Nieuws

07 Oktober 2018:
DD 4 - SHTV 3 5-3, maar het had net zo goed omgekeerd kunnen zijn

De avond begon positief met een vlotte overwinning van Casper Sterk, pionnetje, kwaliteitje, druk op de c-lijn, wit vond het voldoende. Daarna volgde twee remises.

De eerste remise kwam van Paul Koks: "In de partij met zwart tegen André Wagner komt de Hongaarse variant van het Siciliaans op het bord. De witte formatie bouwt enige druk op aan de d-lijn, maar dat wordt opgelost door af te wikkelen naar een toreneindspel met behoud van materieel evenwicht, doch ten koste van een dubbelpion voor wit op de f-lijn. Het pionneneindspel zonder torens is gewonnen voor zwart, maar de torens doen nog mee. Wit moet een pion inleveren om dit zo te houden en houdt hiermee een actieve toren op het bord. Waardoor de zwarte formatie niet de kans krijgt (fw: de zwarte koning mistte schuilmogelijkheden) om een rode loper uit te rollen naar de overkant voor een van zijn pionnen. Er wordt berust in herhaling van zetten."

De tweede remise kwam van Ernst Roscam Abbing die tegen een Hollandse verdediging de bekende structuur had, veel druk op de e-lijn kreeg, maar met een verkeerde loper bleef zitten. Ernst:"Via verwisseling van zetten kwam een klassieke variant van het Hollands op het bord. Wit verbruikte erg veel tijd omdat deze variant hem totaal onbekend was. Niettemin verliep de partij tot en met de 9e zet volgens de bekende theorie. Toen zwart, die deze opening wel goed kende, zelf afweek, kwam wit duidelijk beter te staan, zoals bleek bij het naspelen met de computer. Wit kon een superieure pionnenstelling forceren en op de e-lijn zijn torens verdubbelen. Toen hij echter in beginnende tijdnood een sloom zetje deed, ontglipte hem de mogelijkheid zijn slechte loper te ruilen. Daarna was het onvermijdelijk remise."

Inmiddels had Dick Henning in een Franse stelling met veel ruimteoverwicht, maar waarin wel ontwikkelingsproblemen overwonnen moesten worden, in de aanval gewonnen. Tussenstand: 3-1

Hans Smallenbroek kwam niet goed uit de opening en bleef met een passieve stelling zitten, waarin wit veel druk had langs de c-lijn op een arme achtergebleven pion. Uiteindelijk werd dat zwart fataal. Frans van Kampen speelde een boeiende partij met name door het initiatief en ideeënrijke spel van zijn tegenstander. Tegen een g3-opstelling speel zwart ...h7-h5-h4, hxg4, gxf2+, twee pionnen veroverend en een stuk inleverend. De witte koningsstelling lag open. Probleem voor zwart was wel dat hij nog slecht ontwikkeld was, de dametoren en dameloper stonden nog op hun thuispositie en ingesloten en zwart had nog niet lang kunnen rokeren. Toen dat uiteindelijk wel gebeurd was, begon het er somber uit te zien. Frans verloor een stuk, maar ....

Frans: "Al snel in de opening gaf mijn tegenstander (met zwart) zonder enige noodzaak een loper voor twee pionnen, maar wel met een schijnbaar initiatief tegen mijn koning. Ik dacht nog: hij kan niet schaken, maar na afloop zei hij dat hij zo wel vaker speelde. Daarna deed hij steeds goede en scherpe zetten, terwijl ik probeerde de dames en stukken te ruilen. Ik stond wel steeds beter, maar in lichte tijdnood raakte ik in complexe stelling een paard en daarmee mijn voordeel kwijt. Ik stond nog wel een pion achter maar die dreigde ik met een paardzet terug te winnen. Dat gunde hij mij niet en via een tussenschaakje gevolgd door een aftrekschaak won ik daarop zijn dame en de partij." Tussenstand: 4-2 (had net zo goed 3-3 kunnen zijn)


,


Nog twee partijen te gaan. Gerrit Host speelde een soort Slavisch-Schlechter-ruilvariant (als die bestaat). Hij speelde het zo dat zijn stukken op de damevleugel op de damevleugel opgesloten raakten, wat zijn tegenstander ruime mogelijkheden tot koningsaanval gaf waartegen de bekende Horstiaanse tegenmaatregelen dit keer niet mochten baten.

Jinan Shin had zijn Engelse partij goed opgebouwd, meer ruimte en mogelijkheden via de c-lijn (in mijn optiek). De partij kantelde, zijn tegenstander won een pion en nog een en eigenlijk de partij totdat de grote chaos begon, grote tijdnood van Jinan (10 sec per zet) en zijn tegenstander was de draad kwijt, veel manieren om te winnen, en zo kwijt, dat hij dames ruilde in een dame-eindspel, waarna het pionneneindspel gemakkelijk gewonnen was.

Jinan: "It was such a dramatic game for me, up and down and up again! Even though I had a decisive advantage until 25th move (Stockfish, white +2.0), one unnecessary positional mistake (26th Kh1) made my position critically ill. From then on, I lost all of my advantage and initiative, and my opponent's counterattack was devastating. Due to the difficult situation, I spent too many time in order to find the escape from the hell. Despite of the huge time pressure (30 seconds of mine versus 18 minutes of my opponent's), I could resist for more than 20 minutes without any additional mistake, and luckily I could manage the dramatic victory."

Eindstand: 5-3 (had net zo goed 3-5 kunnen zijn)

Frans Wentholt

2018-09-27
 DD 41572-SHTV 314225 -3  
1P.W. Koks1572-A.M. Wagner1631½-½ 
2E.W. Roscam Abbing -J.M. van der Vegt1633½-½ 
3J.C.J. Smallenbroek1600-E.F. Coers15510-1 
4F.F. van Kampen1558-J.J. Luijendijk15151-0 
5C. Sterk1538-A. v/d Zwart13431-0 
6J. Shin1607-K. Choi12751-0 
7G. Horst1608-M.A.J. Michels13200-1 
8D. Hennink1518-W. Vermeulen11041-0