Nieuws

30 April 2014:
DD 1 behaalt belangrijke overwinning tegen ASV

In de strijd om het lijfsbehoud is DD 1 er in geslaagd tegen het Arnhemse ASV twee matchpunten te vergaren. Met een 6-4 overwinning op zak kunnen wij ons voorbereiden op het laatste treffen van het seizoen in de thuiswedstrijd tegen Venlo op 10 mei a.s. Willen wij ons in de eerste klasse handhaven dan zullen we ook deze match moeten winnen, kortom spanning genoeg.

Deze wedstrijd zou de geschiedenis in kunnen gaan als “the battle of the rookendings”. Aan zes van de tien borden werd de strijd beslist in een toreneindspel, voorwaar een uitzonderlijke situatie. Ziehier hoe een en ander tot stand kwam.

Peter Gelpke bemande bord 1 en had van tevoren de hoop uitgesproken daar niet Jaap Vogel als tegenstander te treffen. Tot zijn schrik werd het toch de gevreesde tegenstander, maar toen deze zich als zwartspeler bediende van het Hollands sprak Peter dat het nu wel zou gaan en zo geschiedde ook. Een gunstig toreneindspel wordt gedegen tot winst gebracht.

Aan bord 2 trad dit maal ons pronkstuk Sergey Fedorchuk aan en hij stelde niet teleur. Met kalm spel stelt hij de tegenstander voor problemen en wint gedecideerd.

In een Schotse partij met Lb4 van zwart voordat Pc3 gespeeld is komt Lars Vistisen (bord 3) in fikse tijdnood: minder dan 7 minuten voor 20 zetten. Een en ander resulteert in een toreneindspel met een pion minder voor hem, dat zonder meer verloren gaat.

Aan bord 4 wil John van der Wiel niet achterblijven en in een Siciliaanse partij met  2. c3 ontstaat ook hier een toreneindspel, dit maal  met een pion meer voor onze man. John voert dit met nauwkeurig spel tot winst.

Buurman Gerrit Prakken (5) treft in Dirk Hoogland een oud DD-lid als tegenstander. Het evenwicht in de partij wordt niet verbroken, derhalve remise.

Bij Edgar Blokhuis aan bord 6 ontwikkelen zich de zaken gunstig na een aanvankelijk minder florissante situatie. De stelling bevalt Edgar niet en op zet 18 biedt hij remise aan, dat door de tegenstander geweigerd wordt. Ook hier ontstaat een toreneindspel met een pion voor ons, dat tot onze vreugde op listige wijze tot winst wordt gevoerd.

Het eindspel van torens en lopers aan beide zijden van Arie Werksma aan bord 7 wordt remise en Ron Dickhoff aan bord 8 behaalt hetzelfde resultaat, echter pas na lang touwtrekken in een dubbel toreneindspel met een gelijk aantal pionnen.

Bij Martijn Otten (bord 9) lijkt in een damegambiet Tarrasch variant de strijd lange tijd min of meer gelijk op te gaan, maar de slotfase is helaas verloren. Een sterke vrijpion en het feit dat het paard sterker is dan de loper brengen hier de beslissing.
 
Rogier van Egmond aan het staartbord weet in een Siciliaanse partij met 2. Pc3 een pion buit te maken. In een wellicht gunstiger stand biedt hij – gezien de stand van de match remise aan, hetgeen geaccepteerd wordt.

Een 6-4 overwinning die wel gebruikt kon worden! Met goed vertrouwen zien wij het laatste treffen tegen Venlo tegemoet en handhaven we ons hopelijk in de eerste klasse KNSB.

Willem Reimer