Nieuws

03 December 2018:
DD 1 – HSB begint sterk

In de 1e klasse A van de HSB is ons team favoriet. Met een gemiddelde rating van 1944 hebben wij zo'n 150 punten meer dan het op één na sterkste team in deze klasse. Dit blijkt ook uit de uitslagen:

In de eerste wedstrijd werd RSC Belgisch Park 2 met 5-3 verslagen. Er waren overwinningen voor Hommes, Henke en Mityaev (invaller); remises voor Koelmans, van Iersel, Remko de Waard en Henn (invaller) en een nederlaag voor van Eesteren (invaller).


Münninghoff - Hettfleisch

De Waard - R. Minnema

In de tweede ronde werd HSV met 5½-2½ verslagen. Een vol punt voor Hommes, Henke, Boeters, Münninghoff en van Iersel, een remise voor Lindner en nederlagen voor Koelmans en de Waard.

De derde wedstrijd was een stuk spannender. Lindner probeerde de Caro-Kann te kraken, maar zijn aanval sloeg niet door en er resteerde een volkomen remise stand. ½-½ (½-½). Van Iersel speelde met zwart het Hollands, probeerde ook een aanval op te bouwen, maar wit gaf tegengas in het centrum ruilde pionnen en stukken af en toen werd de vrede snel getekend. ½-½ (1-1).


Smaal - Henke

Albertus - Boeters

Koelmans kwam niet zo goed uit de opening en stond na een zet of twintig een pion achter. Gelukkig begon zijn tegenstander minder nauwkeurig te spelen, gaf de pion terug, ontweek onterecht dameruil, verloor een tweede pion en blunderde tenslotte de kwaliteit weg. 1-0 (2-1). Hommes leek wat beter uit de opening te komen, maar met een kleine grap wist wit een paard op d6 te planten. Die werd later weliswaar vervangen door een pion, maar de zwarte stelling bleef onder stevige druk.Bij afnemende tijd van de witspeler werd gelukkig tot remise besloten. ½-½ (2½-1½).

Münninghoff speelde zijn vertrouwde Engels en nam de zwarte stelling in de tang. Nadat zwart onder grote druk pion f7 moest geven leek het einde nabij. Helaas zag Alexander pardoes een 'lang' mat in 1 over het hoofd. 0-1 (2½-2½). Boeters speelde een boeiende, zeer combinatoire partij. In het Engels bouwde wit een mooie drukstelling op en Stefan besloot op een gegeven moment met ...g5 aan de noodrem te trekken. De teamleider fronste de wenkbrauwen. Het werd een wild west gevecht waarbij Stefan uiteindelijk een toren won, maar zwart eeuwig schaak wist te houden. Zie de bijgevoegde analyse. ½-½ (3-3).


,

De Waard had de gehele partij een beter stelling, maar kwam weer in vreselijke tijdnood. Zijn laatste minuten gebruikte hij om een rotsvaste remisestelling op het bord te brengen en zijn tegenstander was het daar mee eens. ½-½ (3½-3½). Henke kreeg na wat gemanoeuvreer en stukkenruil een 2-toreneindspel met een goed paard tegen een slechte loper op het bord. Hij ruilde zijn paard met pionwinst voor de slechte loper. Het lastige 2-toreneindspel voerde hij, ondanks tijdnood en een kleine scharmutseling, zeer vakkundig naar winst en won daarmee voor ons de wedstrijd.

SHTV 2 doet het echter zeer goed. Zij staan op de eerste plek met eveneens 6 matchpunten, maar 1½ bordpunt meer dan DD 1. We moeten dus sowieso flink blijven scoren. De wellicht beslissende wedstrijd tegen SHTV 2 vind pas in de laatste ronde plaats.

Eric Koreman

Berichten: