 1995 € 3,-  Foto
The Complete Vienna: M. Tseitlin & I. Glaskov, Batsford, Londen 1995, redelijke staat, figurine notatie, repertoire, 128 pagina's. Het Weens is een goede keus voor de praktische witspeler. Vanaf zet 2 ontloopt hij een hoop theorie en heeft de keus tussen een gewelddadig gambiet of rustig strategisch spel. Het plan is simpelweg ontwikkeling, en vanwege de mogelijkheid tot een snelle aanval ligt de druk bij zwart. De twee auteurs hadden 8 hoofdstukken nodig om de meest relevante systemen in kaart te brengen. 15 illustratieve partijen zijn achterin te vinden. Mikhail Tseitlin (1947) is een GM uit Wit-Rusland en Igor Glazkov een theoreticus.
Test en Train Uzelf: V. Golenitsjev Amsterdam, 1975 € 1,50  Foto
Test en Train Uzelf: V. Golenitsjev, Keesing, Amsterdam 1975, paperback, 176 pagina's, veelvuldig gebruikt, algebrai. notatie. Dit boek is bedoeld voor de opleiding van schaakleerlingen in klassikaal verband. Voor de Nederlandse uitgave is het zodanig bewerkt dat het nu geschikt is voor zelfstudie. Het materiaal wordt steeds afgesloten met series opgaven (meer dan 200 in totaal). Door een puntensysteem is de lezer in staat de bestaande en nieuw verworven kennis te toetsen en kan hij nagaan welk tekort in zijn spel bijgewerkt dient te worden.


The Art of the Middle Game: P. Keres & A. Kotov Londen, 1972 € 1,50  Foto
The Art of the Middle Game: P. Keres & A. Kotov, Penguin Books, Londen 1972, pocket, gebruikt met enige vlekken, 240 pagina's, Engelse notatie. Overzichtelijke pocket om het middenspel aan te scherpen en zich in dit onderdeel te verbeteren. Ook uitgebreid aandacht hoe complexe stellingen te verdedigen en hoe om te gaan met verschillende pionformaties in het centrum. De posities zijn afkomstig uit de wedstrijdpraktijk en worden toegelicht en voorzien van sluitende varianten.
De Schaakopening Siciliaans - b: P. Boersma Amsterdam, 1981 € 4,-  Foto
De Schaakopening Siciliaans - b: P. Boersma, Andriessen, Amsterdam 1981, goede staat, 224 pagina's, algebrai. notatie. Paul Boersma (1948) is een IM en heeft over de Siciliaanse opening een drietal boeken geschreven. In dit boek behandelt hij de Hongaarse variant (4.Dxd4), Rossolimo-systeem (2...Pc6 3.Lb5), Loperschaak-variant (2...d6 3.Lb5+), het c2-c3 komplex en het morra-gambiet. Veel ruimte voor theoretisch gedeelte en illustrerende partijen.


Meduzonski Sahovski Turnir Zagreb, 1967 € 5,-  Foto
Meduzonski Sahovski Turnir: Zagreb 1967, paperback, redelijke staat, algebra. notatie, 96 pagina's. Het Interzonale toernooi in Sousse, Tunesië 1967, kende een merkwaardige verloop. De eerste zes spelers zouden zich plaatsen voor het Kandidatentoernooi, samen met Spasski en Tal. Halverwege het toernooi kreeg de Amerikaan Bobby Fischer ruzie met de organisatoren en trok zich terug. Hij stond op dat moment riant eerste met 7 overwinningen en 3 remises. Helaas worden zijn persoonlijke resultaten geschrapt omdat hij minder dan de helft van de partijen heeft gespeeld. De Deen Bent Larsen won uiteindelijk het toernooi, op de voet gevolgd door Kortsjnoi, Geller, Gligoric en Portisch. De 241 partijen die werden geproduceerd zijn in korte notatie zonder analyses afgedrukt.
Schaakmat 1951 1951 € 8,-  Foto
Schaakmat 1951:  11 losse nummers van dit tijdschrift, lopend van februari tot december, incompleet, januarinummer ontbreekt, beschermend bruin linnen bandje, redelijke staat, vergeeld, algebrai. notatie. Hoofdredacteur H. van Hofwegen, vaste medewerkers M. Euwe, H. Kramer, T. van Scheltinga, A. Koldijk (probleemschaak) en J. Zaagman jr. (correspondentieschaak). Dit tijdschrift verscheen net na de Tweede Wereldoorlog en hield op te bestaan in de midden jaren vijftig.
De Tweekamp Spasski-Fischer 1972: M. Euwe & J. Timman Amsterdam, 1972 € 5,-  Foto
De Tweekamp Spasski-Fischer 1972: M. Euwe & J. Timman, Moussault Ten Have, Amsterdam 1972, paperback, 144 pagina's, algebraische notatie, goede staat. 31 augustus 1972 ging op Ijsland de laatste partij van start tussen Fischer en Spasski, alweer 48 jaar geleden. De 21 partijen die zij speelden werden door Max Euwe en Jan Timman microscopisch bekeken en van commentaar voorzien. Voor de typografie koos men de Bulletin Typewriter, wat het een eigen karakter geeft. De match werd overal ter wereld ademloos gevolgd, en vooral partij 6, 10 en 13 zijn hoogtepunten in de historie van het schaakspel.
Winnen met Open Spelen: A. v/d. Tak Alkmaar, 2001 € 5,-  Foto
Winnen met Open Spelen: A. v/d. Tak, New in Chess, Alkmaar 2001, paperback, 236 pagina's, gebruikt, figurine notatie. iedere schaker wil graag winnen, en dan het liefst met een fraaie wending of een duivelse valstrik. De open Spelen bieden eindeloze mogelijkheden voor de avontuurlijk ingestelde schaker. Aan de hand van 200 zorgvuldig gekozen partijen met deze openingen leidt dit boek de lezer rond in een wondere wereld vol valkuilen en eerlijk bedrog. Een handleiding waarmee je genietend en steeds weer verrast je speelsterkte vanzelf opschroeft. Bram van der Tak is een expert op het gebied van de schaakopening en levert nog altijd artikelen voor de New In Chess Yearbooks.


How Good is your Chess?: L. Barden New York, 1976 € 3,-  Foto
How Good is your Chess?: L. Barden, Dover Publications, New York 1976, paperback, goede staat, 112 pagina's, algebrai. notatie. Hoe goed kan je schaken? Kom er achter door mee te spelen met 35 meesterpartijen en punten te behalen bij elke zet. 50 punten is het maximum dat per partij behaald kan worden. Bepaal de vaardigheden in je spel door de gemiddelde uitkomst over een reeks partijen. Op deze manier krijg je snel inzicht en gevoel waarom sommige zetten sterk zijn en andere afkeurenswaardig.
Hein Donner 1927-1988: A. Münninghoff Utrecht, 1994 € 5,-  Foto
Hein Donner 1927-1988: A. Münninghoff, Scheffers, Utrecht 1994, gebonden, goede conditie, 184 pagina's. In deze boeiende biografie schetst langdurig D.D.er en schrijver Alexander Münninghoff (1944-2020) het leven van Johannes Hendrikus Donner tot aan zijn dood in 1988. Met Hein Donner verloor Nederland zowel een vooraanstaand GM als een controversiële schrijver. Donners grootste successen lagen in de jaren zestig toen hij belangrijke toernooien won. Als polemist maakte hij naam in de jaren zeventig. Zijn vaak provocerende inzichten lokten vaak heftige discussies uit. Maarten de Zeeuw, medewerker van New in Chess, selecteerde Donners meest interessante partijen en voorzag ze van commentaar.
Taktische Schachendspiele: J. Nunn Niedernhausen, 1987 € 6,-  Foto
Taktische Schachendspiele: J. Nunn, Falken Verlag, Niedernhausen 1987, paperback, nette staat, 200 pagina's, algebrai. notatie, Duitstalig. Het is onder sommigen een verkeerde opvatting om het eindspel te beoordelen als een langzame strategische fase. Het eindspel kan juist dan erg tactisch worden en vereist precieze berekening en constante waakzaamheid. Deze gids, geschreven door een Engelse GM, behandelt de tactiek van het eindspel en is bedoeld voor schakers van uiteenlopende speelsterktes. Het boek verscheen in 1981 onder de titel Tactical Chess Endings. De inhoud bestaat uit 134 eindspelposities met diagram, varianten en toelichting, en de uiteindelijke oplossing.


The Chebanenko Slav According to Bologan:  V. Bologan Alkmaar, 2008 € 10,-  Foto
The Chebanenko Slav According to Bologan:  V. Bologan, New in Chess, Alkmaar 2008, paperback, als nieuw, figurine notatie, 238 pagina's, repertoireboek. De variant waar het in deze titel om draait ontstaat na de zetten 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pf3 Pf6 4.Pc3 a6 en het boek is opgedragen aan een van de trainers van de schrijver, Vyacheslav Chebanenko. Hij begon met deze variant te experimenteren en het bleek een flexibel en degelijk systeem en een geschikt wapen voor zwart tegen het Damegambiet. In vijf hoofdstukken worden een aantal voortzettingen uitgebreid besproken, zoals 5.a4 e6, 5.Pe5, 5.e3 en 5.c5. Victor Bologan is GM en de laatste tijd niet meer erg actief. Hij won in 2003 het Aeroflot Open, waarna hij uitgenodigd werd voor het jaarlijkse toernooi in Dortmund en ook daar zegevierde.


De Sveshnikov Bijbel: J. van der Wiel Eindhoven, 1999 € 8,-  Foto
De Sveshnikov Bijbel: J. van der Wiel, Schaaknieuws, Eindhoven 1999, hardcover, 168 pagina's, goede staat, figurine notatie. De schrijver, vaste kracht voor DD 1, speelt al jaren de Sveshnikov, eerst alleen met zwart, maar na een tijd ook met wit en beschikt met beide kleuren over een positieve score. Is er een betere garantie nodig voor zijn begrip en toewijding aan deze opening? Iedere speelbare mogelijkheid wordt aan een kritisch onderzoek onderworpen en aangevuld met eigen bevindingen.
Learn from the Grandmasters: R. Keene Londen, 1975 € 2,50  Foto
Learn from the Grandmasters: R. Keene, Batsford, Londen 1975, paperback, gebruikt, Engelse notatie, 120 pagina's. Het uitgangspunt van dit boek was dat 14 grootmeesters twee partijen uitvoerig analyseren - een overwinning van zichzelf, die om de een of andere reden in zijn geheugen gegrift staat - en een overwinning van een andere speler, die grote indruk maakte. In verschillende gevallen was dit een partij waarin de desbetreffende schrijver zelf verslagen werd. Spelers als o.a. Tal, Timman, Browne, Ree, Gufeld en Larsen laten in totaal 28 potjes zien, elk met zijn eigen geschiedenis en achtergrond. De Nederlandse editie kwam in 1977 op de markt onder de naam Schaken met Grootmeesters.
 

1.d4 Volume One: B. Avrukh Glasgow, 2010
€ 12,-  Foto
1.d4 Volume One: B. Avrukh, Quality Chess, Glasgow 2010, paperback, gebruikt, figurine notatie, 458 pagina's. In dit boek presenteert Avrukh een verbeterde versie van het repertoire waarmee hij doorbrak naar een hoger peil, speciaal de belangrijkste varianten met het koningsfianchetto. 1.d4 Volume One behandelt de openingen na 1.d4 d5 2.c4, en wel het Catalaans, aangenomen Damegambiet, Semi-Slavisch, Slavisch en andere Damegambietvarianten. In deze titel worden kritische varianten gewogen, worden honderden nieuwtjes onthuld, aanbevolen varianten gekraakt en levert een repertoire op dat een leven meegaat. Boris Avrukh (1978) is een Israelisch GM en voormalig wereldjeugkampioen schaken onder 12 jaar.
The Sharpest Sicilian 2012: K. Georgiev & A. Kolev Sofia, 2012 € 9,-  Foto
The Sharpest Sicilian 2012: K. Georgiev & A. Kolev, Chess Stars, Sofia 2012, als nieuw, paperback, figurine notatie, 332 pagina's. Een repertoire voor zwart met 1.e4 c5 2.Pf3 d6: vergiftigde pionvariant, Sozin 6.Lc4 e6, klassiek systeem 1 en 2 (6.Le2 e5, 6.a4 e5), Engelse aanval, 6.f4 systeem, fianchetto 6.g3 e5, Moskouvariant 3.Lb5 Lb7, alternatieven en afwijkingen van wit. Bedoeld voor de zwartspeler onderging The Sharpest Sicilian na vijf jaar een complete metamorfose. Bij een zestal hoofdstukken was men tot andere theoretische conclusies en voortschrijdend inzicht gekomen. Besloten werd het boek te herschrijven en de opmaak te veranderen. Deze editie bevat veel recentelijke partijen en partijfragmenten. De twee auteurs zijn GM en van Bulgaarse afkomst.


The Grand Prix Attack: E. Sveshnikov Alkmaar, 2013 € 12,-  Foto
The Grand Prix Attack: E. Sveshnikov, New in Chess, Alkmaar 2013, paperback, als nieuw, 252 pagina's, figurine notatie, Engelstalig. De Grand Prixaanval ( 1.e4 c5 2.f4) is een gevaarlijk tegengif tegen het Siciliaans. Het is onder toernooi- en clubschakers nog altijd onverminderd populair. Vroegere publicaties hielden zich bezig met de tactiek van dit systeem, maar Evgeny Sveshnikov (1950) behandelt het met de aanpak die het verdient. De Russische grootmeester die kan terugkijken op het bestrijden van het Siciliaans belicht d.m.v. 77 partijen uit de praktijk niet alleen de combinatoire mogelijkheden, maar ook het denkproces, bedoeling en positioneel nut van varianten in een heldere en systematische manier. Als extra bonus komt de auteur met zijn eigen ideeën over het Siciliaans op de proppen onder de naam Sveshnikov systeem, dus niet te verwarren met ''zijn'' Sveshnikovvariant.
The Alterman Gambit Guide/Black Gambits 2: B. Alterman Glasgow, 2012 € 12,-  Foto
The Alterman Gambit Guide/Black Gambits 2: B. Alterman, Quality Chess, Glasgow 2012, paperback, als nieuw, figurine notatie, 376 pagina's. Leerboek voor spelers die de beginnersfase voorbij zijn en hun spelpeil willen verbeteren. Bestudeer de  leukste gambieten, slijp je tactisch kunnen en breng dynamiek in je spel. Dit deel is gewijd aan diverse openingen na 1.e4 e5, zoals: Marshallaanval, Traxlervariant, Frankenstein-Draculavariant, Falkbeer tegengambiet en meer. Boris Alterman (1970) is een Israëlische GM/trainer en stichter van de Shevah-Mofet schaakacademie. Hij is een leerling van de Botwinnik-Kasparov schaakschool en mede verantwoordelijk voor het ontwikkelen van het schaakprogramma Deep Junior dat remise maakte tegen wereldkampioen Kasparov en won van Radjabov en het programma Deep Fritz.
Jeugdschaak: L. Eggink & M. Euwe Lochem, 1950 € 3,-  Foto
Jeugdschaak: L. Eggink & M. Euwe, De Tijdstroom, Lochem 1950, paperback, gebruikt, 96 pagina's, algebrai. notatie. De twee schrijvers kozen voor dit boek spelsituaties van erkende meesters. De lezer mag in totaal 106 opgaven oplossen. Elke opgave is onderverdeeld in een aantal vragen, de antwoorden worden direct gegeven. Het is tijdens het lezen raadzaam om een velletje papier te gebruiken om de antwoorden af te dekken. Bedoeld voor schakers die hulp kunnen gebruiken bij aandachtsconcentratie en logisch denken.


Schwarz ist Super.... in Sizilianisch Sweschnikow: A. Adorjan & T. Horvath Boedapest, 1993 € 3,-  Foto
Schwarz ist Super.... in Sizilianisch Sweschnikow: A. Adorjan & T. Horvath, Eigen Beheer, Boedapest 1993, paperback, redelijke staat, 160 pagina's, figurine notatie, Duitstalig. De Hongaren GM  Andras Adorjan (1950) en zijn kompaan IM Tamas Horvath (1951) onderzochten 14 belangrijkste varianten die kunnen voorkomen vanuit de Sveshnikov en de conclusies waren dat zwart in alle gevallen goed spel krijgt. De twee komen met veel fragmenten uit diverse partijen om hun oordeel te onderbouwen. Adorjan zocht altijd naar voordeel voor zwart en zijn boeken kunnen aangemerkt worden als grillig, fantasierijk en anekdotisch.
Starting Out: Play The Réti: N. McDonald Londen, 2010 € 7,50  Foto
Starting Out: Play The Réti: N. McDonald, Everyman Chess, Londen 2010, goede staat, enige notities, algebra. notatie. Neil McDonald legt de nadruk op de zetvolgorde 1.Pf3 d5 2.c4, welke kan worden geïdentificeerd met Richard Réti die veel deed om dit systeem te promoten. Starting Out: Play The Réti is gebaseerd rond 55 voorbeeldpartijen, die allemaal werden gespeeld tussen 2000 en 2010. Deze potjes hebben enige verassingen in petto, b.v. dat de traditionele hoofdvariant 1.Pf3 d5 2.c4 d4 3.e3 geen voordeel geeft (3.g3 is beter), terwijl na 1.Pf3 d5 2.c4 dxc4 wit niets beter heeft dan met 3.e3 in een aangenomen Damegambiet te verzeilen. McDonald legt uit hoe en waarom en heeft ook een mening over 1.Pf3 d5 2.c4 c6 3.g3 Pf6 4.Lg2 dxc4 5.0-0, een onduidelijk gambiet dat kan ontstaan na zetverwisseling. Neil McDonald (1967) is een Engelse GM, trainer en schrijver van een grote hoeveelheid schaakboeken.


Blackmar-Diemer Gambiet
€ 2,-  Foto
Blackmar-Diemer Gambiet: Twee brochures over het Blackmar-Diemer Gambiet, Engelstalig en Franstalig. De eerste brochure behandelt de Euwe-verdediging die ontstaat na de zetten 1.d4 d5 2.Nc3 Nf6 3. e4 dxe4 4.f3 exf3 5.Nxf3 e6. Het werd samengesteld door Anders Tejler en Jim Marfia en uitgegeven door Chess Enterprises in 1979. In totaal bestaat de inhoud uit 62 complete potjes. Luc Henris (1959) is een Belgische FIDE-meester en verantwoordelijk voor Gambit Blackmar-Diemer. Het kwam in eigen beheer tot stand en hij had 72 pagina's nodig om 53 partijen plus de nodige varianten en aanbevelingen kwijt te kunnen. Redelijke staat, totaal 104 pagina's, notatie simpel te volgen.
The Sicilian Wing Gambit: J. F. Hurt Davenport, 1983 € 0,50  Foto
The Sicilian Wing Gambit: J. F. Hurt, Thinkers Press, Davenport 1983, brochure, redelijke staat, 50 pagina's, algebrai. notatie, repertoire. Warrig werkje over het Siciliaans vleugelgambiet dat wordt gekenmerkt door de beginzetten 1.e4 c5 2.b4. De auteur behandelt de aangenomen, geweigerde en uitgestelde vorm van dit systeem. De inhoud bestaat uit fragmenten waarbij incidenteel de namen van de spelers genoemd worden en in welk jaar gespeeld werd. John Franklin Hurt Jr. (1914-1993) was een sterk schaker en speelde een grote rol in het schaakleven van de Amerikaanse stad Memphis, Tennessee. Hij organiseerde toernooien, was voorzitter van de lokale schaakclub en kwam ooit uit tegen Bobby Fischer, maar dat was tijdens een simultaanvoorstelling. Hurt verloor.
Ruy Lopez Bird's Defence: C. Leach Surrey, 1985 € 1,50  Foto
Ruy Lopez Bird's Defence: C. Leach, Caissa Books, Surrey 1985, brochure, redelijke staat, 70 pagina's, Engelse notatie. Na de zetten 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 Pd4 spreekt men over de Bird's Defence. De Engelse schaker Henry Edward Bird (1830-1908) speelde dit systeem graag lang geleden met de zwarte stukken. Zijn landgenoot Colin Leach verzamelde voor deze brochure 144 complete partijen en geeft daarbij zijn oordeel en bijkomstige varianten. Helaas laat de typografie af en toe te wensen over.


Schachjahrbuch 1908: L. Bachmann Ansbach, 1909 €60,-  Foto
Schachjahrbuch 1908: L. Bachmann,  C. Brügel & Sohn, Ansbach 1909, hardcover in blauw linnen met witte lettering, 228 pagina's, enigszins vergeeld en zeldzaam, algebrai. notatie, Duitstalig. De inhoud van dit jaarboek bestaat uit een selectie van 60 opvallende partijen en bijbehorende analyses die in 1908 werden gespeeld. Het hoofdbestanddeel van deze titel is echter ingeruimd voor de match om de wereldtitel tussen wereldkampioen Emanuel Lasker en uitdager Siegbert Tarrasch. Alle 16 partijen zijn door beide van uitvoerig commentaar voorzien en een foto van de twee is voorin te bewonderen. De strijd vond plaats in Düsseldorf en later in München en werd toendertijd met grote belangstelling gevolgd. Lasker won uiteindelijk afgetekend met +8 -3 =5.
Führer durch die Schachtheorie: O. Cordel Berlijn, 1888 € 45,-  Foto
Führer durch die Schachtheorie: O. Cordel, Julius Springer, Berlijn 1888, gebonden in rood linnen, gouden lettering op omslag, redelijke staat, enige potloodnotities, 342 pagina's, algebrai. notatie. Gids voor de openingstheorie d.m.v. van tabellen en voetnoten. De inhoud is gewijd aan de ''romantische openingen'', zoals Spaans, Koningsgambiet, italiaans, Evansgambiet en Schots en slechts een aantal pagina's aan openingen die beginnen met d4. Vergelijkbaar met Handbuch des Schachspiels van Von Bilguer, echter kleiner van formaat en dus handzamer. Oscar Cordel (1843-1913) was een Duitse schaakmeester en auteur en nam nooit deel aan een groot toernooi. Hij was van mening dat in elke stelling slechts 1 beste zet mogelijk was en daarna 3 bijna gelijkwaardige zetten. In de Spaanse partij zijn het Cordelgambiet en de Cordelvariant naar hem vernoemd.