Nieuws

22 Januari 2020:
KNSB klasse 5E: Boven IJ 1 DD 3 3½-4½

Stan's tegenstander offerde een stuk voor 2 pionnen en dat pakte op den duur goed uit. Stan vergastte in duidelijk verloren stand de toeschouwers nog op enkele niet alledaagse schaaktrucs, maar zijn tegenstander liet zich niet van de wijs brengen.

Daniel verloor in de opening een centrumpion, probeerde een aanval op te zetten maar had teveel zwaktes op z'n damevleugel zodat zijn tegenstander daar kon binnendringen omeen tweede pion te winnen zonder compensatie. Tijd om op te geven vond Daniel.

Ikzelf had op bord 3 een Siciliaan te bestrijden. Helaas kwam ik mijn koningsaanval niet goed verder en legde ik het loodje.

Tom speelde Scandinavisch. Op de veertigste zet werd tot remise besloten. Tom had de partij in de computer gegooid later en kwam tot de ontdekking dat zowel hij als zijn tegenstander 'e.e.a.' hadden overzien.

Erik kreeg het Budapester Gambiet voorgezet maar kreeg al gauw voordeel van zijn loperpaar in half open stelling. Hij bood dameruil aan om een gunstig eindspel in te gaan. De tegenstander ging hierin niet mee en maakte al snel een tactische fout die nog een pion kostte. Met twee pionnen meer en een gedekte vrijpion op c7 ging Erik door de finish.

Tomas geeft alle credits aan zijn tegenstander. "Een slechte partij van mijn kant. Na 10 zetten begon ik in een Siciliaanse opening te vrezen voor mijn koning. In deze fase had wit makkelijk een paard kunnen winnen maar ruilde in plaats daar van de dames. Daarna hield een uitstekend spelende Martina (jeugdspeler) heel goed druk op mijn koning en had uiteindelijk kunnen winnen door een niet te stoppen vrijpion. Helaas voor wit zorgden twee blunders op rij voor een onverdiende overwinning voor zwart."

Lilian de Martin is een jonge Spaanse uit Madrid. Dat is het enige wat ik weet want zij laat zich verder niet zien bij DD. Zij doet het goed in DD3, namelijk 2 uit 2. Haar tegenstander had een gedekte vrijpion die hard op weg was naar promotie. Ondertussen rukte Lilian met bijna al haar stukken en koningsvleugelpionnen op naar de bedreigde witte koning en bracht haar tegenstander ernstig in vertwijfeling omdat die niet kon kiezen : doorgaan naar promotie, of reageren op zwart's koningsvleugelactie. Het spectaculaire einde van het liedje was dat zwart ging matzetten. Eén zet nadat wit gepromoveerd zou hebben.

Frans had in een ver eindspel keurig een pion afgetroggeld door zwart ver terug te dringen. Even later nam hij er achteloos nog een mee. De partij was zo goed als over. Ik neem aan dat Frans zich van weelde geen raad wist, overal lagen de pionnen middels paardvorkjes voor het oprapen. Echter, door een dubbele aanval bleef Frans' loper achter in de strijd. Toen was het nog maar de vraag of dit te winnen was. De vraag werd uiteindelijk met 'ja' beantwoord omdat de tegenstander nog een fout maakte.

Lothar v.d. Sluijs