Nieuws

08 April 2013:
DD 2 maakt het zichzelf onnodig moeilijk

Afgelopen zaterdag speelden onze reserves tegen Spijkenisse 2. De vier-vier moest uit het vuur worden gesleept. Tot laat in de middag bleef de uitkomst onduidelijk. Bij winst waren we veilig geweest, maar door het gelijke spel zijn we afhankelijk geworden van anderen.
 
Wij staan nu zevende met 6 matchpunten. Onder ons staan Spijkenisse 2 en Charlois Europoort 2 met 5 punten. Hekkesluiter Paul Keres 3 heeft er 4. Gelukkig voor ons spelen de nummers 8 en 9 tegen de koplopers Dordrecht en DSC 3. Beide teams hebben kans op promotie en zullen op oorlogssterkte aan de laatste ronde beginnen. Ook Spijkenisse 2 zal het moeilijk krijgen LSG 3. Verder hebben we een plus aan bordpunten.

Maar we hadden het zover niet moeten laten komen! Het komt me voor dat we de zaak toch wat hebben onderschat. De derde klasse KNSB is qua niveau heel wat anders dan de promotieklasse HSB. Een goede les voor volgend jaar…

Aangezien ook DD 3 en 4 ver beneden hun niveau hebben gepresteerd zullen we eens goed moeten evalueren hoe dat komt en wat we eraan kunnen doen.

En nu het verslag.
  1. Henk speelde met zwart en werd geconfronteerd met de Franse doorschuif, die hij op eigen wijze bestreed. Wit pakte de zaak agressief aan en dwong Henk tot de lange rokade. Niet ongewoon trouwens. Strijd op verschillende vleugels dus. In het eindspel kon Henk het niet bolwerken en moest opgeven.

  2. William bouwde een sterk centrum op waarachter hij rustig zijn stukken in het spel bracht. Zwart verbruikte veel tijd en werd lelijk ingesnoerd. Maar zijn jonge tegenstander gaf geen krimp, won een pion en speelde het eindspel voortreffelijk uit.

  3. Ben speelde een goede partij. Net toen ik dacht, nu gaat de partij beginnen zag wit een offer over het hoofd hetgeen een pion opleverde. Onze man speelde de partij rustig uit en won.

  4. Jan Joost opende zoals we van hem gewend zijn. Maar het tegenspel van zwart was voor mij nieuw. Rond de 20e zet offerde JJ. een paard. Het lag voor de hand, maar risicovol was het wel. Zijn tegenstander vond niet de juiste zetten en gaf moedeloos op.

  5. Flankopening, waarop Jos afwachtend met Pf6 en Pc6 reageerde. Even kijken welke opstelling zijn tegenstander zou kiezen, denk ik. Geheel tegen zijn gewoonte in gaf Jos ineens een pion weg. Hij speelde rustig verder, maar de fut was eruit. Een vork besliste de partij.

  6. Ook bij Vincent verscheen een flankopening op het bord. Het zag er allemaal goed uit… tot hij tot mijn grote ontzetting een kwaliteit weg gaf. Ik heb waarschijnlijk de stelling niet goed in me opgenomen - het bord stond helemaal in de hoek - maar niet lang daarna bleek hij toch gewonnen te hebben.

  7. Jan Willem kwam in een gesloten Siciliaan sterk spelend in een gewonnen stand terecht. Zijn tegenstander wist niet wat hem overkwam toen hij zomaar een toren tegen een stuk mocht incasseren. Maar zwart had drie pionnen meer en bracht zijn pionnen op de koningsvleugel in beweging. Dit pakte goed uit en JW won overtuigend.

  8. Alexander toverde zoals gewoonlijk weer een gecompliceerde stelling op het bord. Het zag er overigens niet slecht uit voor wit. Toch ging de partij verloren. Jammer.
Theo van Vorselen

Berichten: