Nieuws

03 December 2022:
Met twee benauwde overwinningen houdt DD 1 aansluiting bij de top

In ronde 3 en 4 stonden twee tegenstanders op het programma waarvan gewonnen diende te worden wilde DD nog enigszins uitzicht hebben op de titel.

Het eerste duel tegen Voorschoten gaf tevens de mogelijkheid om revanche te nemen voor de 5-5 in de kampioenswedstrijd 4 jaar geleden waardoor DD nipt de promotie naar de 1e klasse misliep. Het werd nu een 5½-4½ overwinning: Jasel won van Rosa Ratsma en Gosse strafte overtuigend een fout in de opening af van Cato Zoeten. De held van de dag was evenwel onze clubkampioen Lars Vistisen die bij een stand van 5-4 een zeer moeilijk eindspel van toren en pion tegen loper en twee pionnen remise moest houden met steeds maar 30 seconden increment op de klok. Op zet 90, met nog maar 10 zetten voordat de 50-zetten regel in werking zou treden, staakte tegenstander Noud Lentjes zijn pogingen en was remise en de overwinning een feit.

Ook de wedstrijd tegen het 2e tiental van Paul Keres leverde een spannend gevecht op en was er na 3 uur spelen nog geen enkele partij beslist. Ondanks het gemiddelde ratingoverwicht van DD, speelde we aan 6 van de 10 borden tegen een tegenstander met een hogere rating en dat was te merken.

Mark was aan bord 10 als eerste klaar. Met wit in een gesloten Siciliaan leek Mark in het begin positioneel beter te staan vanwege een zwarte geïsoleerde dubbelpion maar ergens is het toen fout gegaan. De witte koning kwam onder vuur en Mark moest alle zeilen bijzetten om niet onder de voet te worden gelopen. Het moet ergens verloren zijn geweest maar toen Mark het loperpaar kon afruilen om te eindigen met een sterk paard tegen zwakke loper, was de winst nabij. Toen zwart ook nog een kleine combinatie overzag opende Mar voor DD de score: 1-0.

Rick speelde aan bord 1 tegen de sterke Raymond de Rooij een moeilijke partij. Rick met zwart rocheerde lang in de opening en leek een gevaarlijke aanval over zich heen te krijgen toen hij zich daarna ook nog te goed deed aan een witte pion op g2. Wit offerde een stuk en het zag er allemaal dreigend uit maar Rick had duidelijk verder gekeken. Met een diep berekend Pf6-g4 ruilde hij de gevaarlijke witte loper op e3 en was de witte aanval voorbij. Een witte ruïne bleef achter: 2-0.

Aan bord 2 moest Ronald Dickhoff opboksen tegen een (geweigerd) Benko gambiet. Lang had Ronald een wat betere stelling maar kwam na een afruilcombinatie erachter dat plots zijn dame op a5 was ingesloten: 2-1.

In een Italiaanse opening speelde Jeroen met wit een ingewikkelde partij tegen Mark Smits. Zwart stond gedrongen maar had wel een positionele troef in de vorm van het loperpaar. Op een gegeven moment ontstond een stelling waarbij zowel wit als zwart de mogelijkheid had om zowel kort als lang te rocheren. Voer voor Tim Krabbé! Zwart stelde die rochade nog een zet uit met a7-a6 maar dat had het nadeel dat het veld b6 ernstig werd verzwakt. Een wit paard drong op b6 de zwarte stelling binnen en met een zwarte koning op b8 was de stelling zeer tweesnijdend: wit had een gevaarlijke aanval maar het witte paard had ook geen terugweg meer. Misschien heeft er nog iets ingezeten maar het witte paard ging verloren en was de stand in de wedstrijd weer gelijk: 2-2.

Een cruciale partij in de wedstrijd werd gespeeld aan bord 9 tussen Hein-Piet van der Spek en Pim Eerens. Na een Siciliaanse opening met c3 ontstond een gesloten stelling waarbij Hein-Piet met wit een groot ruimtevoordeel had en Pim kampte met een ontwikkelingsachterstand op de damevleugel. Pim kon niets anders doen dan lijdzaam afwachten op welke manier Hein-Piet de zwarte stelling zou doorbreken. Toen Hein-Piet
inderdaad een stuk voor twee pionnen, en een schijnbaar winnende aanval, offerde, bleek het net op het verkeerd moment te zijn. De zwarte dame drong de witte stelling binnen en forceerde remise door eeuwig schaak: 2½-2½. Hier kwam DD goed mee weg en de remise bleek achteraf beslissend voor de winst.

DD kwam weer op voorsprong in de wedstrijd door een goede partij van Prajit aan bord 8 met wit in een Trompowsky aanval. Wit ruilde vrijwillig de loper op g5 voor het paard op f6 en begon een minoriteitsaanval op de damevleugel. Die kwam niet echt van de grond maar leidde uiteindelijk wel tot (dubbele) kwaliteitswinst. Prajit offerde professioneel een kwaliteit terug om af te wikkelen naar een gewonnen eindspel: 3½-2½.

De wedstrijd werd gelijkgetrokken door de man aan de zijde van Paul Keres met de hoogste rating, Eugene Rebers, tegen Rogier. Na een dubbelfianchetto van wit had Rogier met zwart een prettige stelling maar kwam uiteindelijk terecht in een moeilijk dubbeltorig eindspel dat verloren ging: 3½-3½.

Aan bord 4 kreeg John met wit een tweesnijdende stelling, die hij al een aantal malen eerder op het bord had gekregen, waarin zwart een dame offert voor drie stukken. Het is dan zaak om met wit ervoor te zorgen dat zwart zich niet echt kan ontwikkelen. Dit vergt grootmeesterlijk subtiel spel dat aan John wel is toevertrouwd. Zwart won nog wel de kwaliteit maar speelde met een ingebouwde toren op a8 en een loper op c8 eigenlijk met twee stukken minder. Een opgerukte a-pion kwam op a7 terecht en was het na een wit Db8 over en uit: 4½-3½.

Weer werd de stand gelijkgetrokken in een partij die eigenlijk al na de opening voorbij was: Lars haalde twee speelwijzen door elkaar met zwart in het tweepaardenspel en verloor naast
de geofferde pion in de opening nog een tweede centrumpion. Lars vocht voor wat hij waard was maar moest uiteindelijk in de onvermijdelijke nederlaag berusten. Thuis in de analyse
met de computer bleek Lars toch nog een goede kans op minimaal een gelijke stelling te hebben gemist!

Lars zegt hierover: "In mijn partij had John Cornelisse net op 22... Dc7-c6 23. c2-c4 gespeeld:

20221127 Cornelisse - Vistisen

Ik zag meteen dat als mijn loper niet op de e-lijn in de weg stond de pion op d3 overbelast zou zijn en ook dat een pion terugwinnen met 23.. Le5xb2 24. Lc1xb2 Tb8xb2 25. Ta1-e1
hopeloos was. Daarom speelde ik

23.. Le5-d4

om de loper uit de e-lijn te verplaatsen. Maar, wat ik had moeten zien is dat na 23. c2-c4 meerdere witte stukken op losse schroeven komen te staan. Na

23.. Pa5xc4!

komt zwart zelfs beter te staan. Bijvoorbeeld 24. d3xc4 La6xc4 en zwart wint het geofferde materiaal terug met betere positie. Misschien niet direct winnend (Fritz: -1.3), maar goede winstkansen."

Helaas, helaas. Hiermee was de stand 4½-4½ en moest de partij van Jasel de beslissing brengen. Met zwart in een Franse verdediging had Jasel langzaam positionele vooruitgang geboekt en keek hij in het eindspel naar twee zwakke witte pionnen. De winst was echter
allerminst zeker. Door geduldig de stelling moeilijk te houden bezweek zijn tegenstander uiteindelijk onder de druk. Jasel behoudt daarmee zijn 100% score en bracht hij daarmee ook de eindstand van deze spannende wedstrijd op 5½-4½.

DD 1 staat nu op een gedeelde derde plaats twee matchpunten en een sloot bordpunten achter op beide koplopers. Promotie naar de meesterklasse lijkt ver weg maar DD doet wat het moet doen.

Edgar Blokhuis

20221203 DD 1

20221203 DD 1

Berichten: