Nieuws

10 November 2018:
HSB klasse 2a: DD3 Novelty Destroyers 2 5½-2½

Afgelopen donderdag mochten wij thuis Novelty Destroyers 2 ontvangen. Tot voor kort had deze club dacht ik maar 1 team, maar kennelijk hebben ze nu ook een 2e op de been weten te brengen. Een team van zeer ongelijke sterkte: Op het eerste bord een 2000 speelster, maar ook verder in het team enkele spelers zonder rating, hoewel die ook sterk zouden kunnen zijn.

Verder nog grappig om te vermelden: Ik zag woensdag avond Jan Kees Bartel op tv bij Kunst & Kitsch, bij een aflevering uit Haarlem, en hiermee komt toevallig het aantal deelnemers aan dit programma vanavond in het team op 2, aangezien ook Rein de Ruiter daar eens is geweest.


Bord 1: Craciun Diaz

Bord 6: Engelen Molinari

Qua opstelling waren bij ons de nieuwe ratings in de teamopstelling doorgevoerd, belangrijkste verandering is voor Daniel, die ruim 100 punten gestegen was, niet gering. Consequentie is dat hij nu de logische 1e bord speler is. Niet altijd de gemakkelijkste situatie, dat bleek direct vanavond al. Wat invallers betreft waren Paul Koks en Rein de Ruiter alweer voor de 2e keer bereid in te vallen.

De volgende openingen verschenen op de borden:

Bord 1: Daniel met zwart dus, tegen de 2000 speelster, er kwam een Najdorf Siciliaan tevoorschijn.

op 2: Ortwin, ik dacht een soort Kings Indian attack, maar later bleek dit voort te komen uit de Weense opening, wit in ieder geval e4 en f4.

op 3: jaco, najdorf siciliaan, en mijn tegenstander speelde Lc4.

op 4: Tom, beetje dame gambiet of Slavisch, in ieder geval gingen beide c pionnen eraf.

op 5: Jan Kees: Iets uit de open spelen in ieder geval, lijkt dat de tegenstander Giuoco Piano speelt.

op 6: Niels: Engels denk ik met koningsfianchetto voor Niels.

op 7: Paul: Ziet er al agressief uit. De tegenstander heeft al een pion gegeven voor agressieve opstelling, zet al met e5 de boel onder druk.

op 8: Rein: e4, e5, maar geen c4! wel paard op c3.

Mijn eigen potje verliep redelijk positief: De Siciliaanse pot was omgetoverd in een soort Fransoos (kan dit?, kennelijk). Mijn tegenstander leek geen haast te hebben met de ontwikkeling en een eenzaam pionnetje op e5 was voor mijn het aangrijppunt van de aanval. Deze moest hij verdedigen, maar met het brutale g5 kon ik een verdediger wegjagen en de pion opsnoepen. Mijn tegenstander zette vol in op de koningsaanval en offerde er een toren tegenaan, misschien te vroeg. Na een hoop kiepwerk bleef ik gewoon met een stuk meer over en was de partij binnen.

Tom bracht het eerste punt van de wedstrijd binnen, ik geloof al na 25 minuten. Hij had met een doorgeschoven pion een dubbelaanval gecreëerd, maar er stond ook een paard van hem in. Op de een of andere manier werden er snel handen geschud en het punt was binnen.

Daniel had een scherpe pot waarbij er tegengestelde rochades waren en hij een pion achter stond. Daniel heeft een mogelijk matveld op b2 en zijn tegenstandster dreigt h6 door te spelen en de koningsstelling open te breken.

Bij Niels ging er iets mis en ik begreep dat hij in verloren positie kwam. Dit werd in het eindspel toch weer naar remise omgebogen, maar een remise aanbod door Niels werd afgewezen, waar Niels niet blij mee was. Maar de stelling bewees zichzelf. Remise.

Bij Ortwin verliep de partij soepel. "zijn tegenstander maakte steeds kleine positionele fouten" waardoor hij langzaam in het voordeel kwam. Tegengestelde rochades. Uiteindelijk bleef Ortwin met een loper meer over. Wat spoken gezien in het eindspel maar uiteindelijk werd er gewonnen.

Bij Jan Kees had de tegenstander "een kwaliteit geofferd voor mooie trukken met Dame en paard". Dit werkte kennelijk, want de kwaliteit moest weer terug gegeven worden. Helaas had onze speler toen 2 pionnen minder in een eindspel met paarden. in een zenuwslopende eindspel fase moest jan kees een paard offeren, en ging de partij verloren.

Bij Rein wilde de tegenstander niet opgeven. Hoewel Rein al een Dame had in een pionnen eindspel, ging hij gewoon nog een dame halen. zoals te verwachten won hij hiermee de partij. Rein is totaal ontketend in DD 3. Na een moeizaam vorig seizoen haalt hij gewoon 2 uit 2 als invaller bij ons.

Paul Koks geeft zelf het volgende commentaar bij zijn partij:

"In mijn partij tegen Olivier Krikorian komt de Morra Gambiet op het bord, waarbij ik met de zwarte stukken lange tijd achterop lig met ontwikkeling van mijn stukken. Wit rokeert lang, waardoor de koning op een open c-lijn terecht komt.  Hierdoor kan ik ontwikkelingsachterstand inhalen combineren met afdwingen van stukkenruil met behoud van die ene pion voordeel. Het binnendringen van de zwarte stelling door de witte stukken wordt degelijk opgevangen, waarna een het tussenzetje 24.b6 voor een ommekeer zorgt. Wits loper mag in de doos en zijn koning gaat spoedig mat."


Slotstelling Krikorian Koks

Daniel was als laatste bezig in een tijdnood fase met een ingewikkelde stelling, waarbij zijn stukken weinig beweegruimte hadden. Zijn tegenstandster begon een aanval vanuit haar eigen koningsstelling. De stelling werd nog benauwder, en in tijdnood besloot daniel op te geven.

Uiteindelijk wordt de teamwedstrijd met een ruime 5,5 punten gewonnen. Dit heb ik als teamleider nog niet vaak kunnen melden. misschien wordt het een goed seizoen.

Jaco Arkesteijn

2018-11-08
 DD 31626-Novelty Destroyers 216815½-2½ 
1D.F.F.J.J. Diaz Maguiña1646-P. Craciun20260-1 
2H.O. Noija1716-W. van de Maele17541-0 
3J.P. Arkesteijn1702-J.S. Bakker16751-0 
4T. Vokurka1681-T.M.S. Arpaci16261-0 
5J.C.K.W. Bartel1640-B.E. Gerard 0-1 
6N. Engelen1613-F. Molinari1513½-½ 
7P.W. Koks1572-O. Krikorian14911-0 
8R. de Ruiter1435-M. Rosello-Garcia 1-0 

Berichten: