Nieuws

27 Januari 2023:
DD deed mee aan de PK meisjes, PK dames en finale PK C

Op zaterdag 21 januari was het een drukke dag in de Wiekslag. Er werden maar liefst drie toernooien gespeeld, het PK meisjes, PK dames en de finale van het PK C. DD werd goed vertegenwoordigt door onze jeugdtalenten in alle drie toernooien.

In de Persoonlijke Jeugd- en scholierenkampioenschap meisjes deden er vier meisjes van DD mee. Na een korte vertraging aan het begin van het toernooi kon het toernooi eindelijk rond 11:15 van start gaan. Er werden zeven rondes gespeeld volgens het Zwitsers systeem in twee verschillende groepen en 5 categorieën (DE en FGH), als tijdscontrole 15 minuten per persoon + 5 seconden per zet.

20221204_C-categorieAhaana en Keerthi vlak voor hun partij (bord nr. 3)
20221204_D-categorieMaria nog even aan het wachten voor haar tegenstander

In de D categorie deden Ahaana Ayyappan en Keerthi Gnanasekaran mee en in de E categorie deed alleen Maria Ilina mee. Het was voor Ahaana gelukt om gedeeld samen met drie andere meisjes op de tweede plek te beëindigen met 5 uit 7 maar vanwege weerstandspunten stond Ahaana uiteindelijk op de derde plek. Vanwege tekort aan tijd en de enorme drukte in deze groep kon er geen barrage gespeeld worden tussen deze vier meisjes om een extra plekje te reserveren voor het NK. Keerthi was overtuigend goed begonnen met 3 uit 3 (heeft zelfs van Ahaana in de eerste ronde gewonnen!) en leek een van de favorieten om de toernooiwinst te boeken. Helaas ging het na de pauze iets minder goed door drie partijen te verliezen en was het haar gelukt om op de achtste plek te eindigen met 4 uit 7. En als laatste was Maria op de 11de plek geëindigd met 3.5 uit 7 punten. Alle spelers hebben een medaille ontvangen en de eerste top-drie drie winnaars hebben ook een bekertje ontvangen.

20221204_C-categorieAhaana en Keerthi tijdens de prijsuiteiking
20221204_D-categorieMaria tijdens de prijsuitreiking

In de FGH groep (H categorie) deed alleen Malem Ngangbam als DD’er mee. Zij liet zien dat zij de sterkste schaakster in haar groep was door een uitstekende score van 7 uit 7 te behalen! Wat mij opviel tijdens het toernooi was dat ze altijd rustig speelde, leek niet zenuwachtig te zijn en haar tijd goed doornam en vooral heel bescheiden was. Met dit resultaat heeft Malem de H-categorie gewonnen en ook het recht heeft gekregen om in het NK deel te nemen. Net zoals bij de vorige groep hebben alle spelers ook een medaille ontvangen en de eerste top drie winnaars hebben ook een bekertje naar huis kunnen nemen.

20221204_C-categorieMalem vlak voor haar partij
20221204_D-categorieMalem samen met haar hele familie

In de PK dames werden 3 rondes Zwitsers gespeeld met een speeltempo van 55 minuten per persoon + 10 seconden per zet. Anastasiia Khatniuk was de enige DD’er die mee heeft gedaan. Het was een heel spannend toernooi waarin er hard werd gestreden voor de beker. Na de tweede ronde stond Anastasiia samen met Kanako Kinoshita beiden met 2 uit 3 en was het geen verrassing dat het een pittige match zou worden. Helaas heeft Anastasiia haar partij verloren na een moeilijke strijd en won Kanako de beker en haar recht om deel te nemen in het NK.

De finale PK C werd in een vierkamp gespeeld met dezelfde speeltempo als bij de PK dames. In de finale PK C was het eveneens spannend waarin vier spelers deel hebben genomen, waarvan ze toevallig allemaal DD’ers waren! Deze waren Luka Wink, Imanol Leorato, David Madularea en Prayan Sai Kumar. Het was te merken dat de jongens serieus aan het schaken waren door de partijen die super lang duurden. Na de derde ronde eindigden Luka en Imanol beiden bovenaan met 2 punten waarvan het tijd werd om een barrage te spelen om te bepalen wie de recht krijgt om in het NK deel te nemen. Deze vond zelfs plaats na 17.00 uur! Na het spelen van twee snelschaakpartijen (3+2) wist Luka uiteindelijk de barrage 1.5 – 0.5 te winnen van Imanol en is hij op naar het NK. David (1.5 uit 3) en Prayan (0.5 uit 3) eindigden op de derde en vierde plek respectievelijk.

In het verslag van de toernooiorganisator (Haeghe Oooievaar) staan er meer details over alle drie toernooien en meer foto’s van alle groepen: https://www.haeghe-ooievaar.nl/c40-nieuws/verslag-en-fotos-pk-dames-finale-pk-c-en-pk-meisjes/

Al met al was het een geslaagde dag waarin alle aanwezige DD jeugdtrainers blij waren met deze opkomst en de goede resultaten van onze jeugdspelers!