Nieuws

15 December 2018:
Promotie 4 DD 3: 2-6. DD 3  is toppie-joppie, DD 3-ers zijn allemaal toppertjes

Ok, als teamleider moet je af en toe een beetje slijmen bij je teamgenoten, maar serieus, DD 3 is lekker bezig.

Afgelopen dinsdag gingen we op bezoek bij Promotie 4 in Zoetermeer. De speellocatie aan de Gondelkade is in een soort verzorgingshuis / buurtcentrum en er is een gezellig cafeetje. De dames van het verzorgingstehuis waren lekker aan het sjoelen, en er is goede wifi. De harde kern van DD 3 was keurig op tijd en als invaller hadden we Hans Smallenbroek weten te vinden.

Op bord 1 speelde Niels met wit en hij speelde iets met koningsfiancetto en d4. Ik geloof zijn specialiteit. Op 2 Herman, die een Hollandse stelling opzette met le7. Hij had al mooi c,d,en e6 gespeeld. Op 3 Daniel, die veel open lijnen had gecreëerd, maar geen centrum pionnen meer en een verdubbelde c pion. Op 4 Ortwin, die geconfronteerd werd met een soort Slavisch in de voorhand, dus zelf had hij d5 en c5.

Op 5 Jaco, en mijn tegenstander speelde Slavisch en ik was bang dat het tot Cambridge Springs zou komen,  een variant waar ik een hekel aan heb. Op 6 Tom die een Slavische opzet kiest en hij heeft mooi zijn witveldige loper uit de stelling gespeeld en op f5 geplant. Op 7 Jan Kees, en er staat een soort Spaanse partij. De tegenstander heeft met a6, b5 de witte loper naar b3 gejaagd. Op 8: Hans speelt een koningsfianchetto en een half open b-lijn tegenover een half open d-lijn.

Vrij vroeg op de avond hoor ik gestommel van de tafel van Niels en blijkt de partij afgelopen te zijn. Ik probeer aan de lichaamstaal te zien wie er gewonnen heeft, en het ziet er zorgelijk uit, want Niels mist de stralende looks van een net gewonnen speler. Maar later bleek dat hij toch had gewonnen. Hij vond alleen dat de partij te gemakkelijk ging. Maar een prachtige partij uit een stuk waarbij Niels vanaf het begin de partij in de hand had. Ook liet hij zich niet door tactisch problemen bij de dame ruil in de war brengen. Hij heeft zelf de partij aangeleverd en van commentaar voorzien.


,

Ook Tom heeft vrij snel gewonnen. Hoe precies is me ontgaan, maar "hij kreeg gewoon een toren kado". In mijn eigen pot speelt mijn tegenstander erg langzaam, maar precies de goede zetten. Ik ben bang dat hij het systeem eigenlijk goed kent en dus op mijn hoede. Uiteindelijk speelt hij het brutale g5 en daarna Df6. Dat zie ik als mooie reden om lang te rocheren. Enige tijd daarna win ik de g pion, en daarna de h pion. De tegenstanders koning staat vast in het centrum. Maar gaat opeens taai verdedigen en ik ben bang voor een Dame-pionneneindspel dat nog moeilijk kan worden. Maar dan geeft mijn tegenstander plotseling op, zelf was ik nog niet zeker dat dit gemakkelijk te winnen was ondanks de 2 pionnen voorsprong.

Ook Hans had zijn partij weten te winnen. Als tijdens een koffie stop bleek hij als een duidelijk goed gevoel over de partij te hebben met een pion meer.

Bij Herman zie ik precies gelijk materiaal en een zeer dichtgeschoven stelling met weinig ruimte voor onze speler. Echter nog veel later heeft hij de h-lijn weten te bezetten met 3 zware stukken. Lijkt erg goed, maar ik zie niet hoe het verder moet. Gelukkig beslist de klok,  Herman had ook een tijdvoorsprong van 20 tegen 2 minuten, en de tegenstander gaat door de klok.

Daniel krijgt een remise aanbod in een loper eindspel met gelijkveldige lopers. De partij is voor het team inmiddels al binnen en Daniel besluit het veilige halfje te pakken.

Ook Ortwin krijgt een remise aanbod, ook in een gelijke loper eindspel. Dit wordt snel aangenomen met de belofte van een biertje. In de analyse bleek "dat er een mogelijk gewonnen stelling in zat als ik met de h-pion was gaan lopen".

Laatste bord is het bord van Jan Kees. Hij is in een verdedigende stelling gekomen die zienderogen slechter word. 2 torens en 2 paarden nemen zijn koningsstelling onder vuur. Een vrijpion in opgestoomd tot e3. g2 staat zwaar onder druk door de 2 paarden en een toren (eigen koning op g1). De vrijpion schuift nog door naar e2 en uiteindelijk bezwijkt onze speler. Ergens gaat de dame verloren.

Al met al hebben we toch als team prima gescoord, hoewel we dat wel aan de teamratings te zien, ook wel moesten. Er zijn ook al geruchten over kampioen worden en champagne feesten bij Ortwin. Maar laten we vooral nog even de goede lijn vasthouden.

Jaco Arkesteijn

2018-12-11
 Promotie 41548-DD 316832 -6  
1R.R. Matai1669-N. Engelen16130-1 
2B. van de Graaf1724-H. Arends18670-1 
3J.W. Veldhuizen1644-D.F.F.J.J. Diaz Maguiña1646½-½ 
4F.M. Martens1585-H.O. Noija1716½-½ 
5M. van Staden sr.1521-J.P. Arkesteijn17020-1 
6P. Hijma1459-T. Vokurka16810-1 
7C. Schoon1387-J.C.K.W. Bartel16401-0 
8R. de Vries1398-J.C.J. Smallenbroek16000-1