Nieuws

25 Februari 2013:
Den Witten Haen toernooi (25-2-2013)

Op een druilerige maandag in de voorjaarsvakantie werd in Dordrecht voor de 14e keer het "Den Witten Haen" toernooi gehouden. Met vijftig deelnemers was het rapidtoernooi wederom volgeboekt. De spelers werden in drie groepen ingedeeld. Ondergetekende speelde in de hoofdgroep, een mix van jeugdig talent en ervaren spelers, die met een perfecte score werd gewonnen door de nog jonge Lars Vereggen van HMC (2139). Uw verslaggever scoorde vijftig procent in dit gezelschap en eindigde dus in de middenmoot.Dordrecht staat acht dagen in het teken van schaken met o.a. nog een simultaan van Seirawan (28 februari) en het Open NK snelschaken (2 maart) voor de boeg.

Voor ereburger van Dordrecht en dichter Cees Buddingh' was de schaaksport een belangrijke bezigheid, die hij bij schaakclub Dordrecht ook op landelijk niveau beoefende. Zijn partijen zijn het naspelen zeker waard (zie de Max Euwe nieuwsbrieven).

In de openingsspeech memoreerde de voorzitter van de organiserende vereniging De Willige Dame daarom ook nog even aan het kortste gedichtje over schaken van zijn hand:

Een zwarte pion naast een glas bier: dat is een pointe...

Behalve een geheelonthouder, kan iedere schaker m.i. zich hierin vinden. :)

De volgende editie van het toernooi staat gepland op de eerste maandag van de najaarsvakantie.

Frans Pieter van den Bos

Meer info:
http://www.tomsschaakboeken.nl
http://www.euwe.nl/Buddingh.htm