Nieuws

24 November 2013:
DD 1 houdt gelijkspel tegen RSR/Ivoren Toren

DDI heeft in de thuiswedstrijd tegen RSR/Ivoren Toren door het behalen van een gelijkspel zijn blazoen opgepoetst na de smadelijke 8-2 nederlaag tegen Charlois Europoort. Het was een spannende aangelegenheid en tot het eind bestond nog de mogelijkheid van een kleine overwinning. Bij de stand 4½-2½ in ons voordeel met nog Gerrit Prakken en de staartborden Drenth en Dickhoff in de strijd hadden wij niet meer dan één punt nodig, maar…


links: v/d Wiel, Prakken, Vistisen, Drenth, Dickhoff

Bij John van der Wiel aan het topbord ontstond in een Siciliaans met 2. c3 geopende partij een zeer ingewikkelde situatie, De zet 18. d3 zet John aan het denken, met als resultaat dat hem nog 35 minuten bedenktijd resteert om de 40ste zet te halen. Een remise-aanbod op zet 19 wordt geweigerd. Niettemin lijkt John voordeel te krijgen, maar moet uiteindelijk toch in remise berusten.

» Partij van Veen van der Wiel

Edgar Blokhuis aan bord 2 leek lange tijd op een overwinning af te stevenen. Een fraaie Koningsaanval met een stukoffer tegen twee pionnen zag er lange tijd veelbelovend uit. Helaas werd het tenslotte niet meer dan remise.

Gerrit Prakken bemande dit keer bord 3 en in een tweepaardenspel met kansen over en weer ziet hij zich genoodzaakt remise aan te bieden om de 5-5 veilig te stellen.

Martijn Otten aan bord 4 zorgt voor vreugde in de gelederen. In een damegambiet wordt door middel van een aanval op de Koningsvleugel een pion veroverd en Martijn voegt daar later nog een kwaliteitswinst aan toe. Winst!

Aan bord 5 stemt Arie Werksma tot tevredenheid door in de opening veel tijd te besteden aan de eerste tien zetten, maar in ernstige tijdnood de partij toch remise te houden.

In een 1. c4 geopende partij zet  Rogier van Egmond, bord 6, zijn tegenstander met de zet 10. Lf4 aan het denken. De zet levert pionwinst op later winst van de partij.

Aan bord 7 houdt Maarten van Zetten met wit spelend de positie lange tijd in evenwicht. Het lijkt erop dat Maarten iets te veel risico neemt en helaas verkrijgt de tegenstander een vrije c-pion die doorstoomt en ons de nederlaag bezorgt.

Lars Vistisen aan het achtste bord zorgt altijd voor vuurwerk en sensatie. Zo ook dit maal. In een Siciliaan met 2. c3 brengt hij een kwaliteitsoffer, maar hij krijgt voldoende compensatie door aanval op de andere vleugel. Later wordt daar nog een torenoffer aan toegevoegd en warempel de aanval slaat door en brengt winst. Lars zelf sprak er later twijfel over uit of het allemaal wel in orde was, maar de vreugde was en is er niet minder om.

Helaas kan er over de verrichtingen aan de borden 9 (Drenth) en 10 (Dickhoff) slechts in mineur bericht worden. Jean Paul Drenth belandt in een Siciliaan met 2. e6 in een dubbel toreneindspel met 3 pionnen minder en moet in verlies berusten. Ron Dickhoff heeft in een Slavisch geopende partij lange tijd het initiatief bij een stand waar een stuk geofferd is tegen drie pionnen. Helaas gaat ook hier het eindspel verloren.

Met deze 5-5 kunnen we tevreden zijn en gezien het vertoonde spel lijkt het gerechtvaardigd te veronderstellen dat wij ons dit seizoen in klasse 1 kunnen handhaven.

Willem Reimer