Nieuws

28 April 2013:
Het laatste loodje
 
Zo'n laatste ronde is altijd een zenuwachtig gedoe. Niet zozeer voor Jan Joost die met zwart een tegenstander die niet kon schaken in het Hollands een opgekreukelde koningsstelling bezorgde en in no time won.
 
Vervolgens haalde Adri een remise binnen. Hij moest de Colle-opening bestrijden en als wit niet wil valt daar weinig tegen te doen.

Foppe Jan had besloten de laatste ronde niet te spelen.
Ikzelf bood, toen ik de openingsmoeilijkheden met zwart dacht te hebben overwonnen remise aan, maar dat werd beleefd en beslist geweigerd. Ik verloor een pion maar kreeg daarvoor zoveel kansen dat ik enige tijd dacht gewonnen te staan. Dat kon ik echter niet bewijzen zodat er uiteindelijk toch een remise tot stand kwam.

Theo leek lange tijd in een eindspel enig voordeel te hebben, maar door vergissingen kwam hij in beslissend nadeel.
 
Het toernooi werd gewonnen door FM Hans Ackermann met  7½ pt.
De beste Nederlander was Ad van den Berg die 6e werd met 7 pt.

Henk werd 9e met 6½ pt
Jan Joost werd 22e met 6 pt
Adri werd 125e met 4½ pt
Theo werd 138e met 4 pt
Foppe Jan werd 187e met 3pt.

Er waren 218 deelnemers waarvan meer dan twintig uit Nederland. Al met al een zeer geslaagd toernooi met heel veel prijzen. Voor mijn 9e plaats kreeg ik een bescheiden bedrag in een envelop en voor zijn 22e plaats kreeg Jan Joost een fraaie mand met allerlei etenswaar die hij van zijn  diëtist niet mag eten en dus deelde hij met gulle hand vette worsten uit aan zijn landgenoten.

Tenslotte nog iets zeer opmerkelijks: uitvoerig aandacht werd gegeven aan de oudste vrouwelijke deelnemer (91 jaar!!) en daarnaast werden alle vrouwelijke deelnemers in het zonnetje gezet en kregen een bloem uitgereikt. Een charmant gebaar zou je zeggen, maar de wedstrijdleiding bedierf dat enigszins door te zeggen dat dat was omdat de dames toch geen andere prijzen wonnen.

Al met al een zeer gemoedelijk en uitstekend georganiseerd toernooi in een rustieke bosrijke omgeving. Als u de leeftijd hebt moet u zeker overwegen er eens heen te gaan.

Henk Happel  

Berichten: