Nieuws

19 Maart 2017:
America first, DD 5 last, they can't do it, total losers!

Afgelopen donderdag moest DD5 uit spelen tegen het rijswijkse Novelty Destroyers. Om maar even met de conclusie te beginnen: DD 5 verloor en daarmee is ook de degradatie naar de 2e klasse een feit. Om met Donald Trump te spreken: We zijn "total losers", "We can't do it". Er valt weinig op af te dingen, we zijn gewoon niet goed genoeg voor de 1e klasse en moeten een klasje lager gaan spelen. Nouja 1 kleine nuance dan: We hebben toch 1 keer remise gehaald, en we hebben nog 1 wedstrijd te gaan.

Hoe kwam dit drama dan toch tot stand? Donderdag moesten we dus naar het zwaar beveiligde Europees Patent Bureau gebouw. Hier moesten we allemaal met identificatie door de security, en vervolgens kwam Lars Vistisen ons ophalen en naar de speelzaal brengen. Lars verving de oorspronkelijke wedstrijdleider wegens ziekte. Toen ik aankwam zag ik in totaal maar 3 spelers wachten, en was bang dat de anderen het niet hadden kunnen vinden of niet hun email hadden gelezen, maar ze bleken al binnen te zijn. Iedereen was aanwezig op Ruud na, maar dit is inmiddels traditie en geen reden tot zorg.

Nadat Lars ietwat onwennig zijn wedstrijdleiders speech had gehouden, konden we iets te laat beginnen en we werden ook nog getrakteerd op 2 consumptiebonnen, heel sympathiek. De sportbar was 2 verdiepingen lager gelegen. We speelden met de invallers Caspar Sterk en Frans van Kampen.

Op bord 1 deed Peter weer eens mee, hij speelde een soort gesloten Siciliaans, en er was nog niet gerocheerd. Later hoorde ik dat deze ratingloze tegenstander een herintredende 2200 speler was. Op bord 2 speelde Erik tegen de enige dame uit het gezelschap. Hij verdedigde zich met een soort Scheveninger Siciliaan. Op 3 was Ruud dus nog niet aanwezig. Op 4 speelde ik zelf en mijn tegenstander opende met 1. f4. Lang niet gezien. Na enige tijd kwam er e3, d4, c3 achteraan en dit gaf mij ten onrechte het gevoel dat ik met een zwakkere speler te maken had.

Op 5 speelde Jan Kees ook een soort Siciliaan. Ook op 6 verdedigde Frans Wenthold zich met een Siciliaanse variant met Pc6. Op 7 speelde invaller Frans v Kampen, en hij keek moeilijk toen hij geconfronteerd werd met een Wolga gambiet, wat later geloof ik Blumenfeld werd. zijn tegenstander had kennelijk boekjes gelezen.

Op 8 speelde invaller Caspar en de stelling zag er al wat wild uit. Ik geloof dat een soort Philidor opening werd gespeeld, en tegenstander had al Pg5 gespeeld, en vervolgens h3 om Lg4 weg te jagen.

Na enige tijd zag ik bij Peter dat zijn tegenstander opdringerig met zijn pionnen op de damevleugel aanviel, maar nog niet gerocheerd was, Peter wel, hij leek me een solide stelling te hebben.

Eriks tegenstandster had vervelend ingeslagen op e6 met de loper en terugpakken zou tot paard vork leiden... pionnetje voor tegenstandster dus.

Ruud was inmiddels gearriveerd en probeerde zijn tijdachterstand met snel spel goed te maken. Hij werd echter streng toegesproken door de spelleider dat hij wel zijn zetten moest noteren. Verder probeerde hij hier en daar wat multiculti broodjes uit te delen.

Mijn eigen stelling was in zwaar weer gekomen. Ik had eerst, dacht ik, een goede strategie gekozen door de koningsstelling dicht te schuiven,net toen de tegenstander daar zijn troepen had georganiseerd. Echter ik overzag wat tactische problemen op damevleugel en verloor een pion. Dit veranderde de hele stelling en moest meteen penningen en opmarcherende a-pion kiepen.

Bij Jan Cees een solide stelling met mooi opgestelde lopers naar de stelling vd tegenstander. en goede centrum pionnen. Het ziet het er nog wat afwachtend uit.

Ook bij Frans moet de partij nog op gang komen, de zwarte zwakke d6 pion staat solide verdedigd door Le7, en alles lijkt nog in evenwicht.

Bij Frans v K. heeft zijn tegenstander een massief pionnencentrum, maar 3 pionnengroepjes tegen 2. Bij Caspar hebben de spelers tegengesteld gerocheerd, Caspar kort, en zijn tegenstander staat klaar voor massieve aanval met f4, g4. Caspars aanval moet nog op gang komen.

Mijn partij gaat van kwaad naar erger. Ik heb niet veel anders als verdedigen tegen opstomende a-pion, ondersteund door lopers. uiteindelijk word er veel geruild en blijft toren eindspel over waarbij mijn tegenstander 3 pionnen meer heeft, treurige zaak natuurlijk. Wel heb ik nog een gedekte vrijpion op h3 kunnen creëren voor tegenkansen. uiteindelijk een eindspel met 3 vrije pionnen voor tegenstander en allebei toren. De vijandelijke koning kan zich moeilijk verbergen tegen schaakjes en mijn tegenstander komt in de 1 minuut tijdnood. Echter ik verlies toch terecht, maar ik had nog mogelijkheden overzien om het langer te rekken en mijn tegenstander te testen, helaas.

In de tussentijd zijn veel partijen beslist... Caspar: remise "zat niet veel meer in". Peter verloren, geen idee hoe. Ruud: opgegeven, zie verderop. Jan Cees, remise, na klein conflictje waarbij tegenstander na remise aanbod klok stilzet, en dan toch wil doorspelen.

Ruud was zo vriendelijk wat bespiegelingen op te mailen die hieronder staan, tevens een gedicht, een noviteit bij DD voor zover ik weet! En de zetten van de snelste verliespartij van het seizoen.

Jaco Arkesteijn

Onderstaand is van Ruud:

Over de schaakpartij: Ik had nog enige hoop toen hij direct na de opening aan het bier ging maar later in de bar bleek: meneer drinkt uitsluitend alcoholvrij.

Normaal gesproken pas ik voor de analyse na afloop maar ik gunde hem dit keer graag de lol om nog eens fijntjes uiteen te zetten waar ik precies de mist in ging. Welnu dat wist ik zelf ook want normaal gesproken speel je in een dergelijke stelling nooit d5 ik wist gewoon het deugt niet. Maar ik wist ook dat zijn koningsstelling zeer solide was omdat de g pion niet was gespeeld. Je mist dan een aanvalsdoel voor de f-pion en het lukt ook niet om te toren de f-rij snel in de aanval te betrekken.

Wil je toch aanvallen op de koningsvleugel dan moet je de g en vaan ook h pion naar voren sturen maar dat kost tijd en zwart weet dan vaak succesvol te counteren op de damevleugel. Vooral tegen sterkere spelers: maar niet aan beginnen.

Gelukkig werd ik gered door de barvrouw, ze ging buiten een peuk doen. Rook je vroeg ik mijn opponent? Nee hij rookte niet. Ik wel zei ik en ga nu met die dame daar ff roken buiten direkt de daad bij het woord voegend en mijn tegenstander achterlatend met zijn gewonnen stelling na 8 zetten. Tot verdere analyses en bespiegelingen zijn we ook niet gekomen.

Maar alles bij mekaar een geslaagde avond.

Een schaker die verder anoniem zal blijven stuurde me in het holst van de nacht nog onderstaande proza (waarvoor dank!) waarin al het voorgaande redelijk word samengevat. Het lijkt me een leuke aanvulling voor het verslagje over deze gedenkwaardige partij:

Ruud van Manen u schaakt als een echte man.
Van stuk gebracht door de barlady liefdevol.
Het leed duurde kort voor de houten dame.
Excuses bedekt, echte schaak na de partij.
Lief en leed gedeeld.

Zo zout had ik het nog niet eerder gegeten. 40 minuten (!) te laat en het dan presteren om in 9 zetten te verliezen. Een leuk partijtje voor in het verslag het ging ongeveer zo:


Na 8 zetten was het al verloren wit verliest een stuk. Maar wat jullie blijkbaar niet en ik wel gezien had: het is echt een hele lieve vrouw die daar de hele avond in haar eentje achter de bar stond. Schakers zijn niet goed wijs dat staat vast.

2017-03-16
 Novelty Destroyers 11794-DD 516476 -2  
1M Debard -P. Kievoet17691-0 
2P. Craciun2089-E. v/d Graaf1712½-½ 
3F. Liefrink1962-R.A. van Manen16861-0 
4C. Schmitt1906-J.P. Arkesteijn16551-0 
5C. Gruss1861-J.C.K.W. Bartel1645½-½ 
6R. Lange1808-F. Wentholt16051-0 
7O. Krikorian1545-F.F. van Kampen1523½-½ 
8F. Molinari1389-C. Sterk1582½-½ 

Commentaar Ruud van Manen:

In het bijzonder lezenswaardige artikeltje America first, DD 5 last, they can't do it, total losers! lees ik Toen ik aankwam zag ik in totaal maar 3 spelers wachten, en was bang dat de anderen het niet hadden kunnen vinden of niet hun email hadden gelezen, maar ze bleken al binnen te zijn. Iedereen was aanwezig op Ruud na, maar dit is inmiddels traditie en geen reden tot zorg.

Wel aan Jaco gemeld maar helaas niet in het artikeltje terug te lezen is dit keer een wel zeer valide reden. Ik was namelijk in de intercity Den Haag - Delft in slaap gevallen en vervolgens -via Rotterdam CS- terug naar Delft en daarna met de fiets langs de Schie naar de speelzaal in Rijswijk gegaan.

Gelukkig overkomt het in slaap vallen onderweg naar een wedstrijd de besten. Bijvoorbeeld destijds wereldkampioen Jannes van der Wal.

Voor wie het nog eens terug wil zien: Jannes van der Wal de onbegrepen dammer

https://www.npo.nl/andere-tijden-sport/29-01-2017/VPWON_1264902

Berichten: